URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 30 SEPTEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Oradea este un oraș frumos ziua, iar noaptea de-a dreptul spectaculos. Asta, datorită iluminatului arhitectural care scoate în evidență splendoarea clădirilor Art Nouveau. De aceea, nu e totuna cum ne jucăm cu luminile în orașul care, de o bună bucată de vreme, se pretinde turistic.
Zic şi eu
Adrian Cris
Susținătorii sunt dezamăgiți, adversarii jubilează. Ilie Bolojan chiar candidează la Parlament, chiar pleacă „între mitici”. Nu s-a mai pus simbolic în coada listei, ci deschizător, pe prima poziție.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cu cine vă gândiți să votați pentru funcția de președinte al României dintre numeroșii candidați?











De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În sistemul de drept românesc, cu unele excepții, accesul la justiție nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, cu titlu prealabil, trebuie să bagi, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar. Dincolo de avocaţi sau de cheltuielile conexe procesului, de multe ori simplele taxe care sunt datorate statului pentru demararea unui proces fac iluzoriu accesul efectiv la justiţie...
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
12 Iunie 2013, 15:21

Peste 4.600 de orădeni şi-au depus cerere la Primărie pentru stabilirea categoriei de folosinţă a terenurilor pe care le deţin

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Orădenii sunt contribuabili disciplinaţi. Peste 4.600 din cei 5.300 de contribuabili care figurează în evidenţele municipalităţii ca deţinători de terenuri agricole şi-au depus deja cerere la Primărie în vederea stabilirii categoriei de folosinţă a suprafeţelor pe care le deţin.

"Cei circa 700 de proprietari de terenuri agricole care nu şi-au depus până în prezent cererea pentru stabilirea categoriei de folosinţă sunt aşteptaţi la Primărie până la sfârşitul lunii. Dacă nu se vor prezenta, după 1 iulie terenurile pe care le deţin vor fi trecute, automat, în categoria de impozitare curţi - construcţii", a declarat directorul economic al Primăriei, Eduard Florea, miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă.

Florea a mai spus că în cazul terenurilor agricole termenul de plată a impozitelor a fost amânat până pe 30 septembrie pentru ca proprietarii să poată lămuri situaţia acestora.

La mâna Primăriei

Dacă pentru un hectar de teren agricol proprietarul datorează bugetului local doar 12 lei cu titlul de impozit anual, pentru aceeaşi suprafaţă cu încadrarea curţi-construcţii impozitul începe de la 170 lei şi poate urca până la 680 lei.

Potrivit Hotărârii de Consiliu Local 178 din 2013, care la presiunea orădenilor a desfiinţat normativul iniţial referitor la impozitarea din oficiu la categoria curţi - construcţii a unei suprafeţe de 850 metri pătraţi în cazul parcelelor mai mari de atât, categoria de încadrare a terenului se stabileşte de către Instituţia Arhitectului Şef în urma consultării PUG-ului şi a ortofotoplanului realizat cu ajutorul fotografiilor aeriene.

Ulterior, urbaniştii vor comunica Direcţiei Economice şi Compartimentului Agricol adeverinţa privind regimul de construibilitate a parcelei în vederea impozitării acesteia şi înscrierii în Registrul Agricol.

Vine controlul!

În cadrul aceleiaşi conferinţe de presă finanţiştii municipalităţii le-au reamintit contribuabililor obligaţia de a declara corect încadrarea imobilelor pe care le deţin la categoria cu sau fără instalaţii.

"În perioada următoare vom face verificări în teren, iar deţinătorii clădirilor declarate ca fiiend fără instalaţii vor fi invitaţi la Primărie pentru lămurirea situaţiei", a declarat directorul economic al municipalităţii, Eduard Florea.

