URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 02 NOIEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când fostul primar Ilie Bolojan a introdus supraimpozitarea imobilelor nerenovate cu 500%, au intrat la bugetul local bani cu nemiluita, mai ales pe seama unor fabrici sau clădiri monumentale.Poșta Română are în buricul târgului o hardughie care zace în paragină de ani buni. Și cam tot de atunci, onor Poșta plătește anual un milion de lei bugetului local, ca taxă de dărăpănătură.
Zic şi eu
Adrian Cris
Șeful DGASPC Bihor este cercetat de comisia de disciplină a Consiliului Județean. După cum BIHOREANUL arăta recent, Călin Puia a fost acuzat de o angajată de abuz. Speța e următoarea: în primăvară, Camera de Conturi a constatat că Direcția a fost prejudiciată cu 325.000 lei prin „decontarea unor cheltuieli de personal care nu reflectă realitatea”, dar directorul n-a făcut mare tam-tam pe chestia asta, ci, ca să se răzbune pe câteva funcționare „vinovate” că au „colaborat” cu predecesoarea lui în perioada 2018-2023 a inventat un alt „caz”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum arătam săptămânile trecute, în sistemul de drept românesc accesul la justiție, cu unele excepții, nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, cu titlu prealabil, trebuie să vâri, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
26 Noiembrie 2021, 15:20

Peste 440 de elevi din Bihor fac ore suplimentare de pregătire, la Centrul Judeţean de Excelenţă

Peste 440 de elevi din Bihor fac ore suplimentare de pregătire, la Centrul Judeţean de Excelenţă sursa foto: Getty Images
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Înfiinţat în această toamnă, Centrul Judeţean de Excelenţă Bihor a început să pregătească elevii capabili de performanţe.

Din cei 555 de elevi bihoreni care au participat la preselecţii pentru cursurile din centru, 446 au fost aleşi, după cum se arată într-un comunicat transmis de Inspectoratul Şcolar Judeţean Bihor. Selecţia s-a făcut în urma unor teste de evaluare.

Pregătirea elevilor se face în grupe de excelenţă, pe ani de studiu. În prezent, în Centrul de Excelenţă Bihor funcţionează 8 grupe de matematică, 4 de informatică, 7 de fizică, 5 de chimie şi 4 de biologie. În total, 22 de cadre didactice predau la aceste grupe.

Cursurile se organizează săptămânal, câte două ore, vineri după amiază sau sâmbătă, în limba română şi maghiară, după caz. Grupele de matematică se ţin la Colegiul Naţional "Teodor Neş" Salonta, Liceul Teoretic "Arany Janos" Salonta, Colegiul Naţional "Samuil Vulcan" Beiuş, Colegiul Naţional "Octavian Goga" Marghita, Liceul Teoretic "Horvath Janos" Marghita, Liceul Teoretic "Constantin Şerban" Aleşd.

Orele de chimie se desfăşoară la Colegiul Naţional "Iosif Vulcan" Oradea şi Liceul "Ady Endre" Oradea, cele de biologie la Colegiul Naţional "Emanuil Gojdu" Oradea şi Liceul Teoretic "Constantin Şerban" Aleşd, iar orele de fizică la Liceul Teoretic "Horvath Janos" Marghita. Lecţiile de pregătire la informatică se desfăşoară online.

"De asemenea, centrul de excelenţă a iniţiat un program de tutoriat prin care profesori tineri în etapa de debut a activităţii didactice să participe, sub formă de voluntariat, la activităţile din cadrul centrului în vederea pregătirii acestora pentru activitatea cu elevii capabili de performanţă", se mai arată în comunicat.

Finanţarea centrului este asigurată din bugetul Ministerului Educaţiei, dar poate primi şi sponsorizări sau donaţii. De altfel, a precizat IŞJ, s-a încheiat deja un asemenea parteneriat, care constă în finanţarea de către o entitate privată a unei noi grupe în cadrul centrului de excelenţă.

Centrul are şi un site propriu, www.cexbh.ro, unde sunt postate noutăţile despre orele de pregătire.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
"România Educată" își produce efectele. Suplimentar, nu la școală.
Așa va exploda volumul meditațiilor și, implicit, al achizițiilor imobiliare după modelul lansat de către KWJ.
Postat 27 Noiembrie 2021, 09:41 de KP
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5757 RON
  • 1 EUR = 4.9745 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON