URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
24 August 2022, 11:43

Patronul grupului Selina, Beneamin Rus, a scăpat de procesul de evaziune fiscală. ANAF, obligată să-i returneze 1,8 milioane lei

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Beneamin Rus, fondatorului grupului de firme Selina-Trameco, pe care procurorii DNA Oradea l-au trimis în judecată anul trecut pentru fraudă fiscală, a scăpat de acuzaţii. Omul de afaceri a returnat întreaga pagubă de 1,5 milioane lei plus dobânzile şi penalităţile pretinse de ANAF, din care, însă, o parte îi va primi înapoi. Tribunalul Bihor a dispus încetarea procesului şi a obligat Fiscul să-i returneze 1,8 milioane lei.

Mişmaşuri cu facturi

Soluţia a fost pronunţată, marţi, într-un proces în care Beneamin Rus şi firma Selina au fost acuzați de procurorii DNA de evaziune fiscală în formă continuată. Potrivit rechizitoriului înaintat instanţei, în perioada 2008-2013, omul de afaceri a dispus înregistrarea în evidenţa contabilă a societăţii a unui număr de 60 de facturi ce reprezentau cheltuieli care nu au avut la bază operaţiuni comerciale reale, constând în achiziţii fictive directe de produse şi/sau prestări de servicii. 

În acest fel, spuneau procurorii, Rus s-ar fi sustras de la îndeplinirea obligaţiilor fiscale, cauzând un prejudiciu bugetului de stat în valoare totală de 1.520.519 lei (TVA în sumă de 1.167.436 lei şi impozit pe profit în sumă de 353.083 lei).

Ancheta în caz a fost declanşată în noiembrie 2017 şi, aşa cum BIHOREANUL a scris la vremea aceea, Rus a fost acuzat iniţial şi de spălare a banilor în formă continuată.

Înainte să fie trimis în judecată, afaceristul a achitat în întregime paguba, penalităţile aferente, plus un procent de 20% din suma totală considerată prejudiciu, condiţie impusă de controversata Lege 55/2021, iniţiată de fostul deputat PSD Cătălin Rădulescu, care îi scapă de închisoare pe evazioniştii "de bună credinţă", permiţând sancţionarea lor cu o simplă amendă penală, dacă îşi recunosc faptele, returnează prejudiciul și procentul de 20% din datorie. 

Penalităţi "amnistiate"

În final, însă, Rus şi-ar putea primi înapoi o parte din banii daţi statului. Marţi, Tribunalul Bihor a dispus încetarea procesului pornit împotriva lui de DNA, constatând că există "o cauză de nepedepsire". Totodată, invocând amnistia fiscală instituită prin Ordonanţa de de Urgenţă 69/2020, care anulează obligaţiile accesorii pentru firmele care îşi plătesc debitele principale restante până la data de 15 decembrie 2020, judecătorul a dispus ca ANAF să îi returneze omului de afaceri 1,8 milioane lei, sumă pe care acesta ar fi achitat-o în plus, pe lângă datoria de 1,5 milioane lei.

"Potrivit art. IX din OUG nr. 69/2020, constată că sunt anulate obligaţiile accesorii în cuantum de 1.806.310 lei raportate la debitul principal in cuantum de 1.520.519 lei. Dispune restituirea acestei sumei de 1.806.310 lei achitate cu titlu de obligatii accesorii către inculpat ca fiind plată nedatorată", scrie pe portalul instanţei. Soluţia mai poate fi atacată cu apel în termen de 10 zile de la comunicarea hotărârii.

Proces reluat

Beneamin Rus este judecat şi într-un alt dosar de corupţie al DNA Oradea, alături de fostul preşedinte al CJ Bihor, Alexandru Kiss şi alţi 4 oameni de afaceri.

În acel caz, Rus e acuzat de două infracţiuni de spălare a banilor, respectiv instigare la abuz în serviciu, procurorii DNA susţinând că, în 2003-2004, i-ar fi plătit fostului preşedinte al CJ Bihor 100.000 euro în schimbul unor contracte pentru lucrări de apă-canalizare în 9 comune, pentru deszăpeziri şi modernizarea DJ 709A Pocola-Şoimi, iar în 2005-2006, alţi 700.000 euro pentru a cumpăra sub preţ terenurile fostelor unităţi militare din Calea Aradului şi din strada Universităţii, pe care ulterior a construit cartierul Luceafărul.

După ce a anulat toate interceptările convorbirilor telefonice compromițătoare  pentru inculpați, aplicând decizii ale CCR favorabile acestora, Tribunalul Bihor a dispus achitarea tuturor inculpaţilor, însă a dispus confiscarea tuturor şpăgilor date şi primite, în cazul lui Kiss suma depăşind 1,1 milioane euro. Procesul se judecă în prezent la Curtea de Apel Oradea.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Asta e Romania se poate orice...
Facem evaziune milioane ne folosim de ei....dupa 10 sau 15 ani platim datoria si e ok...rezonabil. O zi frumoasa!
Postat 24 August 2022, 16:47 de User anonimizat
KP aka mama Omida
Fondatorului grupului de firme Selina-Trameco , grup de firme nu o firmă.
Postat 24 August 2022, 15:16 de Sandu2100
În primul rând că Beni nu este fondatorul Trameco.
La vremea înființării grupului, care a luat ulterior și numele Selina, Beni Rus era doar dispecer la serviciul de transport al firmei. Așadar, preluarea agresivă a Consiliului de Administrație s-a făcut pe bani evazionați încă de atunci, adică din perioada ultimului deceniu al secolului trecut. Că a scăpat acum de acuzații de evaziune e o parte a rezervei de bani pe dare a trebuit să i pună, la grămadă, cu celălalt evazionist ... Sany Kiss, tartorul UDMR Bihor atâta amar e vreme. Doi escroci de profesie care au trebuit să-și plătească libertatea din banii furați. Vai de mama lor ... de fericiți ce sunt ambii la ora actuală. Doi care au falimentat până și succesul.
Postat 24 August 2022, 15:07 de KP
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON