Beneamin Rus, fondatorului grupului de firme Selina-Trameco, pe care procurorii DNA Oradea l-au trimis în judecată anul trecut pentru fraudă fiscală, a scăpat de acuzaţii. Omul de afaceri a returnat întreaga pagubă de 1,5 milioane lei plus dobânzile şi penalităţile pretinse de ANAF, din care, însă, o parte îi va primi înapoi. Tribunalul Bihor a dispus încetarea procesului şi a obligat Fiscul să-i returneze 1,8 milioane lei.
Mişmaşuri cu facturi
Soluţia a fost pronunţată, marţi, într-un proces în care Beneamin Rus şi firma Selina au fost acuzați de procurorii DNA de evaziune fiscală în formă continuată. Potrivit rechizitoriului înaintat instanţei, în perioada 2008-2013, omul de afaceri a dispus înregistrarea în evidenţa contabilă a societăţii a unui număr de 60 de facturi ce reprezentau cheltuieli care nu au avut la bază operaţiuni comerciale reale, constând în achiziţii fictive directe de produse şi/sau prestări de servicii.
În acest fel, spuneau procurorii, Rus s-ar fi sustras de la îndeplinirea obligaţiilor fiscale, cauzând un prejudiciu bugetului de stat în valoare totală de 1.520.519 lei (TVA în sumă de 1.167.436 lei şi impozit pe profit în sumă de 353.083 lei).
Ancheta în caz a fost declanşată în noiembrie 2017 şi, aşa cum BIHOREANUL a scris la vremea aceea, Rus a fost acuzat iniţial şi de spălare a banilor în formă continuată.
Înainte să fie trimis în judecată, afaceristul a achitat în întregime paguba, penalităţile aferente, plus un procent de 20% din suma totală considerată prejudiciu, condiţie impusă de controversata Lege 55/2021, iniţiată de fostul deputat PSD Cătălin Rădulescu, care îi scapă de închisoare pe evazioniştii "de bună credinţă", permiţând sancţionarea lor cu o simplă amendă penală, dacă îşi recunosc faptele, returnează prejudiciul și procentul de 20% din datorie.
Penalităţi "amnistiate"
În final, însă, Rus şi-ar putea primi înapoi o parte din banii daţi statului. Marţi, Tribunalul Bihor a dispus încetarea procesului pornit împotriva lui de DNA, constatând că există "o cauză de nepedepsire". Totodată, invocând amnistia fiscală instituită prin Ordonanţa de de Urgenţă 69/2020, care anulează obligaţiile accesorii pentru firmele care îşi plătesc debitele principale restante până la data de 15 decembrie 2020, judecătorul a dispus ca ANAF să îi returneze omului de afaceri 1,8 milioane lei, sumă pe care acesta ar fi achitat-o în plus, pe lângă datoria de 1,5 milioane lei.
"Potrivit art. IX din OUG nr. 69/2020, constată că sunt anulate obligaţiile accesorii în cuantum de 1.806.310 lei raportate la debitul principal in cuantum de 1.520.519 lei. Dispune restituirea acestei sumei de 1.806.310 lei achitate cu titlu de obligatii accesorii către inculpat ca fiind plată nedatorată", scrie pe portalul instanţei. Soluţia mai poate fi atacată cu apel în termen de 10 zile de la comunicarea hotărârii.
Proces reluat
Beneamin Rus este judecat şi într-un alt dosar de corupţie al DNA Oradea, alături de fostul preşedinte al CJ Bihor, Alexandru Kiss şi alţi 4 oameni de afaceri.
În acel caz, Rus e acuzat de două infracţiuni de spălare a banilor, respectiv instigare la abuz în serviciu, procurorii DNA susţinând că, în 2003-2004, i-ar fi plătit fostului preşedinte al CJ Bihor 100.000 euro în schimbul unor contracte pentru lucrări de apă-canalizare în 9 comune, pentru deszăpeziri şi modernizarea DJ 709A Pocola-Şoimi, iar în 2005-2006, alţi 700.000 euro pentru a cumpăra sub preţ terenurile fostelor unităţi militare din Calea Aradului şi din strada Universităţii, pe care ulterior a construit cartierul Luceafărul.
După ce a anulat toate interceptările convorbirilor telefonice compromițătoare pentru inculpați, aplicând decizii ale CCR favorabile acestora, Tribunalul Bihor a dispus achitarea tuturor inculpaţilor, însă a dispus confiscarea tuturor şpăgilor date şi primite, în cazul lui Kiss suma depăşind 1,1 milioane euro. Procesul se judecă în prezent la Curtea de Apel Oradea.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.