URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
26 Septembrie 2024, 15:26

Pentru Bihorul curat! Patru platforme pentru colectarea deșeurilor voluminoase, deschise în Zona Metropolitană Oradea

Pentru Bihorul curat! Patru platforme pentru colectarea deșeurilor voluminoase, deschise în Zona Metropolitană Oradea NICIO SCUZĂ. Amenajată aproape de pășunea Berkes, aflată pe partea dreaptă, la ieșirea spre Aleșd, platforma ridicată în comuna Oșorhei deservește și locuitorii comunei Ineu. Sătenii nu mai au, așadar, niciun motiv să arunce gunoaiele în natură...
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Bihorenii din 12 comune au, de acum, unde să arunce deşeurile voluminoase, textile, periculoase ori de alte tipuri, fără să-i coste nimic.

Săptămâna trecută, în judeţ s-au deschis cinci noi centre pentru aport voluntar al deşeurilor, în tot atâtea comune, dar care vor deservi şi comune vecine. Patru dintre acestea sunt în Zona Metropolitană Oradea.

O zi pe săptămână

Cele cinci centre pentru aport voluntar al deşeurilor, inaugurate recent în tot atâtea comune, deservesc şi comune vecine.

Prima s-a deschis platforma din Beznea, comuna Bratca, deschisă în fiecare sâmbătă între orele 10 şi 18, pentru sătenii din Bratca, Borod şi Bulz, şi administrată de firma Salubri Aleşd, operator de salubritate în zonă.

Apoi, pe rând, s-au inaugurat centrele din Ceica, Sântandrei, Tileagd şi Oşorhei, toate gestionate de firma de salubritate RER Vest. Fiecare centru este deschis o zi pe săptămână, între orele 10 şi 18, după următorul program: centrul de colectare din Ceica funcţionează în fiecare luni şi primeşte locuitorii din comunele Ceica, Drăgeşti şi Sâmbăta; centrul din Sântandrei este deschis marţi pentru localnicii din această comună şi cei din Girişu de Criş; platforma din Tileagd, care primeşte şi locuitorii din Brusturi, este deschisă miercuri; iar cea din Oşorhei, disponibilă şi pentru bihorenii care locuiesc în comuna Ineu, funcţionează în zilele de joi.

Pe categorii

Toate centrele au fost construite de Consiliul Judeţean Bihor şi Asociaţia Ecolect Group, pe modelul celor pe care RER Vest le are în Oradea deja de ani buni. 

Concret, fiecare platformă este dotată cu 12 containere de mari dimensiuni pentru colectarea separată a deşeurilor precum materiale textile, bunuri reutilizabile, metalice, obiecte de uz casnic, sticlă, electrice, electrocasnice şi electronice, materiale plastice, hârtie şi carton, lemn şi mobilier, vegetale, resturi din construcţii şi deşeuri cu conţinut periculos.

Sătenii cărora le sunt arondate pot duce gunoaiele din aceste categorii gratuit, dar trebuie să prezinte un act de identitate. 

În Bihor, mai există centre similare în Aleşd, Beiuş, Marghita, Salonta şi Vadu Crişului. În plus, alte 22 sunt în curs de amenajare sau urmează să fie construite.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
KP
Ce ai vrea să-ți ridice Bolojan mobila din fața casei , sa îți ridice molozul sau care problema ta cu colectarea??
Postat 27 Septembrie 2024, 00:42 de Sandu2100
"Mafia gunoaielor" bihorene ...
... face profit, prostind oamenii cu astfel de stații, în loc ca operatorul să ridice deșeurile din fața casei, conform unui program predeterminat și enunțat la anumite termene.
Postat 26 Septembrie 2024, 19:57 de KP
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON