Înainte de Ziua Armatei, care va fi celebrată pe 25 octombrie, la Centrul 54 Comunicații și Tehnologia Informaticii din Oradea a fost sărbătoare.
Sâmbătă seară, o echipă de militari şi civili a ajuns aici, alergând de la Arad, pentru a preda Ştafeta Veteranilor Invictus altor voluntari dispuşi să pornească în alergare.
O tradiţie de opt ani a clubului Invictus, creată ca un omagiu adus soldaţilor români, ştafeta are trei trasee, roşu, galben şi albastru, acesta din urmă fiind cel care a traversat Oradea. Luni, toate cele trei ştafete se vor reuni la Carei, în judeţul Satu Mare, localitate anume aleasă pentru că este ultima eliberată de Armata Română de sub ocupaţia horthystă, în 25 octombrie 1944.
O aducere aminte...
Sportivii veniţi de la Arad au finalizat cursa pe strada Armatei Române, în aplauzele celor prezenţi. I-au întâmpinat camarazi în uniforme militare, în frunte cu lt. col. Vasile Simion, comandantul Garnizoanei Oradea, dar şi oficiali ai urbei, mai precis Arina Moş, viceprimarul Oradiei.
Cei mai bucuroşi să vadă alergătorii Invictus au fost colegii lor de club, care vor duce ştafeta mai departe. Şapte sportivi, la rândul lor militari şi civili, şi-au asumat misiunea de a alerga 106 kilometri, până la destinaţia finală, pornind în cursă duminică dimineaţa.
„Această ştafetă reprezintă aducerea noastră aminte despre eroii României care au murit, despre cei care au fost în teatrele de operaţiuni, despre ţara noastră”, a precizat Mihaela Toderici, coordonatoarea Invictus Oradea.
În fugă, spre Carei
În curtea unităţii, lt. Col. Simion i-a felicitat pe sportivii veniţi de la Arad şi i-a lăudat şi pe cei care şi-au asumat să ducă ştafeta la Carei. De asemenea, comandantul le-a oferit diplome şi plachete care să le amintească de Centrul 54.
Duminică dimineaţă, la ora 7.30, sportivii au pornit în alergare spre Carei, aflat la 106 km distanţă. Printre ei se numără şi ultramaratonistul Levente Polgar (foto), care din 2016 participă la ştafetă, pe tronsonul de la Oradea la Carei. „Vreau să ajung la timp cu această ştafetă, ca de fiecare dată când am plecat de la Oradea spre Carei, cu gândul la fiecare erou care s-a jertfit cu propriul sânge pentru a scrie istorie pentru ţara asta. România are eroi care cad şi mor pentru ţara asta, e timpul să le dovedim respect”, a spus sportivul, pentru BIHOREANUL.
Rămas fără o mână din copilărie, Polgar este singurul sportiv cu handicap care a tranzitat România în alergare şi primul din lume acceptat la cel mai dur maraton din lume, 6633 Arctic Ultra.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.