În mai multe comune din Bihor, flotanţii au reprezentat un procent important din numărul localnicilor care au ieşit la vot duminică şi, foarte probabil, au influenţat rezultatele.
În comuna Sârbi, unde au votat 472 de flotanţi - potrivit datelor Biroului Electoral Central - adică 25% din totatul de 1.860 de voturi exprimate, primarul PSD Gavril Herman a câştigat un nou mandat la o diferenţă de 162 de voturi faţă de contracandidatul de la PNL, Viorel Pop. Numărul mare de flotanţi din comună i-a şi determinat pe liberali să acuze că aceasta a fost strategia lui Herman pentru a-şi securiza mandatul.
La Copăcel, edilul PNL Liviu Gurău a fost detronat de PSD-istul Silviu Petriţa, cu 116 voturi diferenţă, în timp ce în comună au ieşit la urne nu mai puţin de 356 de flotanţi (potrivit BEC), însumând 23% din totalul voturilor exprimate (1.496). Aşa cum BIHOREANUL a scris, nu mai puțin de 11 persoane au viză de flotant taman în casa socrilor lui Petriţa, în satul Surduc.
În comuna Săcădat, încă nu sunt disponibile pe site-ul Biroului Electoral Central rezultatele finale ale voturilor, dar este cert că erau înregistraţi cel puţin 234 de flotanţi, despre care localnicii bănuiau că i-a "relocat" primarul PSD Aurel Popa, ca să obţină un nou mandat. Dacă a fost aşa, planurile nu i-au reuşit, pentru că social-democratul a pierdut alegerile în faţa contracandidatului de la PNL, Aurel Zlibuţ, care a obţinut cu 84 de voturi mai multe. Aceasta este şi singura comună cu un număr mare de flotanţi şi care a fost câştigată de un candidat liberal.
În comuna Brusturi, au votat 197 de flotanţi (10%) şi tot un candidat PSD a câştigat alegerile, fiind vorba de primăriţa în funcţie, Livia Burlău. Aceasta a câştigat însă la o diferenţă netă, 530 de voturi, faţă de contracandidatul de la PNL, Radu Gavra.
La Ceica au pus ştampila pe buletinele de vot 196 de flotanţi (o zecime din total electori), iar alegerile au fost câştigate de primăriţa PSD în funcţie, Ana Şovre, care a avut cu 971 mai multe voturi decât PNL-istul Florin Corb.
Flotanţi mulţi s-au înregistrat şi la Sâmbăta, 157 la număr, adică 16% din totalul voturilor exprimate. Aici, primăria a fost câştigată de PSD-ista Mariana Laza, edilul în exerciţiu, care a câştigat la 326 de voturi diferenţă faţă de PNL-istul Alex Cocerjuc.
Au mai fost comune cu un număr mare de flotanţi, dar care nu s-au dus la vot. De pildă, în Gepiu sunt înregistraţi 301 flotanţi, dar au fost la urne doar 28, iar în Toboliu, unde erau înregistraţi 174 de flotanţi, au fost la vot 56 dintre ei. În Gepiu, mandatul de primar l-a recâştigat social-democratul Ioan Purge, iar în Toboliu PSD-istul Adrian Crăciun, care l-a învins pe liberalul Pavel Maier.
UPDATE: Primarul Gavril Herman spune că adversarii de la PNL au umplut comuna cu rude
Proaspăt câştigător a unui nou mandat, primarul PSD din Sârbi a declarat, marţi, pentru BIHOREANUL că nu a dus niciun flotant în comună şi că, de fapt, adversarii lui politici ar fi cei care au umplut satele de oameni care nu locuiesc acolo.
„La ei sunt flotanţii, nu la mine. Contracandidatul meu de la PNL, (n.r. Viorel Pop), în casa lui din Sarcău, are 8 oameni luaţi. La fel, la taică-său acasă şi la toate rudele. Şeful de ocol de-aici, Paşcalău Ion, le-a făcut flotant în Burzuc şi la toţi fraţii lui, cu neveste, nepoţi, deşi ei stau în Tileagd. Aşa au făcut liberalii, nu eu”, a declarat Herman.
Edilul a spus că Poliţia face cercetări privind mai multe terenuri din comună, fără construcţii, unde ar avea vize de flotanţi mai multe persoane, dar susţine că n-are nicio legătură cu aceste scandaluri. Întrebat cum au primit oamenii adeverinţe de la Primărie, Herman a spus că liberalii au oameni în instituţie care i-au ajutat.
Cât despre acuzaţia lansată duminică de soţia unui consilier local PNL din comună, care a declarat că primarul a refuzat să-i facă viză de flotant, în timp ce unei alte persoane i-a dat adeverinţa necesară, Herman spune că a respins cererile tuturor, de îndată ce Poliţia a demarat o anchetă. „După ce Prefectura şi Poliţia au anunţat că avem prea mulţi, n-am mai dat adeverinţe decât persoanelor care şi-au făcut domiciliu aici, nu flotant”, a declarat edilul.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.