URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 23 AUGUST 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Marea problemă a politicienilor noștri nu este că mai toți sunt niște prostalăi, cu școli precare și cu creiere sumar mobilate. Problema principală este că, după ce că sunt așa cum sunt, mai și claxonează.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
De când locuiesc într-o suburbie a orașului am ocazia să urmăresc involuția de la entuziasm la delăsare în modul în care majoritatea orădenilor mutați la periferie își îngrijesc noile proprietăți. În primii 2 - 3 ani își fac curți arătoase, cu „amenajări peisagistice”, unii chiar și cu flori, iar apoi le lasă în paragină, de le năpădesc buruienile. 
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cum vi se pare decizia municipalității de a investi 400.000 de euro într-un concert Andrea Bocelli la Oradea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Dacă săptămâna trecută am prezentat modul în care se restituie sau se predă permisul conform acestor norme, săptămâna aceasta vom vedea la ce trebuie să fim atenți când suntem opriți pentru testare. Deoarece noile norme prevăd că se vor întocmi procese-verbale distincte de cele de sancționare prin care persoana oprită trebuie să furnizeze anumite date și trebuie să își exprime consimțământul pentru efectuarea unor proceduri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
09 Iulie 2024, 15:11

Pasajul Decebal: A fost turnat primul pilot forat din cei 278 care vor forma pereţii noii subtraversări din Oradea (FOTO/VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Primul dintre cei 278 de piloţi foraţi care vor forma pereţii viitorului pasaj Decebal din Oradea a fost turnat în cursul zilei de luni.

"Trei foreze vor lucra simultan"

Primul stâlp de beton a fost amplasat cu ajutorul grinzii de ghidare a rampelor viitorului pasaj, care a fost amenajată în cursul săptămânii trecute.

„Odată săpat şi turnat primul pilot forat, constructorul va avea astăzi verificări de fază determinantă din partea Inspectoratului Judeţean în Construcţii Bihor. Săpăturile vor continua imediat ce inspectorii îşi vor termina toate verificările", a explicat, pentru BIHOREANUL, directorul tehnic al Primăriei Oradea, Sebastian Marchiş.

În cursul zilei de marţi în şantier existau deja două foreze pentru săpături şi era aşteptat să sosească cel de-al treilea utilaj. „Cele trei foreze vor lucra simultan, pentru ca în termen de 20, cel mult 30 de zile, să fie realizaţi toţi cei 278 de piloţi foraţi. Având în vedere că mai multe utilaje vor face săpături în paralel, în această etapă a lucrării nu va fi nevoie să se lucreze şi noaptea", a spus directorul Marchiş.

Bulevardul Decebal în şantier

După cum BIHOREANUL a mai scris, până în momentul de faţă constructorii au dezafectat clădirile din intersecţia străzilor Bulevardul Decebal şi Tudor Vladimirescu şi au demarat săpăturile pentru devierea reţelelor din calea viitorului pasaj subteran.

În cadrul lucrărilor, constructorii continuă să facă săpături pentru extinderea grinzii de ghidaj, care va ajuta la realizarea structurii de rezistență a viitorului pasaj subteran.

Având în vedere sistarea traficului auto în zonă, în paralel cu lucrările de la viitorul pasaj, constructorii lucrează la înlocuirea canalizaţiei pentru curenţii slabi şi refacerea covorului asfaltic pe tronsonul Bulevardului Decebal delimitat de străzile Simion Bărnuţiu şi Calea Aradului.

„La finalizarea lucrărilor, toate cablurile vor fi introduse în subteran, după care se va trece la montarea bordurilor şi realizarea de trotuare noi", a transmis, marţi, Primăria Oradea printr-un comunicat de presă.

Pasajul Decebal va fi doar primul...

Viitorul pasaj Decebal care va subtraversa bulevardul cu acelaşi nume înaintând de-a lungul străzii Tudor Vladimirescu este construit de firma Freyrom.

În valoare de 39,4 milioane de lei, lucrarea vizează amenajarea unei traversări pe sub Bulevardul Decebal, lungă de 11,9 metri, deservită la ambele capete de scări şi de lifturi.

Pasajul este doar o etapă în cadrul unui proiect de modernizare a zonei şi de descongestionare a traficului, realizat de Primăria Oradea și Consiliul Județean Bihor. 

Proiectul mare mai cuprinde lărgirea străzii Tudor Vladimirescu la patru benzi de circulaţie, construcţia unui pasaj subteran la intersecţia străzilor Oneştilor şi Tudor Vladimirescu, asigurarea a patru benzi de circulaţie pe strada Lăpuşului şi a unui pasaj suprateran pe strada Meşteşugarilor peste drumul de centură (strada Ovid Densusianu) şi calea ferată.

