URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 26 OCTOMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Bihorul nu stă grozav cu conectivitatea. Autostrada zace în nelucrare de 20 de ani și, deși tronsoanele din județ sunt licitate și atribuite, încă nu s-a dat ordinul de începere a lucrărilor, pentru că Guvernul nu mai are nicio lețcaie.
Zic şi eu
Adrian Cris
Afirmația ar putea să pară scandaloasă, însă chiar cred - și încerc să și argumentez - că bihorenii, cel puțin, au cu cine vota. Da, ofertele de candidaturi, și pentru Parlament, și pentru Președinție, sunt pestrițe tare, dar însăși varietatea lor face imposibil ca alegătorilor să nu le fie pe plac una sau alta dintre ele.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cu cine vă gândiți să votați pentru funcția de președinte al României dintre numeroșii candidați?











De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum arătam săptămânile trecute, în sistemul de drept românesc accesul la justiție, cu unele excepții, nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, cu titlu prealabil, trebuie să vâri, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
22 Octombrie 2024, 10:50

Percheziţii la mafia deşeurilor din Bihor şi Mehedinţi pentru o fraudă de peste 8,5 milioane lei

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Sunt percheziţii în desfăşurare, marți dimineață, într-un dosar ce priveşte o reţea de reciclatori falşi de sticlă care au încasat fraudulos peste 8,5 milioane lei. Aceștia umflau cantităţile de deşeuri colectate şi predate spre reciclare pentru a primi sume mai mari de la Administraţia Fondului de Mediu.

Potrivit unui comunicat transmis marţi de Biroul de presă al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor și Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice Bihor au pus în executare două mandate de percheziție (unul în Bihor și unul în Mehedinți), în cadrul unui dosar privind infracțiuni de înșelăciune. 

Dosarul îi vizează pe reprezentanţii unei firme care, în perioada 2021-2022, au înregistrat în evidențele contabile achiziții fictive de deșeuri de ambalaje din sticlă de la persoane fizice și juridice, în cantitate totală de 4.249.430 kg.

Ulterior, aceștia au simulat vânzarea a 4.164.510 kg de sticlă către o altă firmă, sub contract cu un operator ce implementează obligațiile privind răspunderea extinsă a producătorului (OIREP), pentru a păcăli Administraţia Fondului de Mediu (AFM) cu privire la realitatea cantităților de deșeuri de ambalaje din sticlă colectate.

„De asemenea, în anul 2021, societatea în cauză a achiziționat marfă denumită „sticlă procesată și zdrobită”, recepționată ca „material de construcții”, de la un operator economic la care colectorii din România duc deșeurile de ambalaje din sticlă pentru reciclare, în vederea obținerii bonificației aferente colectării și reciclării acestora. Vânzarea „materialului de construcții” a fost efectuată pe baza unui bon fiscal prin casa de marcat. 

Există suspiciunea că marfa „sticlă procesată și zdrobită” a fost vândută ca deșeu de ambalaje din sticlă, colectată prin activitatea proprie, iar ulterior a fost revândută ca deșeu de ambalaje din sticlă pe piața externă pentru reciclare. În acest context, nu au fost realizate obiectivele minime de reciclare pentru ambalajele din sticlă, iar sumele aferente acestor nerealizări, reprezentând contribuții datorate la Fondul pentru mediu, nu au fost plătite. Prejudiciul total este estimat la 8.500.000 RON”, se explică într-un comunicat transmis marți de Parchetul de pe lângă Înalta Curte.

Potrivit surselor BIHOREANULUI, firma vizată de anchetatorii din Bihor este Mehrom România SRL, care a fost trimisă deja în judecată pentru evaziune fiscală şi înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave tot în dauna Administraţiei Fondului de Mediu, dosar în care paguba a fost stabilită la 6,227 milioane lei. 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
KP
Iar minți
Postat 22 Octombrie 2024, 11:57 de Sandu2100
Nu asta-i "mafia deșeurilor" ... la o firmă care a păcălit sistemul AFM.
"Mafia deșeurilor" în Bihor este patronată de la vârful PNL și are ca aplicant grupul de firme ale Keviep S.A.
Postat 22 Octombrie 2024, 11:40 de KP
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.606 RON
  • 1 EUR = 4.9733 RON
  • 1 HUF = 0.0124 RON