URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 11 OCTOMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Iată că ucenicul și-a întrecut maestrul! Cine credea că odată cu plecarea lui Ilie Bolojan de la Primăria Oradea se va așterne liniștea peste oraș, că buldozerele nu vor mai trece prin sufragerii, că picamerele vor fi duse la topit și prin urbe vor zburda exclusiv bicicliști și trotinetiști înecați în clorofilă s-au înșelat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Cam așa se jură un personaj dintre cele care, la ordinul încă președintelui Iohannis, au făcut posibilă coaliția PSD-PNL. Nu se numește Gâgă, ci Rareș Bogdan. „Guvernăm împreună, dar nu participăm la treburile coaliției, nu mai există colaborare între noi și PSD”, zicea acesta joia trecută.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cu cine vă gândiți să votați pentru funcția de președinte al României dintre numeroșii candidați?











De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În sistemul de drept românesc, așa cum arătam săptămâna trecută, accesul la justiție, cu unele excepții, nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, în prealabil trebuie să bagi, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
10 Octombrie 2024, 14:51

Peste 100 de foști mineri au protestat la Oradea împotriva recalculării pensiilor și l-au huiduit pe subprefectul Emilian Pavel, participant „din partea PSD” (FOTO / VIDEO)

Peste 100 de mineri bihoreni, acum pensionari, la care s-au raliat şi colegii din alte bazine miniere din ţară şi sindicalişti ai Cartel Alfa, au protestat joi, în Parcul 1 Decembrie din Oradea, împotriva recalculării pensiilor. La eveniment a luat parte şi subprefectul Emilian Pavel, care a fost huiduit de protestatari în timp ce le spunea, „în calitate de reprezentant al PSD”, că legea pensiilor va fi greu spre imposibil de modificat.

"Mă aştept să scadă cu 35%"

Foştii angajaţi ai minei de uraniu din Băiţa, la care s-au alăturat pensionari din Banat şi Maramureş, sunt nemulţumiţi că, în urma recalculării, pensiilor lor au scăzut. Chiar dacă nu vor avea pensiile efectiv diminuate, acestea fiind un drept câştigat, foştii mineri sunt îngrijoraţi că pe viitor nu vor mai beneficia de indexări.

"Eu am o pensie de 5.600 lei net după o viaţă de muncă în mină. La cum văd la foştii colegi, mă aştept ca la recalculare aceasta să scadă şi cu 35%, undeva la 3.600 lei. Chiar dacă pensia pe care o primesc nu îmi va scădea efectiv, sunt nemulţumit că pe viitor aceasta nu se va mai indexa raportat la suma reală, ci la cea mică", a explicat pentru BIHOREANUL, Vasile Nastor, fost miner în Băiţa.

În urma simulărilor făcute, pensionarii apreciază că indexarea cu rata inflaţiei la nivelul actualei pensii se va aplica abia peste un deceniu.

"Eu voi rămâne cu pensia asta cel puţin 10 ani, când, la ce inflaţie este în România, va fi una mică", a protestat Nastor.

"Ciucă şi Ciolacu, să vă ducă dracu!"

Foştii mineri s-au adunat începând cu ora 11, pe platoul de lângă Statuia Ostaşului Român, purtând pancarte cu mesajele anti-guvernamentale cum ar fi "Ciucă şi Ciolacu să vă ducă dracu!", "PNL - PSD ne-aţi furat din pensie!", "Noi v-am votat, voi ne-aţi trădat", „Nu vă votăm!” şi "Voi pensii (re)calculaţi şi pe noi ne îngropaţi!".

Încurajaţi de sindicalişti de la Cartel Alfa, pensionarii au huiduit clasa politică şi au scandat în pauzele dintre luările de cuvânt împotriva măsurilor instituite de Legea 360 din 2023 sloganuri ca "Hoţii!", "Nu cedăm!" şi "Ruşine să vă fie".

"Alţi conducători mergeau la Viena pentru poporul român, azi politicienii români merg afară pentru interesul lor că nu-i mai satură Dumnezeu de afaceri şi de bani!", a concluzionat la megafon preşedintele organizaţiei sindicale Cartel Alfa Maramureş, Florin Hossu.

Pesedist, nu demnitar!

Prezent la eveniment, subprefectul de Bihor Emilian Pavel a ascultat cu stoicism huiduielile foştilor mineri. Deşi era în timpul programului de lucru, subprefectul a pretins din capul locului că a venit să le vorbească protestatarilor în calitate de politician PSD, şi nu de reprezentant al Guvernului în teritoriu.

Acesta a avut parte de huiduieli când a luat cuvântul și a încercat să le explice manifestanților că legea nu va putea fi modificată. „Credeți-mă, modificarea legii 360 este nu greu, ci poate imposibil de făcut”, le-a spus el manifestanților. „N-am venit aici să vă mint. Există alte modalități și alte căi, inclusiv cele formulate de dvs. Am venit din respect și voi transmite toate discuțiile...”, a continuat el, în vreme ce protestatarii vociferau.

PSD-istul a încercat să le explice oamenilor și cum a ajuns la eveniment. "Preşedintele organizaţiei PSD Bihor, Aurel Mohan, este la Bucureşti pentru a discuta cine va candida din partea noastră. Eu îl înlocuiesc aici în calitate de vicepreşedinte", a spus Pavel, spre nemulţumirea pensionarilor care au huiduit din nou.

"Bine că voi vă gândiţi la alegeri şi funcţii!", a strigat cineva din mulţime.

Emilian Pavel a promis că va transmite preşedintelui PSD Bihor, aflat la Bucureşti, nemulţumirile pensionarilor din industria minieră pentru a le înainta la rândul său ministrului Muncii şi Solidarităţii, Simona Bucura-Oprescu.

Pesediştii bihoreni au mai avut o întâlnire similară cu minerii în urma unui protest similar desfăşurat la Beiuş, luna trecută. Aceştia le-au preluat şi atunci nemulţumirile.

O muncă nenormată...

Interpelat de BIHOREANUL cu privire la prezenţa la protest în calitate de politician în precampanie electorală şi nu de reprezentant al Guvernului, cum ar fi fost normal, Emilian Pavel s-a scuzat spunând că răspuns unei invitaţii. „Invitaţia a venit la partid şi i-am dat curs. Din câte ştiu eu, toate filialele de partide din Bihor au fost invitate. Nu e vina mea că am fost singurul care a venit", a spus Pavel.

"Demnitarii publici nu au un program normat (n.r. ca să trebuiască să își ia liber de la muncă). Nu a fost nicio problemă când cei de la PNL au participat în timpul serviciului la activităţi similare", s-a apărat subprefectul.

Pensionarii au confirmat spusele acestuia. "Noi am anunţat toate partidele despre protest. Ne-am fi dorit să fie aici cei de la PSD şi de la PNL, pentru că ei sunt la putere şi pot face ceva, dar asta nu înseamnă că-i susţinem", a precizat Vasile Nastor.

În apărarea drepturilor lor, reprezentanţii pensionarilor şi ai sindicaliştilor de la Cartel Alfa vor organiza vineri un protest similar la Baia Mare. Aceştia au făcut demersuri pentru ca reprezentanţii lor să fie primiţi luni, la Bucureşti, de către premierul Marcel Ciolacu, pentru a-şi spune nemulţumirile.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
De 35 de ani
Se pare ca cel putin minerii arata ca sant DESTEPTI si ca au invatat ceva pe pielea lor !
Postat 11 Octombrie 2024, 12:14 de GORON
Nu-i bai
La "president" votați penelişti si pesedişti, sau umbra lor use(rişti) si au(rişti), foşti bineînțeles. În voi ṅi baza...pam-pam.
Postat 10 Octombrie 2024, 23:20 de Maikeltroll
Rrr! Șo, pe ei! Rupe-i, tată!
L-au scos pe bichonul Emiluț să latre la protestatari. Marii PSDNL-isti, șMang, Bolnojan stau in spatele perdelelor, sa nu-i arda soarele. Ei nu-si sifonează cămașea, despre Emiluț... Dacă-i ordin...Sa trăiti!
Postat 10 Octombrie 2024, 16:24 de PureStupidity
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5521 RON
  • 1 EUR = 4.9759 RON
  • 1 HUF = 0.0124 RON