URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
14 Aprilie 2023, 13:11

Paște eco-fericit!

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Sărbătorile sunt, prea des, un prilej de risipă. La fel cum fac de Crăciun, şi de Paşti oamenii cumpără multe produse alimentare pentru masa festivă, ceea ce înseamnă prea multe ambalaje şi mâncare neconsumată care ajunge la gunoi. Există, însă, şi obiceiuri care pot face sărbătorile pascale prietenoase cu mediul înconjurător.

Cea mai importantă parte a pregătirilor, vopsirea ouălor, se poate face şi fără produse chimice ambalate în plastic. Cele mai eficiente ingrediente naturale care pot fi folosite pentru colorarea ouălor sunt cojile de ceapă galbenă sau roşie, ori chiar amestecate. Într-o oală se pune un strat consistent de coji, peste care se aşază ouăle bine spălate, apă rece care să le acopere şi oţet, iar împreună se pun la fiert. O altă tehnică presupune fierberea cojilor de ceapă, dar fără ouă, care apoi se fierb numai în lichidul strecurat, ceea ce face colorarea uniformă.

Ouăle mai pot fi vopsite natural cu varză roşie, sfeclă sau turmeric, dar nu ar trebui să vă aşteptaţi la o colorare puternică.

Fireşte, un obicei ecologist este şi achiziţionarea ouălor, ca a altor alimente, din surse locale, ceea ce reduce amprenta de carbon pe care o provoacă comerţul. Cu cât cumpăraţi mai mult de la producătorii locali, cu atât se vor reduce kilometrii parcurşi de maşinile care transportă alimente.

Pentru un Paşte eco, decoraţiunile cu ouă de plastic ar trebui evitate. În schimb, alături de copii, aţi putea confecţiona propriile ornamente, din obiecte pe care deja le aveţi în casă sau refolosind decoraţiuni din anii trecuţi.

De asemenea, coşul în care ţineţi ouăle vopsite ar trebui să fie unul dintr-un material trainic, pe care să îl utilizaţi cât mai mulţi ani, fără să fiţi nevoiţi să cumpăraţi altul, în fiecare primăvară.

Sărbătoarea nu poate fi în armonie cu natura dacă folosiţi produse din plastic de unică folosinţă. Pentru a genera cât mai puţine deşeuri care să polueze mediul înconjurător, este mai bine să nu folosiţi tacâmuri, farfurii ori pahare din plastic. De asemenea, puteţi încerca să evitaţi şi şerveţelele de hârtie, iar în locul lor să folosiţi textile, care au o viaţă mai lungă şi a căror producţie nu necesită tăierea de arbori.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON