URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
16 Iulie 2024, 18:21

Păstrați molozul „curat”! Ce trebuie să faci cu resturile, dacă îți construiești sau renovezi locuința din Oradea

Păstrați molozul „curat”! Ce trebuie să faci cu resturile, dacă îți construiești sau renovezi locuința din Oradea GRATUIT. La cele două centre de colectare separată a deșeurilor, situate pe străzile Thurzo Sandor și Uzinelor, orădenii pot duce doar deșeurile rezultate în urma renovărilor locuinței (cel mult 3 metri cubi pe lună)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În perioada estivală, ne bucurăm de soare, vacanțe și vreme bună pentru construit și renovat locuințele. Dacă ești orădean și ai umplut câțiva saci de moloz în timp ce ai renovat, îi poți depozita gratuit la punctele de colectare separată din Oradea.

Pentru deșeurile generate de ridicarea unei case, lucrurile sunt complexe. Clientul trebuie să fie pregătit ca, înainte de a beneficia de containerul de moloz, să plătească pentru deșeurile pe care le va genera. 

De la început

În România, deșeurile din construcții și demolări sunt reglementate de Legea nr. 211/2011 privind regimul deșeurilor, conform căreia aceste resturi trebuie gestionate în conformitate cu principiile ierarhiei deșeurilor: prevenirea generării deșeurilor, reutilizarea, reciclarea, valorificarea și eliminarea în condiții de siguranță pentru mediu și sănătatea umană. Tot legea prevede că autoritățile locale și operatorii economici din domeniul construcțiilor au obligația să ia măsuri pentru sortarea acestor deșeuri, asigurându-se că o proporție cât mai mare este reutilizată sau reciclată.

Înainte de a semna contractul la Biroul Relații cu Clienții RER Vest, titularul trebuie să știe sau să preconizeze ce fel de deșeuri va genera, adică dacă va amesteca betonul, țiglele cu plastic, sticle sau alte tipuri de materiale, pentru că tarifele sunt diferite.

Sortat e mai ieftin!

După declararea tipului de deșeuri, clientul poate alege containere de diferite dimensiuni, 4,5, 7,8 sau 13,5 metri cubi, plătind și suma aferentă.

Pentru moloz neamestecat cu alte materiale (țigle, beton etc.), prețurile variază de la 700 lei la 2.147 lei. În cazul în care se amestecă deșeuri în containerul pus la dispoziție de RER, prețurile pot ajunge la peste 4.000 lei, pentru containerul de 13,5 metri cubi. Tarifele au crescut în urma dublării taxei pentru economia circulară, de la 1 ianuarie 2024. 

Recomandarea operatorului de salubrizare este ca orădenii să ceară constructorilor angajați ca, de la demararea lucrărilor, deșeurile să fie separate. În caz contrar, se pot trezi cu o factură suplimentară consistentă, dacă reciclatorul final, Eco Bihor, constată că n-a primit doar moloz, ci deșeuri din construcții amestecate.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Pfff...
Iar daca sortezi si pe granulatie sa fie moloz de calitate poate chiar ajungi la sume acceptabile. Suntem la competitie si pe gunoi, reciclatorii aleg doar gunoiul frumos.
Postat 17 Iulie 2024, 11:48 de nihil
Acesta e doar începutul dictaturii "mafiei gunoaielor".
Conform gândirii responsabililor sistemului integrat de gestionare a deșeurilor, urmează schimbarea regulilor Ecolect Bihor, asociația patronată de neica-nimeni Mălan în numele habarnistului Bolojan ... astfel că, de anul viitor, molozul din construcții care se va preda la RER sau Keviep/AVE, va trebui spălat și compactat pe fracții.
Postat 17 Iulie 2024, 07:15 de KP
Campioni ai prostiei
Daca si molozul trebuie sortat ... Si daca tigla si betonul spart nu este considerat moloz ... Sa nu ne miram ca apar partide ciudate, daca ue tot impune taxe ciudate, care mai mult incurca oamenii si ii pune la plata, decat sa le usureze viata. Pana la urma noi muncim ca sa traim mai bine sau pt a intretine un aparat birocratic care sa se autro-intretina, inventand taxe si facandu-ne viata mai complicata ?
Postat 16 Iulie 2024, 23:55 de oradea_mea_si_a_ta
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON