URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 30 OCTOMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu cred că există un cetățean care ar dori să-și vadă casa distrusă numai pentru că acolo trebuie să treacă un drum ori să se facă un pasaj sau un sens giratoriu. Și chiar dacă sumele oferite drept despăgubire sunt generoase, ceea ce nu e cazul la scârțara Primărie Oradea, tot mai rămâne disconfortul de a-i scoate pe oameni din rutina zilnică.
Zic şi eu
Adrian Cris
Șeful DGASPC Bihor este cercetat de comisia de disciplină a Consiliului Județean. După cum BIHOREANUL arăta recent, Călin Puia a fost acuzat de o angajată de abuz. Speța e următoarea: în primăvară, Camera de Conturi a constatat că Direcția a fost prejudiciată cu 325.000 lei prin „decontarea unor cheltuieli de personal care nu reflectă realitatea”, dar directorul n-a făcut mare tam-tam pe chestia asta, ci, ca să se răzbune pe câteva funcționare „vinovate” că au „colaborat” cu predecesoarea lui în perioada 2018-2023 a inventat un alt „caz”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum arătam săptămânile trecute, în sistemul de drept românesc accesul la justiție, cu unele excepții, nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, cu titlu prealabil, trebuie să vâri, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
08 Iulie 2021, 16:25

Patronul grupului Selina, Beneamin Rus, trimis în judecată de DNA Oradea pentru o evaziune fiscală de 1,5 milioane lei 

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Procurorii DNA Oradea au dispus, zilele trecute, trimterea în judecată, în stare de libertate, a omului de afaceri Beneamin Rus, fondatorului grupului de firme Selina-Trameco, pentru infracţiunea de evaziune fiscală în formă continuată, prejudiciul ridicându-se la peste 1,5 milioane lei.

60 de facturi fictive

"Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Oradea au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a unui inculpat, administrator al unei societăţi comerciale, pentru săvârşirea infracţiunii de evaziune fiscală în formă continuată", se arată într-o informare dată publicităţii joi de DNA. 

În rechizitoriu, procurorii au reţinut că "în perioada 2008-2013, inculpatul, în calitatea menţionată mai sus, ar fi dispus înregistrarea în evidenţa contabilă a societăţii pe care o conducea a unui număr de 60 de facturi ce reprezentau cheltuieli care nu au avut la bază operaţiuni comerciale reale, constând în achiziţii fictive directe de produse şi/sau prestări de servicii". 

Potrivit DNA, Beneamin Rus s-ar fi sustras de la îndeplinirea obligaţiilor fiscale, cauzând un prejudiciu bugetului de stat în valoare totală de 1.520.519 lei (TVA în sumă de 1.167.436 lei  şi impozit pe profit în sumă de 353.083 lei).

Beni Rus a plătit

"Debitul menţionat mai sus a fost achitat în integralitate de omul de afaceri", se arată în informarea procurorilor. 

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Bihor fiind înregistrat între cauzele Secţiei Penale pe 6 iulie. 

Beneamin Rus ar putea să scape de proces, însă. Potrivit legislaţiei în vigoare, dacă inculpatul va achita şi penalităţile aferente, plus un procent de 20% din suma totală considerată prejudiciu, acesta poate scăpa de judecată. 

Urmărire penală din 2017

Urmărirea penală împotriva lui Beneamin Rus în acest dosar a început în noiembrie 2017. Aşa cum BIHOREANUL a scris la vremea aceea, evaziunea ar fi fost făcută în calitate de administrator al firmei Selina. 

La finalul anului 2017, procurorii DNA au dispus începerea urmăririi penale împotriva lui Rus pentru evaziune fiscală în formă continuată, respectiv spălare a banilor în formă continuată, şi împotriva societăţii Selina SRL, pentru evaziune fiscală în formă continuată.

"Din ordonanţa întocmită de procurori au rezultat aspecte ce conturează suspiciunea rezonabilă potrivit căreia în perioada 20 mai 2008 - 1 august 2013, suspectul, în calitate de administrator al Selina SRL, a înregistrat în mod repetat şi la diferite intervale de timp în evidenţele contabile sau în alte documente legale ale societăţii, cheltuieli care nu au la bază operaţiuni comerciale reale", se preciza în comunicatul DNA.

Suma luată în considerare atunci ca pagubă adusă bugetului consolidat al statului se ridica la 1,5 milioane euro, dar, după cum se vede, la finalizarea cercetărilor prejudiciul a scăzut la 1,5 milioane lei.

