URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 30 OCTOMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu cred că există un cetățean care ar dori să-și vadă casa distrusă numai pentru că acolo trebuie să treacă un drum ori să se facă un pasaj sau un sens giratoriu. Și chiar dacă sumele oferite drept despăgubire sunt generoase, ceea ce nu e cazul la scârțara Primărie Oradea, tot mai rămâne disconfortul de a-i scoate pe oameni din rutina zilnică.
Zic şi eu
Adrian Cris
Șeful DGASPC Bihor este cercetat de comisia de disciplină a Consiliului Județean. După cum BIHOREANUL arăta recent, Călin Puia a fost acuzat de o angajată de abuz. Speța e următoarea: în primăvară, Camera de Conturi a constatat că Direcția a fost prejudiciată cu 325.000 lei prin „decontarea unor cheltuieli de personal care nu reflectă realitatea”, dar directorul n-a făcut mare tam-tam pe chestia asta, ci, ca să se răzbune pe câteva funcționare „vinovate” că au „colaborat” cu predecesoarea lui în perioada 2018-2023 a inventat un alt „caz”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum arătam săptămânile trecute, în sistemul de drept românesc accesul la justiție, cu unele excepții, nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, cu titlu prealabil, trebuie să vâri, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
29 Iulie 2021, 17:12

Peste 450 de profesori din ţară şi din străinătate se adună în Bihor, la primul congres al dascălilor găzduit de judeţul nostru după 84 de ani (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Asociaţia Dascălilor Bihoreni, continuatoarea unei organizaţii profesionale care a fost înfiinţată în judeţ în anul 1892, organizează la Oradea, între 3 şi 6 august, un congres internaţional al cadrelor didactice.

Într-o conferinţă de presă susţinută joi, preşedinta ADP, învăţătoarea Stela Tăut, şi colegele ei din conducerea asociaţiei (Dana Chereşi, Valeria Bunica, Elena Pavel şi Simona Vancea) au explicat detaliile acestei întâlniri şi importanţa ei pentru dascăli.

„Scopul acestui congres este de a reuni cadre didactice dornice să participe la un real schimb de experienţă. Temele pe care ni le-am propus sunt bune practici în învăţământul online, propuneri privind relaxarea programei şcolare, situaţia învăţământului în limba română în şcolile de peste hotare, analize şi propuneri pentru România educată”, a declarat Stela Tăut, învăţătoare la Şcoala Gimnazială Nicolae Bălcescu din Oradea.

Inedit este că această întâlnire a dascălilor este a doua care se ţine la Oradea, dar după mai bine de opt decenii. În 1937, Asociaţia Învăţătorilor – secţia Bihor (cea a cărei activitate o continuă, din 2015 încoace, Asociaţia Dascălilor Bihoreni) a organizat aici o sfătuire a dascălilor români. În plus, congresul care va avea loc acum la Oradea este primul din ţară la care participă şi dascăli din români din afara graniţelor (Republica Moldova, Ucraina, Serbia şi Ungaria) şi se va suprapune cu al 43-lea congres al Asociaţiei Generale a Învăţătorilor din România.

Pe lângă şedinţe şi cursuri, congresul are în program şi vizite la obiective turistice din Oradea, dascălii organizatori dorind să fie şi ambasadori ai „capitalei Art Nouveau a României”. De asemenea, la Biblioteca Judeţeană va fi organizată o expoziţie cu documente scoase din arhivă despre congresul din 1937, iar la restaurantul Ciuperca o seară bihoreană. Toţi profesorii care participă la congres vor trebui să dovedească faptul că sunt vaccinaţi împotriva Covid-19.

Vinerea viitoare, la finalul evenimentului, dascălii vor participa şi la un flashmob în faţa Teatrului Regina Maria, unde vor lansa baloane tricolore.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Se adună să sărbătorească rezultatele muncii lor.
84,6% analfabeți funcționali, conform datelor oficiale ale MEC.
Postat 30 Iulie 2021, 12:32 de KP
invatamant trist
nu este trist faptul ca nu se elibereaza posturi in invatamantul bihorean nici in acest an si nici nu sunt angajati mai multi profesori la clase? continua imbecilitatea cu 1 profesor/invatator la clase de 30-34 de elevi, in scoli si licee, ceea ce este catastrofal pentru calitatea invatamantului romanesc!
Postat 29 Iulie 2021, 22:03 de roger
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6036 RON
  • 1 EUR = 4.9747 RON
  • 1 HUF = 0.0123 RON