Potrivit normativelor în vigoare, categoria clădiri cu instalaţii cuprinde nu doar imobilele racordate la reţelele de utilităţi publice, ci şi pe cele dotate cu reţele electrice, de apă, de canalizare sau de încălzire, indiferent de modul în care sunt acestea alimentate.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
10 Comentarii
Niste incapabil
4.600 de oradeni asteapta ca fraierii, nervosi ca primaria sa-si faca evidentele. Mai incapabililor din primarie de ce nu v-ati pus la punct prima data evidentele si abia apoi sa modificati impozitele ? Sau faceti ce aveti de facut si modificati impozitele abia la anu. Fiti baieti destepti ca primariile gem de dailalti.
Postat 13 Iunie 2013, 10:35 de Bula-sef la primarie
intrebare
De ce sa depun cerere pt. stabilirea categoriei de folosinta atat timp cat eu stiu care e categoria de folosinta ? Sau inteligentii vor sa dispuna peste ceea ce scrie intr-un titlu de proprietate? HCL sunt ilegale, singurul temei legal de impunere e Codul Fiscal - titlul IX, cap. 3 - impozitul si taxa pe teren. @Ion, felicitari pt. observatiile de mai devreme. Ne vedem cu ei in instanta si vorba lu' Spartacus: KILL THEM ALL !
Postat 13 Iunie 2013, 08:47 de Alex
TARANOILOR - urmeaza procesele
Oradenii,contribuabilii astia disciplinati si cuminti,o sa vedeti voi ,Eduard cu un neuron, Bolojan incrancenatul si Muresan grasanu ( fost mare sindicalist ??????? ) - cate procese si cate despagubiri morale or sa incaseze dupa PROSTIA,LACOMIA si NESIMTIREA voastra. Asta pentru ca ati fost avertizati si nu ne-ati crezut ! Mai Eduard,am sa-ti predau si eu Cererea (??????????) pe care trebuie (?) sa o completez " pe raspundere proprie " ( auziu, alta prostie monumentala !!! ) in ultima zi a termenului TEMBEL fixat de voi. Mai sunt TARANOI,care venind la oras, dupa un timp se mai emancipeaza,se mai prinde ceva de ei., La voi,dupa cum vad,nici o sansa.
Postat 13 Iunie 2013, 00:13 de xyz-q
OMG ... erau si astea in promisiunile electorale ?!
cata arogantza au astia ?! adica tu inventezi o aberatie din putzu gandirii, si io sa merg sa clarific gradul dumitale de nepricepere ... dragi tovarasi din primarie, poate pt unii timpu chiar costa bani, jumatatile de zile pierdute anapoda, sa va explic .... ce anume ?! Ati luat-o razna rau de tot, controale sa numarati ouale cateilor, sa intrati nechemati in curtea omului .... ESTE ceva sectie de gheshtapou la neuro-psy din viena ?! Domnu`cu mila sa fie cu voi
Postat 12 Iunie 2013, 23:51 de Crinuletz Pontescu
Director care santajeaza oradenii ????
Cum adica cetatenii sunt obligati (???) sa ceara la primarie stabilirea categoria de folosinta a terenului ??? Si mai ales cum adica "'daca nu se vor prezenta, dupa 1 iulie terenurile pe care le detin vor fi trecute automat la categoria de impozitare curti cu constructii " ??? Cati ani ai dom.director, inca nu ai aflat ce stie si un copil de gradinita, ca nu poti avea curte daca nu ai casa ??? Si pana la varsta asta n-ai aflat ca asa ceva nu stabiliti voi ci actele depuse de catre proprietari , aflate la voi in primarie si verificate de voi ??? Si mai ales ce esti, un santajist, va permiteti sa santajati oradenii cinstiti ??? Dca nu faci asta te pedepsim exact cum vor muschi nostrii ???? Ai impresia ca daca ai ajuns director poti sa-ti permiti sa-ti bati joc de legi si de oradeni ????????????????????? De ce va platim daca nici la jumatatea anului nu stim cat impozit avem de plata pt.2013 ???? De ce va platim si de ce v-am platit daca evidentele voaste nu pot fi folosite la stabilirea impozitului pe terenuri si cladiri ???? Rusine sa va fie !!!!!
Postat 12 Iunie 2013, 21:51 de Oradean
Noi vrem pamant
Domnule Ilie Bolojan, lucrez in Spania de 9 ani, in constructii, domnule Bolojan auziti, lucrez, in fiecare an trimit in Oradea la familie o parte din banii munciti din greu, bani care o parte ajung si la dispozitia dumneavoastra in primarie. In 2006 am cumparat pentru fetele mele doua parcele de teren de 1000 mp, teren intravilan agricol, dupa cum scrie in CF, l-am inregistrat la primarie in baza actelor de cumparare, inclusiv la biroul registru agricol, biroul pentru inregistrare ca platitor de impozit, am si o hartie eliberata de un birou din primarie in care mi se spune ca terenul este pe strada...... la nr........, fara iesire la drum, fara apa, canalizare, curent, fara nici o utilitate, am si un PV de inspectie fiscala din 2011, am intrat in legalitate din toate punctele de vedere. Eu va anunt ca nu voi mai depune nici o alta cerere sau cum vreti dumneavoastra sa-i spuneti, nu vreau sa dau curs ilegalitatilor pe care le faceti, in cunostinta de cauza si in deplina facultatilor mintale, astept sa ma impozitati altfel decat conform Codului Fiscal, legea de baza, pe care cu onor o ignorati, cu siguranta ca voi cheltui oricati bani vor trebui ca sa ma judec cu institutia pe care cu abilitate o conduceti si daca va fi posibil si cu dumneavoastra personal, ca autor a acestor ilegalitati. Salutari de la Montoro.
Postat 12 Iunie 2013, 19:46 de Ilie
Primaria nu-i a voastra ci a oradenilor
Mai idiotii orasului, mai cititi legile romanesti ca altfel o sa ramaneti cun sunteti: infractori sau idioti. IN LEGEA 571 (CODUL FISCAl) cea care stabileste (obligatoriu) mudul de calcul a impozitului pe terenuri NU EXISTA TERENURI CONSTRUIBILE. Daca totusi legile sunt pt.voi ceva ce nu va priveste intelegeti macar ceva ce cred ca mintile voastre atrofiate ar trebui sa priceapa, adica faptul ce nu poti impozita un teren arabil situat la dracu in afara orasului ca pe un teren cu constructii decat eventual dupa ce voi handicapatilor o sa creiati utilitatile necesare pt. a se putea construi : DRUMURI, CURENT, APA, CANALIZARE... Faceti un minim efort intelectual sa intelegeti sau daca nu reusiti lasati dracului primaria si mergeti incotro vedeti cu ochii pana mai apucati.
Postat 12 Iunie 2013, 19:41 de Letea Dumitru
A slugari
Domnule Dan Simai, proprietarii de terenuri NU SE CONFORMEAZA. De conformat va conformati dumneavoastra in fata institutiei numite primarie, prin reprezentantii ei, proprietarii de terenuri se lupta impotriva nelegalitatilor mosite de cei din primarie. Sa nu credeti ca proprietarii de teren pe care primarul Ilie Bolojan a vrut sa-i jecmaneasca prin impozitarea cu 450% mai mult, doar pentru a umple ilegal bugetul primariei. Domnule Dan Simai, cititi Codul Fiscal - titlul IX, cap. 3 - impozitul si taxa pe teren, cititi apoi si creatia primariei (cele doua HCL) si va rog sa va exprimati parerea intr-un articol. Vreau sa vad cum catalogati ilegalitatile din cele 2 HCL-uri si ce merita reprezentantii primariei Oradea, in principal primarul Ilie Bolojan si executantul sef Eduard Florea.
Postat 12 Iunie 2013, 17:22 de Ion
@petrica
500.000 de euro de la teapa cu Podul Macho + 30 mii lei Vuscan + 300 milioane lei CET + sensuri giratorii +….+ etc = pierderi de care nici primarul si nici vreun functionar din primarie nu se face vinovat. Vinovati sunt oradenii care vor plati pagubele achitand taxe aberante, gen taxa pe ,,teren construibil”. Dom’ florea, stati bine cu tupeul, ii semanati lui nea ilie, de aia va tine ! Scria cineva ca dupa scandalul Bente, locul va era la direct productivi, sef de tura la ghisee ! Acum direct la subiect : daca unul, repet, un singur oradean va desfiinteaza in instanta imbecilitatea asta de taxa, ce va faceti ?! Ca vor profita toti de decizia instantei, si va baga-n faliment ! Nu stiti d-voastra de ce, nu stiu nici juristii primariei, dar va spun ca asa va fi.
Postat 12 Iunie 2013, 17:15 de peter
E. Florea = YESMAN-ul sef
Domnule E. Florea, pentru mine ati ramas acelasi yesman care erati acum 6 luni, cand ati fost insarcinat de domnul primar al orasului Oradea, Ilie Bolojan sa impozitati terenurile intravilane agricole la pret de terenuri intravilane cu constructii. Va ascundeti in spatele domnului primar, insistati in prostia pe care ati mosit-o la inceputul anului de a impozita terenurile la pret de \"curti constructii\" pentru cei care nu depun acea cerere gandita de sclipirea mintii dumneavoastra, cerere plina de idiotenii care contravin legii, ma refer la Codul Fiscal, dar va aduc aminte ca, categoria de încadrare a terenului NU se stabileşte de către Instituţia Arhitectului Şef în urma consultării PUG-ului şi a ortofotoplanului realizat cu ajutorul fotografiilor aeriene, aerian sunteti dumneavoastra si cel care va insarcinat. Va mai aduc aminte ca o parte din cei care nu au depus cererea sunt plecati la munca in strainatate si nu au timp sa umble dupa prostiile dumneavoastra. Domnule E. Florea faceti un efort si intrati intr-un birou unde lucreaza cei de la sistematizare si vedeti ce va spun acestia, pe nici un dosar din toate care au trecut pe la ei nu apare STABILIT CATEGORIA DE TEREN, de catre cei de la sistematizare, va pacaliti singur. Birourile de la sistematizare gem de dosare care asa cum intra asa si ies, fara nici o rezolvare. Din pacate pentru dumneavoastra socotelile facute nu se potrivesc cu cele din teren. Domnule E. Florea nu aveti decat sa comunicati domnului primar Ilie Bolojan ca ati fost invinsi de locuitorii orasului Oradea. Este, cred prima data cand niste oameni simpli, niste proprietari de terenuri, mostenite sau cumparate au avut curajul, sau ridicat impotriva nelegalitatilor pe care ati vrut sa le faceti si v-au invins. Aveti grija de furia poporului, oricand va poate distruge, nu sunteti de neinvins, locuitorii orasului, cei care v-au ales sunt stapani in orasul Oradea, dumneavoastra doar ii reprezentati, dar in fata lor va trebui sa dati socoteala. Luati aminte.
Postat 12 Iunie 2013, 16:25 de petru
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.4612 RON
  • 1 EUR = 4.976 RON
  • 1 HUF = 0.0125 RON