Proces reluat

Beneamin Rus este judecat şi într-un alt dosar de corupţie. Aşa cum BIHOREANUL a mai arătat, în 2018, Tribunalul Bihor a decis condamnarea lui Alexandru Kiss la 8 ani de închisoare, precum şi a patronului firmei Selina, Beneamin Rus, găsit vinovat că l-a mituit pe politician, la 4 ani de închisoare, tot cu executare.

Kiss a fost condamnat pentru luare de mită, trafic de influenţă, abuz în serviciu şi spălare de bani, iar Rus a fost acuzat de spălare de bani şi instigare la abuz. Kiss ar fi primit mită peste 4,3 milioane de euro, dintre care peste 800.000 de euro bani spălaţi prin firmele lui Beneamin Rus, potrivit DNA Oradea.

Decizia a fost "întoarsă" de Curtea de Apel Oradea, care a impus reluarea procesului de la zero, tot la Tribunalul Bihor, din cauza unor vicii care au dus la nerespectarea tuturor drepturilor inculpaţilor, apărând riscul prescrierii răspunderii penale.

Procesul a fost, astfel, reluat, iar în noiembrie 2020, judecătorii au decis eliminarea din dosar a probelor obţinute în urma interceptărilor telefonice şi audio-video ambientale, făcute de SRI în baza unor mandate de siguranţă naţională, constatând nulitatea acestora.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
E ușor în romanica
La un mic srl finanțele când vin în control dau cadou câteva zeci de milioane pentru "probleme" constatate, ce sa mai spun de firmele mari de unde se ia cu "abonament". Nu știu ce e adevărat și ce nu e din ce se instrumentează, mai ales cât de mult se vrea sa se găsească ceva, însă știu din păcate din experienta ce înseamnă să ai o activitate comerciala, sa dai de lucru la câțiva zeci de angajați, sa le dai salariile la timp și mai ales sa faci fata hățișul legislativ din romanica. De aceea am preferat sa merg la patron decât sa ma mai bat cu morile de vânt. Cu cât vrei sa crești, te extinzi, ai mulți angajați, cu atât creste presiunea și stresul și "darile" ce le dai sau ... ți se iau. Pana la urma trebuie sa ai stomac sa duci toate astea. Io nu am, ii las pe alții sa aibă dar si sa facă, sa lase ceva în urma. Măcar sa ramana ceva, ca după alții nu rămâne decât prăpădul. Nu ma dau în vânt nici după politicieni și nici după mari afaceriști, dar ma uit sa vad și ce fac. Cum era? Dacă a furat măcar a făcut ceva. Clar nu era vorba de alde Filip și Kiss... noi ăștia de ne uitam în sus la ei, nu avem nici cea mai mica sansa.
Postat 16 Iulie 2021, 08:29 de Andy81
Nimic nou.
Diferența dintre ce făcea acuma 8-10 ani și acum îi că a primit consiliere și se descurcă mai bine să ascundă profitul. Pentru ce altceva ai avea nevoie de 3-4-5 firme cu același domeniu de activitate? Se facturează de pe o firmă pe alta și uite așa se plătește impozit pe profit mai mic, se împarte între ele... Dacă mai îi una în insolvență... S-au scos. Dacă mai au încă vreo firmă două de consultanță pe nume la un văr sau alt familiar, mai bagă niște facturi pe consultanță la o firmă deschisă în Luxemburg sau Irlanda... Totul legal! Ca să nu vorbim de alte paradisuri fiscale exotice... Vezi ce înseamnă un avocat bun. Uite că au învârtit dosarul ăla până să se prescrie.
Postat 09 Iulie 2021, 08:56 de Vio_427
Selina??
Selina e firma cu potential domnilor...Acum ce aveti cu omul dupa mica tentativa de "spalare"...e constructor local si nu trebuie sa plateasca taxe e scutit pe viata...Daca nu se descurca e ajutată.... parca ei au renovat si palatul de jutitie...si cartierul Luceafarul...na si cei de la DNA nu ii suflati in panze...il tot trimiteti in judecata...si judecatorii mai taie ceva inregistrari si tot asa.... Hai Romania!!!
Postat 08 Iulie 2021, 18:47 de strada
Fals
Nu Beniamin Rus a infiintat firma Trameco. Ea a existat inainte de 1989, pe vremea cand acest personaj nu era decat un obscur sofer.
Postat 08 Iulie 2021, 17:43 de Socrate
Prejudiciul a fost recuperat, iar omu'i liber să își refacă pierderea până se termină procesul.
Doar că, recidiva e precum "cireașa de pe tort". Când intră la bulău face tot "programul", redus cu 1/3 pe motiv de vârstă și apoi la jumătate pentru bună purtare.
Postat 08 Iulie 2021, 17:42 de KP
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6036 RON
  • 1 EUR = 4.9747 RON
  • 1 HUF = 0.0123 RON