(sursa video: Primăria Oradea)

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
12 Comentarii
Iar proiect de mizerie
In afara de lipsa viraj stanga, acum vad ca se ingusteaza bulevardul Decebal intre Emanuel si Tudor. Vad ca iesirea la dreapta de pe primariei pe Ddcebal incep sa mute bordura cu 1,-2 metri spre carosabil, la intrarea spre Profi si Tuberozelor au scos 2 metri bordura, la fel pe Simion Barnutiu ingusteaza la jumate largimea strazii!!! Plus in zona Scala se va ingusta. Nu inteleg de ce nu se lasa ca inainte era mult mai usor de virat si iesit ca era foarte larga zona. Plus ca dispar si locuri de parcare in zona. Ce e cu moda asta sa ingustezi, sa sufoci traficul???
Postat 10 Iulie 2024, 14:38 de Petre93
KP
Moderatorul spune clar ca nu se finalizeaza lucrarea si ca nu se taie PAMBLICA in septembrie, asa cum spui tu. Tu si minți si faci propagandă, și nubai nici argumente.
Postat 10 Iulie 2024, 14:33 de Sandu2100
SandaXXL ... până și moderatorul nu a mai suportat să vadă cât de măscărici ești.
Bihoreanul a scris, eu doar am preluat ... acum se vede ce mincinos (aș spune ordinar), este Sandu2100 ca pupincurist de serviciu la primăria liberală condusă de binomul Bolojan&Birta. Măcar Bolojan nu se bagă-n seamă și îl trimite la înaintare pe Birta, ca model de propagandist. Lucrările de la padajul oe sub Decebal, cele două giratorii și refacerea întregii zone "atacate" cu aceste lucrări, nu va fi gata nici anul viitor pe vreamea asta. Vând spun gata înseamnă inclusiv zonele afectate de demolări, ca preambul la tot proiectul acesta. Ce 16 septembrie și ce subteran, sau ce tramvai și sensuri giratorii? Iar dacă va fi totul terminat și să arate ca o lucrare corect finalizată, până într-un an, îmi voi recunoaște greșeala de a-i considera pe edilii noștri niște "neterminați" guralivi și cu capul vraiște.
Postat 10 Iulie 2024, 13:46 de KP
KP, citez din ce minți tu
" Lucrarea va fi în întregime finalizată până la mijlocul lunii septembrie" ne spunea Birta. Proiectul prevede pasajul subteran propriu-zis, cu scări și lifturi pentru pietoni, două sensuri giratorii (unul înainte de podul Decebal și celălalt la intrarea către PrimaShop dubă benzinăria OMV), respectiv reasfaltarea integrală a porțiunii afectate a bulevardului, cu tot ce presupune ca duprastructură a liniilor de tramvai și rețelele aferente). Mijlocul lui septembrie este data de 15 (duminică). Așadar, ne vedem la tăierea panglicii, probabil în 16 septembrie "
Postat 10 Iulie 2024, 11:22 de Sandu2100
pentru acuratețe
Lucrările de amenajare a pasajului ar urma să înceapă peste o lună. După cum BIHOREANUL a mai scris, intenția municipalității este ca pasajul să fie deschis circulației încă din toamna acestui an, chiar dacă lucrările vor continua până în prima jumătate a anului 2025.

Aici sunt articolele:

https://www.ebihoreanul.ro/stiri/pasajul-pe-sub-bulevardul-decebal-din-oradea-va-fi-construit-de-firma-freyrom-lucrarile-vor-incepe-cu-demolari-de-case-186251.html

https://www.ebihoreanul.ro/stiri/din-nou-lucrari-viitorul-pasaj-pe-sub-bulevardul-decebal-din-oradea-ar-putea-fi-dat-in-circulatie-inca-de-anul-acesta-184283.html
Postat 10 Iulie 2024, 12:22 de Moderator
#TanarSiNelinistit.
Până și Sandu2100 te surcasează, el neavând nevoie ca tine de asistență de specialitate ca să traverseze bulevardul, ci doar de un sfat cu direcția de orientare.
Postat 10 Iulie 2024, 10:50 de KP
Citez exact ce a spus primarul Birta, ca să vedeți că SandaXXX minte cu nerușinare, acuzând că eu sunt cel mincinos.
Bihoreanul: "Primarul Oradiei a transmis că se dorește reluarea circulației pe Bulevardul Decebal în această toamnă. „Am programat începerea lucrărilor la acest pasaj în a doua jumătate a lunii iunie, ca să ne corelăm cu vacanța de vară a elevilor, când circulația rutieră este mai redusă, urmând ca circulația să fie reluată pe B-dul Decebal în preajma începerii noului an școlar”, a precizat Florin Birta. De asemenea, potrivit municipalității, „au fost stabilite modificări în circulația rutieră, pentru a veni în ajutorul participanților la trafic”, inclusiv amenajarea unor sensuri giratorii".
Postat 10 Iulie 2024, 10:44 de KP
Rugaminte pentru Bihoreanul
Draga Bihoreanul si eBihoreanul, ati putea sa ii scoateti de pe forumuri pe imbecilii de serviciu KP si Sandu 2100?? cum e posibil sa le permiteti sa si faca treburile in public pe spatele vostru la articole muncite de angajatii redactiei?? oamenii astia calomniaza pe cine si cind vor ei, mint si dezinformeaza, iar voi ii lasati sa fie cititi de mii de oameni.. nu inteleg de ce permiteti asta! va faceti un mare deserviciu, iar lor, imbecililor, un mare serviciu! ati ramas una dintre putinele publicatii online care mai permit oricui sa spuna orice la adapostul unui pseudonim.. promovati prostia in mod asiduu!! nu v-ati saturat? sau comentatorii sunt chiar angajatii redactiei si faceti asta in mod deliberat ca sa va creasca audienta? ar fi prea josnic.. sper ca nu e asa..
Postat 10 Iulie 2024, 10:21 de TanarSiNelinistit
zsizsi
Important e ca se face, nu când se deschide, pt ca se știe ca se deschide mai repede. Lucrarea a început, nu mai sunt contestații acum. Orădenii si Bihorenii au stat in trafic si vor sta, au văzut foloasele in CIVIC.
Postat 09 Iulie 2024, 22:14 de Sandu2100
Sandu crezi orbește ce zice Birta, nu gândești deloc
Degeaba ești convins că se va adeveri ce a zis Birta: se va da drumul la circulația tramvaielor la începerea școlii. Forarea piloților va dura o lună și o săptămână să zicem până în 14 august, (apoi puțină vacanță). Turnarea pereților pasajului minim 3 săptămâni deja e 8 septembrie, turnarea planșeului pentru Bd Decebal o săptămână adică în 15 septembrie, refacerea și turnarea căii de rulare a tramvaiului o săptămână 21 septembrie. Și nu am luat în calcul timpii tehnologici necesari pentru întărirea betonului... și sigur nu am estimat bine nici timpii necesari pentru realizarea fazelor, adică m fost prea optimist. După părerea mea este imposibil să se dea în circulație tramvaiul în data de 9 septembrie. Nu știu primarul pe promisiunea cui s-a bazat când a declarat toate astea? Dar dacă nu se va realiza ce a promis, va mai aduna o minciună pe lista sa pe care se află printre altele deschiderea circulației tramvaiului prin Cantemir în aprilie 2023, apoi iulie și până la urmă după 3 săptămâni de muncă heirupistă prin implicarea a mai multor firme terțe locale, în ultimul moment s-a dat drumul în septembrie.
Postat 09 Iulie 2024, 22:05 de zsizsi
Nu-i frumos să minți, dar TU asta ai învățat de acasă.
KP Minți ca de obicei. Birta a spus " pana la deschiderea anului școlar, se va deschide pt tramvaie " macar justifică minciuna TA. Birta nu a spus ca va și gata pana la mijlocul lui Septembrie Postat 04 Iulie 2024, 11:48 de Sandu2100 3 11 Raporteaza Re: ionelul ... citește comentariul de mai jos și vei pricepe. Cum de ce? Pentru că "neterminații" municipalității se scaldă în bani și nu este nevoie să gândească ce înseamnă resurse risipite. Pentru că nu i-a dus mintea, presupun, să facă un sens giratoriu unic și suficient de mare, deasupra pasajului ... nu la sute de metri distanță în dreapta și stânga, astfel încăt dacă vrei să virezi într-o direcție, să fie nevoie să o iei prima dată în sens opus. Postat 04 Iulie 2024, 09:58 de KP 19 7 Raporteaza Vă readuc aminte promisiunea primarului "nou ales". "Lucrarea va fi în întregime finalizată până la mijlocul lunii septembrie" ne spunea Birta. Proiectul prevede pasajul subteran propriu-zis, cu scări și lifturi pentru pietoni, două sensuri giratorii (unul înainte de podul Decebal și celălalt la intrarea către PrimaShop dubă benzinăria OMV), respectiv reasfaltarea integrală a porțiunii afectate a bulevardului, cu tot ce presupune ca duprastructură a liniilor de tramvai și rețelele aferente). Mijlocul lui septembrie este data de 15 (duminică). Așadar, ne vedem la tăierea panglicii, probabil în 16 septembrie. Adică într-o zi de Luni, mai pe seară. Postat 04 Iulie 2024, 09:54 de KP
Postat 09 Iulie 2024, 21:23 de Sandu2100
KP
In jur de data 16.09.2024 Birta a spus că se da drumul tramvaielor, nu a spus ca se termină lucrarea, ai mai spus-o, ți-am dat replica si nu ai răspuns. Oare răspunzi acum ???? Cu siguranță NU ::::)))) https://m.ebihoreanul.ro/stiri/incep-lucrarile-la-pasajul-subteran-decebal-din-oradea-iata-cum-se-modifica-circulatia-in-zona-incepand-din-22-iunie-187165.html
Postat 09 Iulie 2024, 21:22 de Sandu2100
Vă rog să ne țineți la curent zi de zi cu stadiul lucrărilor.
Nu de alta dar este foarte-foarte important să știm când vine fiecare basculă cu fier beton, că-i dimineața sau noaptea că-i caniculă sau vreo ploaie. Netăbdarea noastră este binevunoscută în privința oricărei mișcări supra sau subterane, având în vedere și luând în considerare termenul enunțat în timpul demolărilor din jur, pentru data de 16.09.2024, ora "rămâne de stabilit".
Postat 09 Iulie 2024, 20:03 de KP
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.4668 RON
  • 1 EUR = 4.9765 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON