URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 03 FEBRUARIE 2025
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De curând, prin zona Beiușului au apărut lupii, alți protejați, un fel de pensionari speciali ai regnului animal. Mănâncă vaci, porci, ba chiar și câinii care au curajul să-i latre. Aici treaba este și mai încurcată. Lupii sunt protejați și de ecologiști, dar și de votanții suveraniștilor, dacă aduc adeverință că sunt lupi dacici.
Zic şi eu
Adrian Cris
De vinerea trecută numai proștii, conspiraționiștii și haterii mai pot spune că șeful DGASPC Bihor, Călin Puia - despre care BIHOREANUL a dezvăluit că a patronat furtul unor mari cantități de carne de bizon donate pentru centrele de copii și adulți cu dizabilități, dar transformate în produse din carne de porc, mai ieftine și în cantitate mai mică -, ar fi „ținut în brațe” de cineva, că are „spate” politic, așa cum se laudă, pentru că are carnet de membru PNL (ca și cum în partide, inclusiv în PNL, n-ar fi și lichele).
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre măsurile de reducere a posturilor și eficientizare la Senatul României, care au stârnit vâlvă după ce au fost anunțate de Ilie Bolojan?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Zilele acestea se discută în spațiul public despre demararea, de către unele partide politice, a procedurii de suspendare a Președintelui României. În acest context, este important de înțeles cât de legală (constituțională) și mai ales cât de eficientă poate fi o asemenea procedură.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
03 Aprilie 2024, 16:16

Peste 33.700 de fermieri bihoreni sunt aşteptaţi să-și ceară subvenţiile de la APIA. Perioada în care pot depune solicitările e mai scurtă

Peste 33.700 de fermieri bihoreni sunt aşteptaţi să-și ceară subvenţiile de la APIA. Perioada în care pot depune solicitările e mai scurtă foto: arhivă
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

APIA Bihor va începe joi să preia cererile de subvenţii pentru activităţile de cultivare a terenului şi creştere a animalelor de la cei peste 33.700 de fermieri bihoreni aflaţi în evidenţe.

„Mâine vom începe campania”

Campania de înregistrare a cererilor de plată din 2024, programată în perioada 4 aprilie - 7 iunie, va fi mai scurtă cu o lună faţă de anii precedenţi.

„Mâine vom începe campania de depunere a cererilor de plată (n.r. pentru subvenţii), cea mai importantă activitate de peste an. Perioada de preluare a cererilor este mai scurtă cu o lună, între 4 aprilie şi 7 iunie. În plus, nu va mai exista, ca în alţi ani, acel interval de 15 zile în care cererile puteau fi depuse cu o penalizare de 1% pe zi din valoarea subvenției", a declarat marţi, într-o conferinţă de presă, directorul APIA Bihor, Ioan Sorin Roman.

Termenul a fost scurtat pe fondul birocraţiei europene, care a prelungit discuţiile pe tema condiţiilor în care se pot acorda aceste subvenţii, cum ar fi obligativitatea rotaţiei periodice a culturilor, condiţiile de folosire a îngrăşămintelor chimice, păstrarea unor suprafeţe necultivate pentru "odihna" terenului şi altele.

Întârziații pierd subvenția!

Ioan Sorin Roman a spus că agricultorii care nu se vor încadra în termenul de predare a cererilor, de numai două luni, îşi vor pierde sprijinul financiar. "Este important ca fermierii bihoreni să respecte perioada de depunere a cererilor, pentru că altfel vor rămâne fără subvenţie", a afirmat acesta.

Directorul i-a îndemnat pe fermieri să respecte programarea deja anunţată de APIA Bihor, pentru a evita aglomeraţia generată de gradul mare de încărcare a activității funcţionarilor care vor avea de preluat cam 15 dosare pe zi.

„Dacă un solicitant nu poate veni când este programat, dosarul lui se reportează pe a doua zi sau pe ultima săptămână, şi atunci riscăm ca la începutul lui iunie să ajungem cu multe dosare nepreluate, sistemul electronic să nu suporte presiunea şi să nu poată fi procesate", a avertizat Roman.

Pas cu pas...

Într-un prim pas, fermierii vor trebui să se adreseze Serviciului Agricol din cadrul primăriei de care aparţin. „Oamenii vor trebui să meargă la primării, să verifice în registrul agricol numărul de animale şi suprafaţa de teren cu care sunt înregistraţi, iar funcţionarul va trebui să le elibereze o adeverinţă", a explicat Ioan Sorin Roman.

În baza adeverinţei, fermierii îşi vor verifica online, cu ajutorul funcţionarilor, parcelele deţinute în evidenţa digitală a APIA Bihor. „Când fermierul vine la noi, funcţionarii fac doar controlul administrativ. Aceştia au de dat bife, verifică dacă este acelaşi cont bancar şi cererea poate fi închisă", a explicat directorul.

Valoarea sprijinului financiar de care poate beneficia un agricultor depinde în funcţie de suprafaţa de teren deţinută, felul exploataţiei agricole, specificul culturii, numărul de animale deţinute şi altele.

Anul trecut în evidenţele APIA Bihor au fost înregistraţi 33.792 de fermieri care cultivau 326.860 de hectare de teren. Numărul fermierilor este în scădere cu fiecare an, având în vedere îmbătrânirea populaţiei și comasarea exploataţiilor agricole prin preluarea terenurilor.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7959 RON
  • 1 EUR = 4.9767 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON