URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 23 AUGUST 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Marea problemă a politicienilor noștri nu este că mai toți sunt niște prostalăi, cu școli precare și cu creiere sumar mobilate. Problema principală este că, după ce că sunt așa cum sunt, mai și claxonează.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
De când locuiesc într-o suburbie a orașului am ocazia să urmăresc involuția de la entuziasm la delăsare în modul în care majoritatea orădenilor mutați la periferie își îngrijesc noile proprietăți. În primii 2 - 3 ani își fac curți arătoase, cu „amenajări peisagistice”, unii chiar și cu flori, iar apoi le lasă în paragină, de le năpădesc buruienile. 
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cum vi se pare decizia municipalității de a investi 400.000 de euro într-un concert Andrea Bocelli la Oradea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Dacă săptămâna trecută am prezentat modul în care se restituie sau se predă permisul conform acestor norme, săptămâna aceasta vom vedea la ce trebuie să fim atenți când suntem opriți pentru testare. Deoarece noile norme prevăd că se vor întocmi procese-verbale distincte de cele de sancționare prin care persoana oprită trebuie să furnizeze anumite date și trebuie să își exprime consimțământul pentru efectuarea unor proceduri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
15 Iulie 2024, 18:31

Peste 400 de urși pot fi împușcați în România, în 2024. Noua lege nu vizează animalele din Bihor

Peste 400 de urși pot fi împușcați în România, în 2024. Noua lege nu vizează animalele din Bihor (sursa foto: Pixabay.com)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

La o săptămână de la tragedia din masivul Bucegi, unde o tânără de 19 ani a murit atacată de un urs, deputații au votat, luni, o lege care permite omorârea a 426 de urși din România, în acest an.

Reunit în sesiune extraordinară, plenul Camerei Deputaților a aprobat, în calitate de for decizional, proiectul de lege, cu 214 voturi „pentru”, șapte voturi „împotrivă” și 23 de abțineri.

Printre cei care au votat împotrivă se numără deputatul bihorean neafiliat Mihai Lasca, liderul USR Bihor Silviu Dehelean s-a abținut. Ceilalți deputați bihoreni prezenți la vot – Aurel Căuș (PNL), Kiss Janos (PNL), Ioan Mang (PSD), Szabó Ödön (UDMR) - au votat pentru.

Inițiativa lui Tánczos

Inițiată de fostul ministru al Mediului, UDMR-istul Tánczos Barna (foto), legea se prezintă ca o soluție pentru „situația alarmantă” cu care se confruntă România privind populația de urs brun, „situație reflectată în numărul crescut al conflictelor om-urs”.

Potrivit expunerii de motive, în România ar fi între 7.410 și 8.590 de exemplare de urs brun, informații preluate de Tánczos dintr-un studiu care ar fi fost comandat de Ministerul Mediului, iar relocările animalelor sălbatice s-au dovedit ineficiente.

Până acum, omorârea urșilor se putea face doar prin derogare acordată de autoritatea publică centrală pentru protecția mediului, cu avizul Academiei Române.

Această soluție a fost considerată insuficientă de parlamentari, care acum au aprobat „prevenirea atacurilor asupra populației umane și a pagubelor cauzate de atacurile de urs prin aprobarea pentru anul 2024 a unui număr de 426 exemplare de urs brun care reprezintă nivelul de prevenție la nivel național și a unui număr de 55 exemplare de urs brun care reprezintă nivelul de intervenție la nivel național”.

Proiectul de lege are anexată și repartiția pe ocoale silvice a celor 426 de exemplare care vor putea fi împușcate. Cei mai mulți urși vor putea fi omorâți în Harghita (73), Covasna (54) și Brașov (45).

Județul Bihor nu figurează pe această listă, ceea ce înseamnă că populația de urși de aici nu va putea fi vânată, însă din documentele aprobate de deputați nu reiese cum se vor repartiza celelalte 55 de exemplare sau dacă acestea sunt incluse în cele 426.

Măsură contestată

Pe de altă parte, specialiști în domeniu atrag atenția că vânătoarea nu va rezolva conflictele urs-om pe termen lung.

„Sunt câteva aspecte fără de care, oricâte legi am da, oricâți urși am împușca, nu vom ajunge să rezolvăm problema conflictelor om-urs pe termen lung. Și aici vorbim în primul rând de gestionarea atractanților, precum cea a deșeurilor, a hranei complementare oferite în vecinătatea localităților în punctele de hrănire sau de observare a ursului, sau, în mod iresponsabil, de turiști. Câtă vreme nu conștientizăm că atractanții modifică biologia ursului, determinând inclusiv creșterea densității populației, modificări ale arealului, a relației cu speciile pradă, a comportamentului speciei, dereglarea mecanismelor care induc hibernarea etc. problema urșilor va persista.

Atractanții sunt simțiți chiar și de la o distanță de 5 kilometri. Există soluții în această direcție, testate și implementate cu succes chiar la noi în țară. Trebuie să existe doar implicare din partea autorităților, astfel încât aceste soluții să fie adoptate la nivel național, împreună cu factorii interesați, acolo unde prezența urșilor o impun”, a declarat dr. biol. Cristian-Remus Papp (foto), Coordonator Departament Specii Sălbatice în cadrul WWF-România (Fondul Mondial pentru Natură).

Potrivit WWF, prezența urșilor în zonele sălbatice semnalează că natura e într-o bună stare de conservare. În plus, ecologiștii semnalează că, în anii 2017-2022, când s-au acordat între 8 și 93 de derogări și au fost omorâți între 7 și 63 de urși, autoritățile nu au făcut o evaluare a eficienței intervențiilor, care să arate dacă și cum au scăzut conflictele în respectivele zone.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
KP
Urșii vin in Bihor pt centurile facute de Bolojan, și ursul stie ca suntem un județ in dezvoltare.
Postat 16 Iulie 2024, 11:30 de Sandu2100
Citind aiureala asta de lege marca PSD+PNL ...
... tot ursul își va lua "familia" și va veni în Bihor, dacă aici nu e rost de autorizare la împușcări. Iată altă afacere recreativă a liderilor puterii, vânători de conjunctură ca să fie parte a șeptelului de elite făcute pe la școlile de vară. Nu trebuia nicio lege ... ci doar mâncare destulă în vechile locuri, din mijlocul unor păduri, pentru ca urșii să nu fie nevoiți să coboare din munți și de prea mare foame să fie agresivi.
Postat 16 Iulie 2024, 08:47 de KP
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.4668 RON
  • 1 EUR = 4.9765 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON