URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 02 NOIEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când fostul primar Ilie Bolojan a introdus supraimpozitarea imobilelor nerenovate cu 500%, au intrat la bugetul local bani cu nemiluita, mai ales pe seama unor fabrici sau clădiri monumentale.Poșta Română are în buricul târgului o hardughie care zace în paragină de ani buni. Și cam tot de atunci, onor Poșta plătește anual un milion de lei bugetului local, ca taxă de dărăpănătură.
Zic şi eu
Adrian Cris
Șeful DGASPC Bihor este cercetat de comisia de disciplină a Consiliului Județean. După cum BIHOREANUL arăta recent, Călin Puia a fost acuzat de o angajată de abuz. Speța e următoarea: în primăvară, Camera de Conturi a constatat că Direcția a fost prejudiciată cu 325.000 lei prin „decontarea unor cheltuieli de personal care nu reflectă realitatea”, dar directorul n-a făcut mare tam-tam pe chestia asta, ci, ca să se răzbune pe câteva funcționare „vinovate” că au „colaborat” cu predecesoarea lui în perioada 2018-2023 a inventat un alt „caz”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În situația în care cererea introdusă nu este timbrată, judecătorul îi va pune reclamantului în vedere că, în termen de maximum 10 zile de la data primirii notificării, are obligația să achite suma respectivă, sub sancțiunea anulării cererii. În această situație, însă, pe lângă plată, cetățeanul mai are două posibilități: fie să conteste modalitatea de stabilire a taxei, dacă aceasta este greșită, fie să formuleze o cerere de ajutor public judiciar, dacă se încadrează în limitele de venit legale pentru a obține această facilitate.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
01 Februarie 2022, 10:40

Periculosul domn Lasca

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Marțea trecută, cu două zile înainte ca INSCOP să dea publicității rezultatele celui mai recent sondaj, conform cărora AUR e cotat pe locul II în preferințele alegătorilor (20,6% intenții de vot, după PSD - 34,3% și înaintea PNL - 16,6%), deputatul de Bihor Mihai Lasca, ales pe lista acestui partid (și dat afară mai degrabă pentru că i-a fost dat în vileag trecutul penal, nu pentru că îl are!), strângea pe Facebook 5.700 de „voturi” cu o postare intitulată, pieziș, „Ro-Exit, salvarea României!”. 

Conținutul? Doar câteva rânduri: „Toate nenorocirile care se abat asupra țării noastre sunt generate de UE, OMS (n.r. - Organizația Mondială a Sănătății) și acum de NATO! România trebuie să redevină independentă și suverană. România va renaște după eliberarea de sub jugul globaliștilor sataniști!”.

Aproape 6.000 de like-uri pentru un așa-zis politician (nu cred că a citit în viața lui o carte de economie, istorie, geopolitică, sociologie etc.) înseamnă enorm. Așadar, mesajul trebuie luat în seamă, chiar dacă deputatul Lasca (un simplu distribuitor, nicidecum un ideolog al suveranismului și izolaționismului) nu contează nici cât negru sub unghie în Parlamentul țării (l-ați auzit vreodată zicând ceva inteligent?). În schimb, propagă idei care se înșurubează în mințile celor fără de minte, de-o seamă cu el, care ignoră fapte cu adevărat reale și relevante. De pildă, că de la intrarea în UE România a câștigat net 45 miliarde euro din fondurile cu care Europa prosperă sprijină Europa centrală și de est să recupereze decalajele de dezvoltare de care suferă în urma comunismului.

Desigur că orice om cu capul pe umeri ar trebui, din bun-simț și spirit practic, să se întrebe ce ar însemna un Ro-Exit. În niciun caz nu ar semăna cu Brexit (deși britanicii, cu toată bogăția fostului imperiu, au probleme uriașe după părăsirea UE). Am putea renunța la libera circulație a persoanelor și a mărfurilor în Europa? Ne-am face vacanțele prin Rusia, Belarus și Kazahstan? Ne-am muta în fosta URSS pentru salarii mai mari? De acolo ne-am aduce mașini, smartphone-uri și televizoare? Rușilor și belarușilor le-am vinde programe IT, confecții, grâu? Și dacă am părăsi NATO, ne-am putea apăra singuri contra tuturor? Nici măcar în Evul Mediu, când tehnologia nu prea începuse să conteze, n-a reușit așa ceva nici măcar Ștefan cel Mare (care, apropo, a căutat permanent alianțe cu Europa apuseană).

Ceea ce Lasca și alții ca el răspândesc de câteva săptămâni încoace e mai letal decât conspirațiile anti-vacciniste (ați observat, desigur, că AUR le cam înlocuiește cu cele anti-NATO și anti-UE). Da, sunt prostii evidente, dar primejdioase, pentru că discreditează cele mai mari câștiguri de după ieșirea din comunism și „coc” o tot mai greu de controlat stare de spirit anti-occidentală. Or, locul nostru e în Occident, fiindcă acolo sunt - deși nu ideale - și democrația, și prosperitatea. 

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5757 RON
  • 1 EUR = 4.9745 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON