În perioada estivală, ne bucurăm de soare, vacanțe și vreme bună pentru construit și renovat locuințele. Dacă ești orădean și ai umplut câțiva saci de moloz în timp ce ai renovat, îi poți depozita gratuit la punctele de colectare separată din Oradea.
Pentru deșeurile generate de ridicarea unei case, lucrurile sunt complexe. Clientul trebuie să fie pregătit ca, înainte de a beneficia de containerul de moloz, să plătească pentru deșeurile pe care le va genera.
De la început
În România, deșeurile din construcții și demolări sunt reglementate de Legea nr. 211/2011 privind regimul deșeurilor, conform căreia aceste resturi trebuie gestionate în conformitate cu principiile ierarhiei deșeurilor: prevenirea generării deșeurilor, reutilizarea, reciclarea, valorificarea și eliminarea în condiții de siguranță pentru mediu și sănătatea umană. Tot legea prevede că autoritățile locale și operatorii economici din domeniul construcțiilor au obligația să ia măsuri pentru sortarea acestor deșeuri, asigurându-se că o proporție cât mai mare este reutilizată sau reciclată.
Înainte de a semna contractul la Biroul Relații cu Clienții RER Vest, titularul trebuie să știe sau să preconizeze ce fel de deșeuri va genera, adică dacă va amesteca betonul, țiglele cu plastic, sticle sau alte tipuri de materiale, pentru că tarifele sunt diferite.
Sortat e mai ieftin!
După declararea tipului de deșeuri, clientul poate alege containere de diferite dimensiuni, 4,5, 7,8 sau 13,5 metri cubi, plătind și suma aferentă.
Pentru moloz neamestecat cu alte materiale (țigle, beton etc.), prețurile variază de la 700 lei la 2.147 lei. În cazul în care se amestecă deșeuri în containerul pus la dispoziție de RER, prețurile pot ajunge la peste 4.000 lei, pentru containerul de 13,5 metri cubi. Tarifele au crescut în urma dublării taxei pentru economia circulară, de la 1 ianuarie 2024.
Recomandarea operatorului de salubrizare este ca orădenii să ceară constructorilor angajați ca, de la demararea lucrărilor, deșeurile să fie separate. În caz contrar, se pot trezi cu o factură suplimentară consistentă, dacă reciclatorul final, Eco Bihor, constată că n-a primit doar moloz, ci deșeuri din construcții amestecate.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.