Pensionarii orădeni care beneficiază de ajutor de încălzire începând din 1 noiembrie 2021 îşi vor păstra acest drept de-a lungul întregului sezon rece, până la 31 martie 2022, chiar dacă în unele cazuri veniturile lor au crescut începând din această lună peste pragul prevăzut de Legea 226 din 2021 ca urmare a majorării pensiilor.
Se acordă în continuare
Această derogare de la Legea 226, care prevede că orice modificare a veniturilor trebuie anunţată reprezentanţilor administraţiei locale, se aplică şi în cazul pensionarilor care vor face de acum înainte demersuri pentru obţinerea ajutorului de încălzire.
Aceştia vor trebui să depună ca documente doveditoare a veniturilor cuponul de pensie aferent lunii decembrie 2021 şi nu pe cel din luna ianuarie, cu sume posibil majorate.
"Măsura se aplică stric în cazul pensionarilor pe considerentul ca aceştia să nu îşi piardă acest drept dacă pensia lor va fi majorată începând din ianuarie peste pragul până la care se acordă ajutorul de încălzire", a declarat pentru BIHOREANUL şeful Direcţiei de Asistenţă Socială Oradea, Anca Grama.
"Prin excepţie"
Conform Legii 266, de-a lungul sezonului rece titularii ajutoarelor pentru încălzire sunt obligaţi să comunice orice modificare intervenită în situaţia locativă, componenţa familiei şi a veniturilor acesteia, în cinci zile de la data de la care a intervenit modificarea.
Comunicarea cu reprezentanţii administraţiei locale se face prin depunerea unei noi cereri şi declaraţii pe proprie răspundere însoţite de documente justificative referitor la modificarea apărută.
"Prin excepţie, în cazul pensionarilor ale căror drepturi la ajutor pentru încălzirea locuinţei au fost deja stabilite acestea se menţin în plată la acelaşi nivel până la finalul sezonului rece, chiar dacă se modifică venitul", a subliniat Grama.
De patru ori mai mulţi
Raportat la anii anteriori, în sezonul de încălzire 2021 - 2022 numărul celor care au făcut demersuri pentru obţinerea acestui ajutor a crescut de patru ori pe fondul scumpirii fără precedent a energiei. "Dacă în iernile trecute aveam cam 400 de beneficiari pentru ajutor de încălzire, acum avem circa 1.700 şi primim solicitări în continuare, chiar dacă doar câteva pe săptămână", a spus directoarea DASO.
Orădenii care se încadrează în plafonul menţionat de Legea 226 pot depune în continuare cereri pentru ajutorul de încălzire, dar acesta se va acorda doar pentru perioada rămasă din sezonul rece, nu şi retroactiv.
Prevedere cu excepţii
După cum BIHOREANUL a mai scris, potrivit Legii 226 consumatorii vulnerabili care utilizează pentru încălzirea locuinţei energie termică, gaze naturale, energie electrică, respectiv combustibili solizi ori petrolieri beneficiază de ajutor lunar pentru încălzirea locuinţei dacă venitul net mediu lunar pe membru de familie este de până la 1.386 lei în cazul familiilor şi 2.053 lei în cazul persoanelor singure.
Procentul de compensare începe de la 100%, în cazul în care venitul mediu net lunar pe membru de familie este de doar 200 lei, şi scade treptat pentru a fi de 50% în cazul celor cu venituri între 680,1 lei şi 920 lei, 30% pentru cei cu venituri între 1040,1 lei şi 1.160 lei, respectiv 20% pentru cei cu venituri între 1.160,1 lei şi 1.280 lei.
Cel mai mic nivel de compensare este de 10%. Acesta se acordă celor cu venitul mediu net lunar pe membru de familie între 1.280,1 lei şi 1.386 lei, respectiv persoanelor singure cu venituri între 1.280,1 lei şi 2.053 lei.
Valorile de referinţă la care se aplică compensările enumerate mai sus sunt: 250 lei pe lună la încălzirea pe gaze naturale, 320 lei pe lună în cazul celei pe combustibili solizi sau petrolieri şi 500 lei pe lună în cazul energiei electrice. În cazul sistemelor centralizate de termoficare, valoarea de referinţă este reprezentată de preţul local al energiei termice facturate populaţiei, care în Oradea este de 396,4 lei pe gigacalorie.
Suplimentul pentru energie
În plus, consumatorii cu venituri mici mai pot beneficia de un supliment pentru energie în sumă fixă de: 10 lei pentru gaze şi energie termică, 20 lei pentru combustibili solizi sau petrolieri şi 30 lei pentru energia electrică.
Acesta se plăteşte lunar pentru cei care se încălzesc cu gaze, energie termică sau energie electrică şi o singură dată pe iarnă, pentru constituirea stocurilor, în cazul combustibililor solizi sau petrolieri.
La fel ca în cazul ajutorului de încălzire, pensionarii care beneficiază de supliment de energie nu îşi vor pierde acest drept chiar dacă veniturile lor au crescut prin majorarea punctului de pensie.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.