URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 04 FEBRUARIE 2025
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
În sfârșit, Primăria se apucă de proiectarea reabilitării și extinderii Stadionului Tineretului. Vreme de mulți ani baza sportivă a rămas la stadiul anilor 70, doar că ceva mai dărăpănată. De altfel, multe obiective au căzut pradă, în toată țara, lipsei de bani sau nepăsării, pentru că patrimoniul aparține diverselor ministere incapabile să acceseze fonduri europene.
Zic şi eu
Adrian Cris
De vinerea trecută numai proștii, conspiraționiștii și haterii mai pot spune că șeful DGASPC Bihor, Călin Puia - despre care BIHOREANUL a dezvăluit că a patronat furtul unor mari cantități de carne de bizon donate pentru centrele de copii și adulți cu dizabilități, dar transformate în produse din carne de porc, mai ieftine și în cantitate mai mică -, ar fi „ținut în brațe” de cineva, că are „spate” politic, așa cum se laudă, pentru că are carnet de membru PNL (ca și cum în partide, inclusiv în PNL, n-ar fi și lichele).
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre măsurile de reducere a posturilor și eficientizare la Senatul României, care au stârnit vâlvă după ce au fost anunțate de Ilie Bolojan?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Zilele acestea se discută în spațiul public despre demararea, de către unele partide politice, a procedurii de suspendare a Președintelui României. În acest context, este important de înțeles cât de legală (constituțională) și mai ales cât de eficientă poate fi o asemenea procedură.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
15 Decembrie 2021, 20:20

Patrimoniu cu picturi de un secol: Vezi cum arată cea mai nouă expoziţie a Muzeului Ţării Crişurilor! (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Picturi realizate în urmă cu un secol, între care şi cunoscuta lucrare "Muza pamfletarului" a lui Nicolae Tonitza, pot fi văzute din luna ianuarie a anului viitor la Muzeul Ţării Crişurilor. Expoziţia de Artă românească, cu zeci de tablouri şi câteva sculpturi, a fost prezentată miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă.

Deschis integral la anul

Amenajată la etajul II al instituţiei, aceasta este a patra expoziţie permanentă realizată cu obiecte din patrimoniul instituţiei de cultură, la sediul de pe strada Armatei Române.

În deschiderea conferinței, au vorbit directorul MŢC, istoricul Gabriel Moisa, şeful secţiei de artă, Cornel Abrudan, precum şi vicepreşedintele Consiliului Judeţean Bihor, Călin Gal, instituţie de care aparţine muzeul.

Cel dintâi a explicat că întreaga expoziţie va putea fi vizitată de bihoreni şi turişti începând cu luna ianuarie a anului viitor.

"Până la finalul lunii mai 2022, toate secţiile muzeului vor fi gata (n.r. Ştiinţele Naturii, Istorie, Artă şi Etnografie)", a spus Moisa (foto dreapta). "Acum colegii lucrează la expoziţia de artă europeană în secolele XIV – XIX, la expoziţia de artă europeană în secolul XX, unde sunt mai multe exponate, şi artă decorativă", l-a completat Cornel Abrudan (foto stânga).

Un patrimoniu imens

Jurnaliştii prezenţi au fost invitaţi apoi la un tur al expoziţiei de Artă românească, care a început într-o sală plină cu lucrări vechi de un secol pictate de artiștii Nicolae Tonitza, Francisc Şirato şi Ştefan Dimitrescu. 

"Deşi avem peste 12.000 de exponate în secţia de Artă, trebuia să le selectăm. Am expus doar câteva sute, iar pe cele din arta contemporană românească le vom înlocui cu altele din patrimoniu, la circa un an distanţă", a explicat Cornel Abrudan.

Acesta a spus şi că multe tablouri sunt exponate valoroase, de tezaur. Printre ele se numără "Portretul soţiei" de Aurel Ciucurencu, "Muza pamfletarului" de Nicolae Tonitza, un portret al unei fetiţe, pictat în 1931 (foto), sau "Peisaj de iarnă", o lucrare semnată de Horia Damian.

Zona Atelier 35  

Expoziţia este amenajată într-o sală lungă, secţionată de pereţi falşi și mobili, decorată cu tablouri organizate cronologic, după anul în care au fost pictate.

Una dintre zone este dedicată doar pictorilor orădeni. Printre lucrările expuse se numără şi câteva ale artistului Traian Goga, fost preşedinte al Uniunii Artiştilor Plastici din Oradea în anii `70, care era numit şi "pictorul roşu". "Era cunoscut pentru accentele de roşu care se regăseau în toate picturile sale (foto). În ultima parte a vieţii s-a mai domolit însă, având ca temă infinitul şi o coloristică cu accente de gri şi abastru", a povestit muzeograful.

Vizitatorii sunt ghidaţi apoi spre o zonă dedicată artei contemporane, unde se află şi lucrările mai multor artişti de la Atelier 35 Oradea, un centru cultural care a luat avânt în anii `80 și `90 şi care a adunat zeci de tineri talentaţi care se exprimau liber, în detrimentul comunismului.

"Pe lângă tablouri şi sculpturi, am expus şi cărţi despre acea perioadă artistică, dar şi afişe care anunţau pe vremuri vernisajele de atunci (foto)", a adăugat Abrudan.

Expoziţia se încheie cu lucrările actuale ale artiştilor care s-au remarcat în ultimii ani din comunism, fiind vorba despre Ioan Mureşan şi Ioan Pop Augustin (foto), iar apoi va continua cu expoziţiile de artă europeană.

Preţul unui bilet de intrare la toate expoziţiile MȚC (cu excepţia Vivariului) este de 12 lei pentru adulţi şi de 6 lei pentru copiii peste 4 ani, elevi, studenţi şi pensionari.

Intrarea este gratuită pentru cei sub 4 ani, copiii din casele de asistenţă socială, veteranii de război, lucrătorii actuali şi pensionarii din reţeaua muzeistică naţională.

Muzeul orădean poate fi vizitat de marţi până duminică în intervalul orar 9 – 17, luni instituția fiind închisă.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.8595 RON
  • 1 EUR = 4.9766 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON