URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 05 NOIEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când fostul primar Ilie Bolojan a introdus supraimpozitarea imobilelor nerenovate cu 500%, au intrat la bugetul local bani cu nemiluita, mai ales pe seama unor fabrici sau clădiri monumentale.Poșta Română are în buricul târgului o hardughie care zace în paragină de ani buni. Și cam tot de atunci, onor Poșta plătește anual un milion de lei bugetului local, ca taxă de dărăpănătură.
Zic şi eu
Adrian Cris
Șeful DGASPC Bihor este cercetat de comisia de disciplină a Consiliului Județean. După cum BIHOREANUL arăta recent, Călin Puia a fost acuzat de o angajată de abuz. Speța e următoarea: în primăvară, Camera de Conturi a constatat că Direcția a fost prejudiciată cu 325.000 lei prin „decontarea unor cheltuieli de personal care nu reflectă realitatea”, dar directorul n-a făcut mare tam-tam pe chestia asta, ci, ca să se răzbune pe câteva funcționare „vinovate” că au „colaborat” cu predecesoarea lui în perioada 2018-2023 a inventat un alt „caz”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În situația în care cererea introdusă nu este timbrată, judecătorul îi va pune reclamantului în vedere că, în termen de maximum 10 zile de la data primirii notificării, are obligația să achite suma respectivă, sub sancțiunea anulării cererii. În această situație, însă, pe lângă plată, cetățeanul mai are două posibilități: fie să conteste modalitatea de stabilire a taxei, dacă aceasta este greșită, fie să formuleze o cerere de ajutor public judiciar, dacă se încadrează în limitele de venit legale pentru a obține această facilitate.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
06 Octombrie 2020, 15:10

Pentru voi, oameni noi! Tot al doilea consilier local orădean ales în urma scrutinului din 27 septembrie este "boboc"

Pentru voi, oameni noi! Tot al doilea consilier local orădean ales în urma scrutinului din 27 septembrie este 'boboc' MAJORITATE. Viitorul Consiliu Local, ales pe 27 septembrie, va fi format, în proporție de 51,8%, din oameni noi. Liberalii și-au înlocuit aproape jumătate din reprezentanți, în vreme ce șefii actualelor grupuri de opoziție, UDMR și PSD, Kirei Melinda și Liviu Sabău Popa, nu se mai regăsesc pe lista aleșilor. Prima s-a retras, al doilea n-a mai prins loc...
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Alegerile din 27 septembrie au schimbat radical componenţa Consiliului Local Oradea. Unul din doi aleşi se află la prima participare în "Parlamentul" oraşului. Tonul l-au dat liberalii, marii câştigători ai alegerilor, care şi-au înlocuit 40% din galeria de reprezentanţi.

"La fiecare rundă de alegeri o treime din candidaţii înscrişi pe locurile eligibile ale PNL sunt oameni noi, pentru a da un nou avânt, o treime sunt oameni care au mai avut un mandat, pentru a avea experienţă, iar o treime este formată din oameni promovaţi din interiorul partidului", spune Florin Birta, ales primar de Oradea în urma scrutinului.

Debutanţi cu experienţă

Nu mai puţin de 14 din cei 27 de membri ai viitorului CL sunt la prima participare în "Parlamentul" Oradiei. Grupul PNL, cu o majoritate zdrobitoare de 20 de mandate din totalul de 27, este format din 8 aleşi noi şi 12 reprezentanţi aflaţi la al doilea ciclu electoral sau chiar mai mult. La rândul lor, 4 din cei 5 reprezentanţi ai UDMR sunt la primul jurământ de consilier local, iar grupul celor 3 consilieri locali ai PSD e format integral din debutanţi.

De asemenea, primarul ales Florin Birta a anunţat săptămâna trecută că va fi secondat de doi viceprimari noi, dar totuşi apropiaţi municipalităţii: Arina Moş şi Marcel Dragoş. Fostă consilieră a primarului Ilie Bolojan, Moş a preluat în 2013 funcţia de director al Administraţiei Sociale Comunitare Oradea, transformate în 2019 în direcţie în cadrul Primăriei. Dragoş, topograf de profesie, este şef de serviciu în cadrul Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară, după ce în vremea mandatului de primar interimar al PDL-istului Mihai Groza a condus Administraţia Imobiliară Oradea. În 2009, după venirea lui Bolojan, directorul a demisionat fără explicaţii, pentru ca în 2016 să revină în Primărie pe post de consilier local pe listele PNL.

