URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 14 SEPTEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Fosta a doua armată a țării, CFR-ul, a ajuns într-o stare jalnică. Firma e cu datorii uriașe la bugetul de stat, dar managerii prosperă și primesc bonusuri de performanță. Salariile s-au mărit simțitor la toate nivelurile, la fel cum a crescut și stratul de jeg pe garnituri. Locomotivele se aprind pe traseu, dar și pălinca în mecanicii de locomotive. Nașii se uită urât la tine dacă faci imprudența să cumperi bilet, iar întârzierile sunt atât de mari încât instituția pare că nu a ieșit din Evul Mediu...
Zic şi eu
Adrian Cris
De-o vreme, televiziunile de știri sunt toată ziua cu Bolojan în gură. Cu cât omul tace despre sine cu mai multă încăpățânare, cu atât mai abitir îl pomenesc ceilalți...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cum vi se pare decizia municipalității de a investi 400.000 de euro într-un concert Andrea Bocelli la Oradea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
O asemenea reglementare exista și înainte, însă doar cu privire la cazurile de violență familială (sau domestică, cum îi spunea actul normativ), ordinele de protecție provizorii „domestice” fiind foarte des întâlnite în practică. Ceea ce au făcut, de fapt, guvernanții noștri acum a fost „extinderea” aplicării acestor dispoziții legale și la situațiile în care nu există o legătură de rudenie sau conviețuire între victimă și agresor.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
30 August 2024, 13:18

Percheziţii în comuna Sârbi, într-un dosar privind acuzaţii de mită electorală. Sunt vizați 3 consilieri locali PNL, inclusiv fostul candidat la funcţia de primar

Percheziţii în comuna Sârbi, într-un dosar privind acuzaţii de mită electorală. Sunt vizați 3 consilieri locali PNL, inclusiv fostul candidat la funcţia de primar Adrian Moza, Vasile Pop și Ionuţ Paşcalău (de la stânga la dreapta), toți consilieri locali PNL în comuna Sârbi, au fost vizați de percheziții
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Au fost percheziţii în comuna Sârbi, într-un dosar care priveşte acuzaţii de mită electorală. Acţiunea s-a derulat la locuinţele a trei consilieri locali liberali, între care se numără şi Vasile Pop, fost candidat la funcţia de primar al comunei Sârbi din partea PNL.

Potrivit surselor BIHOREANULUI, percheziţiile s-au desfăşurat sub coordonarea unui procuror de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Oradea, într-o anchetă pornită după denunţul unor persoane care pretind că, în timpul campaniei electorale pentru alegerile locale din 9 iunie, li s-au oferit bani pentru a vota cu candidaţii PNL pentru funcțiile de primar și consilieri locali.

Conform aceloraşi surse, acţiunea s-a desfăşurat strict la locuinţele consilierilor locali PNL Ionuţ Paşcalău, Adrian Moza şi Vasile Pop, cel din urmă fiind liderul PNL Sârbi şi fost candidat la funcţia de primar în comună din partea formaţiunii, iar anchetatorii au ridicat telefoanele mobile ale celor trei persoane, laptopuri şi documente. 

Nici reprezentanţii Poliţiei Bihor şi nici cei ai Parchetului de pe lângă Judecătoria Oradea nu au oferit informaţii oficiale despre acţiune ori amănunte despre numărul persoanelor anchetate şi acuzele concrete care li se aduc.

O răzbunare

Căutat pentru a-şi prezenta punctul de vedere, Vasile Pop nu a fost găsit, iar Adrian Moza susţine că dosarul "este o hărţuire", "o acţiune cu scop clar denigrator", indicându-i ca artizani pe adversarii politici din PSD şi pe şeful de post din comună, "care se ştie că e de partea lor".

„Nu pot să ştiu ce au făcut alţii, dar eu nu am dat nici bani, nici altceva, nimănui. Nici nu am fost chemat până acum la audieri în acest dosar, nu mi s-a adus la cunoştinţă nicio acuzaţie, nimic. M-am trezit joi cu 7 poliţişti în casă, la ora 6 dimineaţa, în condiţiile în care, fiind o comunitate mică, toată lumea ştia că în acea zi, la ora 7.30, urma să plecăm în concediu cu familia", a declarat, pentru BIHOREANUL, Moza. 

La fel de vehement este şi consilierul local Ionuţ Paşcalău care, în schimb, a fost audiat, deja, în cauză. „N-am luat în serios povestea, am crezut că e o glumă proastă. Suntem mai mulţi suspecţi, sunt mai mulţi martori şi câţiva reclamanţi. Reclamanţii sunt cei care au primit bani de la PSD, iar apoi au ajuns să spună că le-am dat noi. Nu e nimic adevărat. Adică noi, în timpul campaniei, am tot încercat să dovedim că vor să cumpere voturi şi am ajuns să fim tot noi cercetaţi", zice Paşcalău.

Alegeri cu scântei

Campania electorală de astă vară a fost una cu scântei în comuna Sârbi, fiind una dintre localităţile cu cei mai mulţi flotanţi din judeţ. În comuna cu 2.345 de locuitori consemnaţi la recensământul din 2021, în iunie 2024 aici erau 260 de flotanţi. La alegerile locale din 2020, au fost de două ori mai mulţi, 569.

În acest an, neregulile privind "turismul electoral" din Sârbi au fost confirmate şi de surse din Poliţia Bihor. De altfel, după cum a relatat atunci BIHOREANULdupă verificările făcute în comună, poliţiştii au şi solicitat anularea a 20 de vize de flotant acordate, însă fără ca acest lucru să se întâmple până în ziua scrutinului, căci procedura birocratică este una complicată, iar nulitatea poate fi stabilită doar de instanţa de judecată. 

Lupta pentru funcţiile de aleşi locali a generat o situaţie tensionată în localitate. Nemulţumiţi de diverse probleme din comuna condusă de primarul PSD Gavril Herman, unii săteni au transmis publicaţiilor locale informaţii, fotografii şi înregistrări despre lucrările de mântuială pe care s-au aruncat banii publici: drumuri cu asfalt turnat direct peste noroi, cămin cultural anvelopat direct peste zugrăveala veche şi peste crăpăturile uriaşe din pereţi.

În replică, primarul Gavril Herman a transmis atunci că acuzațiile la adresa sa sunt „minciuni” și a enumerat o listă de investiții pe care le-a făcut în mandatul său în comună. 

În campanie, unii tineri s-au mobilizat şi au format "brigăzi", urmărindu-i cu maşinile pe susţinătorii primarului în timpul întâlnirilor electorale, vrând să descurajeze mita electorală, motiv pentru care unii a şi ajuns ameninţaţi şi şicanaţi. Într-o filmare transmisă BIHOREANULUI se vedea clar cum autoturismul unui tânăr a fost blocat de alte două maşini, care au oprit în faţa şi în spatele lui, iar unul dintre ocupanţi l-a ameninţat cu moartea. "Luni dimineaţa te omor, bată-te Dumnezeu! Îţi dau cu un topor în cap!", a fost avertizarea primită de tânăr, care a reclamat ameninţările la Poliţie.

Chiar şi aşa, rezultatul final a fost de partea primarului PSD în funcţie, Gavril Herman, dar cu un scor strâns, căci acesta şi-a surclasat contracandidatul liberal, pe Vasile Pop, cu doar 151 de voturi.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5156 RON
  • 1 EUR = 4.9742 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON