Au fost percheziţii de amploare, inclusiv în judeţul Bihor, în cursul zilei de marţi, într-un mega dosar de contrabandă şi spălare de bani.
Conform unui comunicat de miercuri al DIICOT, procurorii de la Structura Centrală au dispus reţinerea pe o perioadă de 24 de ore a unui număr de 23 de inculpaţi, pentru săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, contrabandă şi spălare de bani, în urma a nu mai puţin de 157 de mandate de percheziţii domiciliare, pe raza judeţelor Arad, Alba, Bihor, Cluj, Caraş-Severin, Gorj, Timiş şi a municipiului Bucureşti.
În urma acestora au fost audiate 76 de persoane şi au fost ridicate 27.200 de ţigarete, 3 arme de vânătoare, precum şi sumele de 301.950 de lei, 101.015 de euro şi 35.880 de dolari.
"Totodată, a fost instituită măsura sechestrului asigurător asupra a 622 de autoturisme, capete de tractor şi semiremorci, 357 de suprafeţe de teren intravilane şi extravilane, 50 de imobile (apartamente şi case de locuit), dar şi asupra acţiunilor sau părţilor sociale deţinute la 18 societăţi comerciale", se mai arată în document.
Toţi cei 23 de inculpaţi urmau să fie prezentaţi Tribunalului Bucureşti cu propunere de arestare preventivă, însă deocamdată nu se cunosc măsurile preventive luate împotriva acestora.
De asemenea, activitatea infracţională ce vizează judeţul Bihor nu a fost descrisă în comunicat, nu au fost făcute publice nici detalii cu privire la percheziţiile derulate pe raza judeţului ori la valoarea prejudiciului. Nu se precizează câte persoane au fost ridicate de aici, însă cert este că dosarul este unul de amploare.
Sursele BIHOREANULUI susţin că percheziţiile au fost în Oradea, inclusiv la o firmă de transport aflată în insolvenţă.
Desfăşurarea de forţe a fost însă impresionantă.
Documentarea activităţii infracţionale a fost realizată în colaborare cu autorităţile judiciare din Marea Britanie(HMRC), din Ungaria(NTCA), din Franţa şi Germania, precum şi cu sprijinul Direcţiei Generale a Vămilor – Direcţia Supraveghere şi Control Vamal şi Direcţia Regională a Vămilor Timişoara.
Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcţia Operaţiuni Speciale, Biroul Operaţiuni Speciale Cluj, Biroul Operaţiuni Speciale Timişoara şi Biroul Operaţiuni Speciale Oradea, iar la activităţi au participat jandarmi din cadrul Brigăzii Speciale de Intervenţiei a Jandarmeriei Române, Grupării Mobile de Jandarmi Cluj-Napoca şi Grupării Mobile de Jandarmi Târgu-Mureş.
În anchetă au fost angrenate şi efective ale Inspectoratului General de Aviaţie al MAI, Inspectoratului General al Jandarmeriei Române şi ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul BCCO Bucureşti, Ploieşti, Piteşti, Craiova, Braşov, Alba Iulia, Oradea, Cluj-Napoca şi SCCO Gorj şi Caraş-Severin.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.