"Viceprimarii au fost aleşi dintre oamenii care cunosc Primăria. Nu începem o nouă eră, ci continuăm una deja începută, în care avem mult de lucru, şi nu putem aştepta o jumătate de an după cineva nou să înveţe", argumentează Birta.

Lista liberală

De altfel, pe lista liberalilor cu experienţă în administraţie, aflaţi la cel puţin al doilea mandat, se mai numără Camelia Dulcă (administrator Fulger Taxi), Grigore Morar (colonel în rezervă), Teofil Filimon (şef birou RCS&RDS), Adrian Duşe (şeful secţiei Chirurgie II de la Spitalul Judeţean), Ioan Lezeu (director Congips), Liviu Marinău (avocat), Camelia Buhaş (coordonatorul Serviciului Judeţean de Medicină Legală Bihor), Ionel Zdrâncă (administrator Donatiro), Laurenţiu Chiană (managerul clinicii Humanamed), Daniel Negrean (directorul Colegiului Naţional Partenie Cosma) şi Ioan Tau (administrator Tamira Pan).

Grupul PNL este completat de noii veniţi: Aurel Căuş (preşedintele Senatului Universităţii Oradea), Ligia Burtă (directorul Centrului de Transfuzii Oradea), Antonia Nica (directoarea Liceului Greco-Catolic Iuliu Maniu), Andrei Crăciun (liderul organizaţiei de tineret a PNL Oradea), Ioan Tirla (antreprenor), Călin Barabaş (directorul de îngrijiri al Spitalului Municipal) şi Nicolae Nica (responsabil clienţi corporate la Banca Transilvania).

Opoziţia novice

La UDMR, singurul consilier rămas pe funcţie este Pető Dalma, directorul adjunct al Fundaţiei Bihor - Hajdú-Bihar din Oradea. Grupul Uniunii maghiare îi mai cuprinde pe noii veniţi: Derzsi Ákos (senator), Kádár Hunor (avocat, asistent universitar la Universitatea Sapientia din Cluj) şi Szabó József (administratorul public al Consiliului Judeţean Bihor, cel care a reprezentat UDMR în cursa pentru funcţia de preşedinte al CJ).

Ceva mai scurtă, lista PSD cuprinde doar nume noi şi este deschisă de fostul europarlamentar Emilian Pavel, care l-a contracandidat pe Birta în competiţia pentru funcţia de primar. Cum următorii clasaţi, senatorul Florian Bodog şi arhitectul Cristian Puşcaş, au renunţat la mandat pentru a-şi continua activitatea în Parlament şi la Universitatea Oradea, în Consiliul Local vor intra, în locul lor, Adrian Madar (consilier la Curtea de Conturi Bucureşti) şi Florica Bungău (gestionar).

Atât liberalii, aflaţi la putere, cât şi grupurile UDMR şi PSD, obligate la o opoziţie mai mult ornamentală de majoritatea zdrobitoare a PNL, au demonstrat, deci, că pot oferi orădenilor oameni noi. Au patru ani să mai demonstreze că sunt şi competenţi...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
consilieri?
Cine isi imagineaza ca cei alesi consilieri, consiliaza pe cineva cred ca se inseala. Asa ar fi bine, insa inca din vremea lui Bolo ei doar au ridicat mana. Puteau sa puna si gestionari, ca la psd, ca rezultatul tot asta iesea. Birta si echipa lui isi va pune amprenta pe tot (desi a fost ales doar datorita lui Bolojan) si sper sa o faca bine, spre binele nostru, al oradenilor.
Postat 06 Octombrie 2020, 18:14 de oradea_mea_si_a_ta
Un nou avânt ?!?
La ce? Cel mult la ridicat mâna fără să priceapă, majoritatea dintre ei, consecințele votului dat "fanteziilor" unor edili.
Postat 06 Octombrie 2020, 17:34 de CrisDumi
...
Câți or fi orădeni, născuți și crescuți, ar fi mai interesant. Dacă nu te leagă ceva de loc, amintiri, familie, riști să aprobi potecă pe bulevard și viceversa, mai degrabă viceversa. Fulger Taxi, hahaahaaa, tot pe Iza duamnă?!
Postat 06 Octombrie 2020, 16:41 de oradeaveche
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.564 RON
  • 1 EUR = 4.9748 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON