URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 27 IANUARIE 2025
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Anul 2025 înseamnă, după trei cincinale, prima absență a lui Ilie Bolojan de la cârma Oradiei și a județului. Dacă lucrurile vor merge bine, e semn că sistemul de lucru al actualului șef al Senatului a fost implementat cu succes. Dacă nu, vom rămâne cu regretul că mandatele lui Bolojan au fost o excepție în administrația publică.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă vine să credeți că, deși conducerea Consiliului Județean Bihor i-a cerut să demisioneze, șeful DGASPC, Călin Puia, a refuzat, sfidător, să facă acest gest de minimă onoare? Că, dimpotrivă, a ales să târască în scandal atât instituția pe care o conduce (unde săptămâna trecută procurorii și polițiștii au descins cu mandat de percheziție fiindcă directorul nu le-a pus documente la dispoziție de bunăvoie), cât și administrația județeană însăși (care i-a deschis și ea o anchetă administrativă)?
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre măsurile de reducere a posturilor și eficientizare la Senatul României, care au stârnit vâlvă după ce au fost anunțate de Ilie Bolojan?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Zilele acestea se discută în spațiul public despre demararea, de către unele partide politice, a procedurii de suspendare a Președintelui României. În acest context, este important de înțeles cât de legală (constituțională) și mai ales cât de eficientă poate fi o asemenea procedură.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
26 Ianuarie 2025, 10:54

Patru noi campinguri în Bihor, aproape finalizate: la primăvară vor fi deschise pentru turiști (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Campingurile care se amenajează în Vadu Crișului, Șuncuiuș, Bratca și Dobrești - așa încât turiștii să aibă condiții civilizate, dar cu protejarea naturii din aceste locuri - au ajuns la un stadiu de execuție de 95%, iar în această primăvară vor fi date în folosință.

Președintele interimar al Consiliului Județean Bihor le-a inspectat înainte de recepționare și a cerut remedierea unor „neconformități” înainte ca lucrările să fie încheiate.

„Mici neconformități”

Mircea Mălan a făcut, joi, „o vizită de lucru” în Defileul Crișului Repede, pentru a evalua „progresul proiectelor destinate turismului durabil și protecției mediului, în cadrul cărora se amenajează campinguri în Vadu Crișului, Șuncuiuș și Bratca”, a informat administrația județeană, precizând că la întâlnirile din teren au participat atât reprezentanții firmelor care au proiectat și construiesc campingurile, cât și șeful Salvamont Salvaspeo Bihor, Pintér István.

„La fața locului au fost identificate mici neconformități care urmează să fie aduse la forma agreată, astfel încât, în perioada următoare, după rezolvarea acestora, să înceapă procesul de recepție. Stadiul lucrărilor a ajuns la 95%”, arată CJ Bihor.

Purtătoarea de cuvânt a instituției, Oana Mudura, a precizat că este vorba despre „mici deficiențe în executarea unor finisaje exterioare”, care vor fi remediate înainte de recepționarea lucrărilor, precum și că deschiderea campingurilor va avea loc în această primăvară.

Pe bani europeni

În Bratca au fost amplasate 6 foișoare deschise din lemn și a fost amenajată o clădire cu terasă acoperită, dușuri și grupuri sanitare, iar în Șuncuiuș 4 foișoare și o construcție cu grupuri sanitare, dușuri, sală de conferințe și spații administrative, precum și o alta, cu birouri și punct de informare pentru turiști. În această clădire va funcționa și o bază a Salvamont Bihor, cu locuri de cazare pentru angajați.

În Vadu Crișului au fost finalizate 2 construcții din lemn cu spații similare și au fost montate 8 foișoare. Prin același proiect se amenajează un camping modern și în Dobrești, lângă lacul Vida.

În fiecare dintre cele patru locații au fost realizate parcări din pietriș, astfel încât turiștii să aibă unde să-și lase mașinile în afara zonelor de campare, alei pietonale din materiale naturale (pietriș), precum și sisteme de iluminat inteligent, toate cele patru campinguri având și supraveghere video.

Lucrările sunt executate de compania Silvania, valoarea totală a contractului fiind de 8,527 milioane lei, cu TVA inclus, banii fiind alocați din fonduri europene.

Investițiile fac parte din proiectul „Implementarea de măsuri active de conservare pe teritoriul sitului Natura 2000 ROSCI0062 Defileul Crișului Repede - Pădurea Craiului”, realizat în parteneriat între Agenția Națională pentru Arii Naturale Protejate (ANANP), CJ Bihor și primăriile Bratca, Dobrești, Șuncuiuș și Vadu Crișului.

Obiectivul proiectului este încurajarea vizitării siturilor Natura 2000 într-un mod organizat și civilizat, cu un impact cât mai redus asupra naturii.

Peșteri amenajate, lacul Vida curățat

Proiectul mai prevede amenajarea a cinci peșteri (două cu acces deschis publicului, Vadu Crișului și Unguru Mare) și trei peșteri pentru speoturism (Vântului, Osoi și Igrița). În cazul acestora, firma care a câștigat licitația realizează în prezent proiectarea, iar lucrările ar urma să înceapă în primăvară.

Tot în cadrul proiectului se va decolmata cunoscutul lac Vida din Dobrești, licitația pentru această lucrare fiind în curs.

„Turismul este una dintre componentele cele mai importante care va duce la dezvoltarea județului nostru”, a transmis președintele interimar al CJ Bihor, Mircea Mălan, care a coordonat derularea proiectului.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7792 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON