URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 03 FEBRUARIE 2025
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De curând, prin zona Beiușului au apărut lupii, alți protejați, un fel de pensionari speciali ai regnului animal. Mănâncă vaci, porci, ba chiar și câinii care au curajul să-i latre. Aici treaba este și mai încurcată. Lupii sunt protejați și de ecologiști, dar și de votanții suveraniștilor, dacă aduc adeverință că sunt lupi dacici.
Zic şi eu
Adrian Cris
Scandalul începutului de an este, în Oradea, conflictul preotului Ciprian Mega cu episcopul Sofronie Drincec, unul în care ortodocșii, și nu doar ai locului, se împart de o parte și de alta. Preotul, suspendat de la amvon pentru o lună, dar și de la șefia parohiei, iar în plus trimis în „cercetare disciplinară bisericească” cu riscul caterisirii, își acuză ierarhul de păcatul sodomiei, căci l-ar prigoni de dragul unui consilier „iubit”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre măsurile de reducere a posturilor și eficientizare la Senatul României, care au stârnit vâlvă după ce au fost anunțate de Ilie Bolojan?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Zilele acestea se discută în spațiul public despre demararea, de către unele partide politice, a procedurii de suspendare a Președintelui României. În acest context, este important de înțeles cât de legală (constituțională) și mai ales cât de eficientă poate fi o asemenea procedură.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
13 Februarie 2024, 14:45

Pasiune și gheață: Câteva considerații despre Campionatul European de Înot în Ape Înghețate de la Oradea

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Campionatul European de Înot în Ape Înghețate, desfășurat la Oradea între 2 și 4 februarie, a fost o experiență de neuitat pentru cei 322 de înotători și susținătorii lor. Reacțiile lor au fost măgulitoare pentru Oradea, aceștia spunând că nu se așteptau să aibă condiții atât de bune, cu toate facilitățile gândite în beneficiul sportivilor, până la cel mai mic detaliu.

În același timp, sper că această competiție a transmis un stimul și celor care încă n-au îndrăznit să-și urmeze pasiunea, indiferent care este ea.

Înotul în ape înghețate este în primul rând o formă de auto-cunoaștere și depășire a limitelor personale. Necesită o pregătire fizică și mintală intensă, într-un mediu controlat, pentru a minimiza riscurile pentru sănătate.

Beneficiile scufundării și înotului în gheață pentru organism sunt cunoscute și folosite în sportul de mare performanță, pentru recuperarea și refacerea rapidă a capacitații sportivilor. Nu doar că stimulează sistemul imunitar și circulația sângelui, dar contribuie și la îmbunătățirea stării de spirit și la reducerea inflamațiilor. Sportivii care practică înotul în ape înghețate spun că asta le conferă o stare de bine și o energie revigorantă pe care nu o găsesc în alte antrenamente.

Frumusețea concursului de la Oradea este că a reunit atât sportivi de mare performanță, cât și amatori care, prin acest sport, vor să aibă un scop dincolo de familie și job, vor să cunoască locuri noi și oameni, pentru o viață împlinită. Pentru ei, înotul în ape reci nu este doar un exercițiu fizic, ci o ocazie de a experimenta senzații unice și de a-și testa limitele.

Pasiunile ne conectează cu noi înșine și cu ceilalți și ne oferă satisfacții personale atât de căutate. Campionatul European de Înot în Ape Înghețate de la Oradea a demonstrat că sportul extrem poate fi practicat într-un mod responsabil și sigur, de către profesioniști sau amatori. Sper că va fi și un îndemn pentru explorarea și încurajarea pasiunilor în viață, indiferent că sunt pe uscat sau în apă. 

Ovidiu Tirla
Înotător în ape înghețate

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7959 RON
  • 1 EUR = 4.9767 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON