În zilele libere ale sărbătorilor de iarnă, cele de Crăciun (25 și 26 decembrie), de Revelion (1 și 2 ianuarie) și de Bobotează (6 și 7 ianuarie), asistența medicală și farmaceutică este asigurată în județul Bihor de mai multe unități cu program de activitate permanentă.
Pentru a evita supra-aglomerarea UPU, este indicat ca persoanele cu urgențe minore să se adreseze centrelor de permanență care funcționează în toate zonele județului.
1. Centrele de permanență sunt următoarele:
II. Serviciul Județean de Ambulanță și/sau SMURD pot fi solicitate, pentru urgențe medico-chirurgicale, gratuit din orice rețea de telefonie fixă sau mobilă, la Numărul Unic pentru Apeluri de Urgență 112.
III. Ambulanța Pelican poate fi solicitată la numărul de telefon 0259-962, va deservi cazurile urgente și în zilele menționate.
IV. Structurile de primiri urgențe (camerele de gardă, compartimente și unități de primiri urgențe) din cadrul spitalelor publice au o activitate permanentă, în conformitate cu planificarea medicilor în cadrul turelor de gardă.
V. Unităţile farmaceutice care asigură permanența în perioada sărbătorilor de iarnă, conform datelor comunicate de CAS Bihor, sunt următoarele:
VI. Serviciul Județean de Medicină Legală Bihor desfășoară o activitate permanentă, conform cu planificarea turelor de gardă, medicii legiști asigură relația cu organele judiciare.
Pentru persoanele fizice consultațiile medico-legale pentru probleme specifice (violuri, tâlhării etc) se vor desfășura zilnic între orele 9,00 – 12,00. Serviciul Județean de Medicină Legală Bihor poate fi apelat la numărul de telefon 0259.419.740.
VII. Serviciul de Permanență al D.S.P. Bihor va avea activitate în perioadele cu zile libere, între orele 8,00 și 16,00. Pentru probleme deosebite legate de sănătatea publică cetățenii se vor putea adresa la serviciul de permanență, în intervalul orar menționat, pe str. Libertății nr.34, Oradea, și/sau la numărul de telefon: 0259.418.639.
Recomandări pentru menținerea sănătății în perioadele Sărbătorilor de Iarnă
În contextul Sărbătorilor de Iarnă, este esențial să fim conștienți de riscurile pentru sănătatea noastră. Având în vedere cazuistica din anii anteriori, recomandăm următoarele măsuri de precauție pentru a asigura o trecere prin perioadele de sărbătoare în mod sănătos și plăcut:
- Achiziționați produse alimentare de origine animală numai din locuri autorizate pentru a evita riscurile de toxiinfecții alimentare și trichineloză. Este important să verificați etichetele și să optați pentru surse de încredere la achiziționarea alimentelor.
- Evitați consumul excesiv de alimente, cofeină și alcool, deoarece acestea pot duce la diverse probleme de sănătate, inclusiv colici biliare și renale, boli cardiovasculare, ulcere gastro-duodenale și fluctuații periculoase ale glicemiei pentru persoanele cu diabet. Carnea de porc, consumată frecvent în această perioadă, trebuie preparată corect și consumată cu moderație pentru a preveni efectele negative asupra sănătății.
- Respectați măsurile de prevenire a gripei și infecțiilor respiratorii precum întărirea imunității prin exerciții fizice, o alimentație sănătoasă (bogată în fructe și legume), îmbrăcăminte și încălțăminte adecvate temperaturilor din mediul ambiant, evitarea fumatului.
- Evitați utilizarea obiectelor artizanale de distracție pe bază de amestecuri pirotehnice, cum ar fi artificiile și petardele, deoarece acestea pot provoca arsuri, răniri ale membrelor și traumatisme oculare în cazul utilizării necorespunzătoare.
În cazul în care observați o alterare a stării de sănătate, vă recomandăm să vă adresați unei unități medicale cu program permanent pentru cazuri urgente, pentru a beneficia de examinare medicală și tratament adecvat.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.