URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 02 NOIEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când fostul primar Ilie Bolojan a introdus supraimpozitarea imobilelor nerenovate cu 500%, au intrat la bugetul local bani cu nemiluita, mai ales pe seama unor fabrici sau clădiri monumentale.Poșta Română are în buricul târgului o hardughie care zace în paragină de ani buni. Și cam tot de atunci, onor Poșta plătește anual un milion de lei bugetului local, ca taxă de dărăpănătură.
Zic şi eu
Adrian Cris
Șeful DGASPC Bihor este cercetat de comisia de disciplină a Consiliului Județean. După cum BIHOREANUL arăta recent, Călin Puia a fost acuzat de o angajată de abuz. Speța e următoarea: în primăvară, Camera de Conturi a constatat că Direcția a fost prejudiciată cu 325.000 lei prin „decontarea unor cheltuieli de personal care nu reflectă realitatea”, dar directorul n-a făcut mare tam-tam pe chestia asta, ci, ca să se răzbune pe câteva funcționare „vinovate” că au „colaborat” cu predecesoarea lui în perioada 2018-2023 a inventat un alt „caz”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum arătam săptămânile trecute, în sistemul de drept românesc accesul la justiție, cu unele excepții, nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, cu titlu prealabil, trebuie să vâri, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
17 Ianuarie 2022, 18:33

Perdanţi, dar în funcţii: Zeci de profesori din Bihor care au picat la concursurile pentru directori au fost numiţi la şefia şcolilor şi grădiniţelor

Perdanţi, dar în funcţii: Zeci de profesori din Bihor care au picat la concursurile pentru directori au fost numiţi la şefia şcolilor şi grădiniţelor (fotografie cu titlu ilustrativ, din arhivă)

Profesorii care au câştigat, prin concurs, funcţiile de directori şi directori adjuncţi în şcolile şi grădiniţele din Bihor şi-au început, luni, mandatele de 4 ani.

Tot din 17 ianuarie, Inspectoratul Şcolar Judeţean Bihor a numit prin detaşare 97 de directori şi adjuncţi în unităţile de învăţământ unde, în urma concursurilor, nimeni nu a promovat. Culmea este că două treimi dintre ei au fost candidaţi în competiţia organizată de Ministerul Educaţiei, dar au picat!

Puţine noutăţi

Aşa cum se ştie, în premieră, în cadrul concursului pentru funcţiile de şefi din unităţile de învăţământ, care s-a desfăşurat între lunile octombrie şi decembrie 2021, candidaţii au avut dreptul să-şi anonimize numele, iar majoritatea au şi făcut-o.

Acum, însă, concursul s-a încheiat, iar identitatea directorilor şi directorilor adjuncţi nu mai poate fi secretă. La solicitarea scrisă a BIHOREANULUI, Inspectoratul Şcolar Judeţean Bihor a transmis luni lista completă a directorilor de şcoli şi grădiniţe din judeţ, precum şi lista adjuncţilor. Oficial, şi-au intrat în pâine, aşa că nu se mai pot ascunde în spatele regulamentului GDPR privind protecția datelor personale.

Prima constatare e că, în Oradea, majoritatea şcolilor au aceiaşi şefi. După cum şi BIHOREANUL a scris, printre puţinele unităţi de învăţământ cu conducere nouă se numără Şcoala Gimnazială Dacia, unde fostul inspector şcolar general Alin Novac-Iuhas a câştigat funcţia de director, iar fosta directoare Carmen Cosman a devenit director adjunct, Colegiul Economic Partenie Cosma, unde fostul adjunct Daniel Negrean (şi el un fost inspector şcolar general) a devenit director, iar fostul director Virgil Blage (la fel, fost şef al IŞJ Bihor) a ajuns adjunct, ori Liceul cu Program Sportiv Bihorul, unde fostul director adjunct Lucian Stance a promovat pe funcţia plină, secondat de profesorii Roland Bocoi (şi el fost director adjunct, acum câştigător al funcţiei pentru patru ani) şi Dan Matei, care a fost director plin, dar nu a promovat concursul.

Lista directorilor şi adjuncţilor care au câştigat concursurile:

Numiţi la conducere

Pentru funcţiile care nu au fost ocupate în urma concursurilor organizate de Ministerul Educaţiei, fie pentru că nimeni nu le-a vrut, fie pentru că doritorii nu au promovat probele, aşa cum prevede metodologia, Inspectoratul Şcolar Judeţean Bihor a făcut numiri prin detaşare.

În total, în Bihor au fost numiţi 97 de şefi de şcoli (66 de directori şi 31 de directori adjuncţi). De exemplu, delegări s-au făcut la Liceul Ortodox Episcop Roman Ciorogariu Oradea, unde fostul director Radu Rus a fost numit să conducă în continuare şcoala, la Colegiul Tehnologic Constantin Brâncuşi, unde de asemenea a fost numit fostul director Gabriel Mic, ori Liceul Teologic Penticostal Betel, unde tot fostul director Onesim Sandu Cozma va fi la conducere.

A mai fost numit în funcţie directorul Liceului Felix Sânmartin, Viorel Potre, directorul Liceului Petofi Sandor Săcueni, Barta Imre, directoarea Şcolii nr. 11 Oradea, Alina Şaitoş, ori directoarea Şcolii Ioan Slavici Oradea, Brînduşa Buzulica.

Nepromovaţi, dar avansaţi

Toţi cei 97 de profesori numiţi în funcţii au ocupat aceste poziţii şi până acum, cel puţin în primul semestru din anul şcolar 2021-2022. La cererea BIHOREANULUI, Inspectoratul Şcolar a precizat că 66 dintre ei chiar au participat la concursul pentru funcţii, dar nu au promovat. Altfel spus: n-au fost capabili să-şi câştige funcţiile, dar le-au primit cadou! Ceilalţi 31 nu au participat la concursuri. 

"Detaşarea directorilor începând cu semestrul al II-lea al anului şcolar în curs s-a fundamentat pe asigurarea unei continuităţi la nivelul unităţilor de învăţământ unde a fost posibil, respectiv aşteptarea organizării în perioada următoare a unei noi sesiuni de concurs pentru directori şi directori adjuncţi", a transmis IŞJ Bihor.

Ministerul Educaţiei a anunţat că următorul concurs va demara după 17 ianuarie, iar câştigătorii vor fi instalaţi pe 18 aprilie. Totuşi, regulamentul ori calendarul complet nu au fost încă publicate.

Chiar dacă a "premiat" nişte perdanţi cu funcţii, inspectorul şcolar general Horea Abrudan spune că decizia luată este cea mai potrivită. "Ţinând cont că suntem la jumătatea anului şcolar şi că Ministerul va demara curând noile concursuri, nu avea rost să bulversăm activitatea din unităţile de învăţământ unde nu a câştigat nimeni concursul. Să ştiţi că, oricum, nu se înghesuie lumea pentru aceste funcţii, este greu să găseşti înlocuitori", a declarat Abrudan, luni, pentru BIHOREANUL.

Lista profesorilor numiţi la conducerea şcolilor şi grădiniţelor din Bihor:

 

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5757 RON
  • 1 EUR = 4.9745 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON