URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 01 FEBRUARIE 2025
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Imaginați-vă că mergeți pe stradă cu familia și vă oprește cineva pentru a vă da 9.000 de euro. Apoi, sub privirile mirate ale consoartei și copiilor, aceștia primesc la rândul lor aceeași sumă, fără să li se pună condiții.
Zic şi eu
Adrian Cris
Scandalul începutului de an este, în Oradea, conflictul preotului Ciprian Mega cu episcopul Sofronie Drincec, unul în care ortodocșii, și nu doar ai locului, se împart de o parte și de alta. Preotul, suspendat de la amvon pentru o lună, dar și de la șefia parohiei, iar în plus trimis în „cercetare disciplinară bisericească” cu riscul caterisirii, își acuză ierarhul de păcatul sodomiei, căci l-ar prigoni de dragul unui consilier „iubit”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre măsurile de reducere a posturilor și eficientizare la Senatul României, care au stârnit vâlvă după ce au fost anunțate de Ilie Bolojan?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Zilele acestea se discută în spațiul public despre demararea, de către unele partide politice, a procedurii de suspendare a Președintelui României. În acest context, este important de înțeles cât de legală (constituțională) și mai ales cât de eficientă poate fi o asemenea procedură.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
30 August 2024, 13:18

Percheziţii în comuna Sârbi, într-un dosar privind acuzaţii de mită electorală. Sunt vizați 3 consilieri locali PNL, inclusiv fostul candidat la funcţia de primar

Percheziţii în comuna Sârbi, într-un dosar privind acuzaţii de mită electorală. Sunt vizați 3 consilieri locali PNL, inclusiv fostul candidat la funcţia de primar Adrian Moza, Vasile Pop și Ionuţ Paşcalău (de la stânga la dreapta), toți consilieri locali PNL în comuna Sârbi, au fost vizați de percheziții
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Au fost percheziţii în comuna Sârbi, într-un dosar care priveşte acuzaţii de mită electorală. Acţiunea s-a derulat la locuinţele a trei consilieri locali liberali, între care se numără şi Vasile Pop, fost candidat la funcţia de primar al comunei Sârbi din partea PNL.

Potrivit surselor BIHOREANULUI, percheziţiile s-au desfăşurat sub coordonarea unui procuror de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Oradea, într-o anchetă pornită după denunţul unor persoane care pretind că, în timpul campaniei electorale pentru alegerile locale din 9 iunie, li s-au oferit bani pentru a vota cu candidaţii PNL pentru funcțiile de primar și consilieri locali.

Conform aceloraşi surse, acţiunea s-a desfăşurat strict la locuinţele consilierilor locali PNL Ionuţ Paşcalău, Adrian Moza şi Vasile Pop, cel din urmă fiind liderul PNL Sârbi şi fost candidat la funcţia de primar în comună din partea formaţiunii, iar anchetatorii au ridicat telefoanele mobile ale celor trei persoane, laptopuri şi documente. 

Nici reprezentanţii Poliţiei Bihor şi nici cei ai Parchetului de pe lângă Judecătoria Oradea nu au oferit informaţii oficiale despre acţiune ori amănunte despre numărul persoanelor anchetate şi acuzele concrete care li se aduc.

O răzbunare

Căutat pentru a-şi prezenta punctul de vedere, Vasile Pop nu a fost găsit, iar Adrian Moza susţine că dosarul "este o hărţuire", "o acţiune cu scop clar denigrator", indicându-i ca artizani pe adversarii politici din PSD şi pe şeful de post din comună, "care se ştie că e de partea lor".

„Nu pot să ştiu ce au făcut alţii, dar eu nu am dat nici bani, nici altceva, nimănui. Nici nu am fost chemat până acum la audieri în acest dosar, nu mi s-a adus la cunoştinţă nicio acuzaţie, nimic. M-am trezit joi cu 7 poliţişti în casă, la ora 6 dimineaţa, în condiţiile în care, fiind o comunitate mică, toată lumea ştia că în acea zi, la ora 7.30, urma să plecăm în concediu cu familia", a declarat, pentru BIHOREANUL, Moza. 

La fel de vehement este şi consilierul local Ionuţ Paşcalău care, în schimb, a fost audiat, deja, în cauză. „N-am luat în serios povestea, am crezut că e o glumă proastă. Suntem mai mulţi suspecţi, sunt mai mulţi martori şi câţiva reclamanţi. Reclamanţii sunt cei care au primit bani de la PSD, iar apoi au ajuns să spună că le-am dat noi. Nu e nimic adevărat. Adică noi, în timpul campaniei, am tot încercat să dovedim că vor să cumpere voturi şi am ajuns să fim tot noi cercetaţi", zice Paşcalău.

Alegeri cu scântei

Campania electorală de astă vară a fost una cu scântei în comuna Sârbi, fiind una dintre localităţile cu cei mai mulţi flotanţi din judeţ. În comuna cu 2.345 de locuitori consemnaţi la recensământul din 2021, în iunie 2024 aici erau 260 de flotanţi. La alegerile locale din 2020, au fost de două ori mai mulţi, 569.

În acest an, neregulile privind "turismul electoral" din Sârbi au fost confirmate şi de surse din Poliţia Bihor. De altfel, după cum a relatat atunci BIHOREANULdupă verificările făcute în comună, poliţiştii au şi solicitat anularea a 20 de vize de flotant acordate, însă fără ca acest lucru să se întâmple până în ziua scrutinului, căci procedura birocratică este una complicată, iar nulitatea poate fi stabilită doar de instanţa de judecată. 

Lupta pentru funcţiile de aleşi locali a generat o situaţie tensionată în localitate. Nemulţumiţi de diverse probleme din comuna condusă de primarul PSD Gavril Herman, unii săteni au transmis publicaţiilor locale informaţii, fotografii şi înregistrări despre lucrările de mântuială pe care s-au aruncat banii publici: drumuri cu asfalt turnat direct peste noroi, cămin cultural anvelopat direct peste zugrăveala veche şi peste crăpăturile uriaşe din pereţi.

În replică, primarul Gavril Herman a transmis atunci că acuzațiile la adresa sa sunt „minciuni” și a enumerat o listă de investiții pe care le-a făcut în mandatul său în comună. 

În campanie, unii tineri s-au mobilizat şi au format "brigăzi", urmărindu-i cu maşinile pe susţinătorii primarului în timpul întâlnirilor electorale, vrând să descurajeze mita electorală, motiv pentru care unii a şi ajuns ameninţaţi şi şicanaţi. Într-o filmare transmisă BIHOREANULUI se vedea clar cum autoturismul unui tânăr a fost blocat de alte două maşini, care au oprit în faţa şi în spatele lui, iar unul dintre ocupanţi l-a ameninţat cu moartea. "Luni dimineaţa te omor, bată-te Dumnezeu! Îţi dau cu un topor în cap!", a fost avertizarea primită de tânăr, care a reclamat ameninţările la Poliţie.

Chiar şi aşa, rezultatul final a fost de partea primarului PSD în funcţie, Gavril Herman, dar cu un scor strâns, căci acesta şi-a surclasat contracandidatul liberal, pe Vasile Pop, cu doar 151 de voturi.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7849 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON