URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
01 Iulie 2023, 09:31

Party în natură: Festival în toată regula la Căbești, cu Zdob și Zdub, Subcarpați și Damian Drăghici & Brothers (FOTO)

Party în natură: Festival în toată regula la Căbești, cu Zdob și Zdub, Subcarpați și Damian Drăghici & Brothers (FOTO) FOLCLORU-I OXIGEN. „Subcarpați la Căbești! E începutul!”, le-a spus „Taica Bean” celor adunați anul trecut la prima ediție SculptFest. N-a vorbit în vânt: trupa revine pe Valea Dâlbii cu un nou concert
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

O evadare din tumultul oraşului şi o sărbătoare a meşteşugurilor, artei şi folclorului, tocmai în mijlocul naturii. Asta promite cea de-a doua ediţie a SculptFest, un festival iniţiat de o tânără primăriţă din Bihor care vrea să-şi promoveze comuna şi să atragă turişti. 

Un platou dintre pădurile comunei Căbeşti va găzdui trei seri de concerte ale unor artişti care nu lasă folclorul să fie uitat de tinerele generaţii... 

Concert de caval

Evenimentele principale ale SculptFest vor avea loc în perioada 28-30 iulie în Valea Dâlbii din Căbeşti, dar festivalul organizat de Primăria comunei, cu sprijinul Ministerului Culturii şi mai ales al unor sponsori, va începe mult mai repede. 

Corina EneDacă ediţia inaugurală a prilejuit o tabără în care sculptori din mai multe zone ale ţării au realizat lucrări de mari dimensiuni, de tip land-art, de data aceasta, doi artişti apreciaţi, Eugen Petri şi Şerban Alexiu, au început încă din primele zile ale lunii iulie să realizeze un monument din marmură dedicat eroilor comunei. Apoi, patru meşteri din Maramureş vor sosi în Căbeşti, unde vor sculpta o poartă în stil maramureşean. Ambele creaţii vor fi amplasate în cimitirul din localitate. "Am dorit ca în această ediţie să promovăm arta şi meşteşugurile, dar şi să facem ceva folositor pentru comunitate", zice primăriţa Corina Ene (foto)

Mai mult, în perioada 24-28 iulie SculptFest va găzdui două ateliere realizate de Centrul Cultural Subcarpaţi: unul de confecţionat cavale, iar celălalt de cântat la acest instrument. Participarea va fi gratuită în limita a câte 10 locuri. Atelierul de cântat e destinat celor care stăpânesc deja noţiunile de bază şi vor să se perfecţioneze. "Cursul se va încheia cu un concert de caval în Peştera Meziad (n.r. - comuna Remetea)", spune Corina Ene. 

Festival verde 

Ediţia 2023 va fi mai amplă decât cea din anul precedent şi rivalizează cu festivaluri "de oraş", prin prisma invitaţilor pe care îi aduce să cânte în mijlocul naturii. 

Primăriţa din Căbeşti spune că a chemat artişti şi trupe care pun accent pe muzica tradiţională şi o promovează în stil inedit, pentru noile generaţii. Astfel, între pădurile din Căbeşti, pe platoul din Valea Dâlbii, vor cânta din nou membrii trupei Subcarpaţi, care îmbină folclorul românesc, muzica electronică şi hip-hop-ul, Zdob şi Zdub, cu muzicieni celebri pentru energia lor şi pentru piesele inspirate de folclorul moldovenesc, şi Damian Drăghici & Brothers, care îmbină jazz, rock sau reggae cu muzica lăutărească autentică. 

Subcarpaţi va urca pe scenă vineri, 28 iulie, Zdob şi Zdub sâmbătă, 29 iulie, iar Damian Drăghici şi trupa sa duminică, 30 iulie. În serile de festival, publicul va putea urmări şi muzicieni locali ca Fraţii Jdieri, Naty Loves Monday, DJ Klaus EB, DJ Dubase. 

Invitaţie în natură 

Oaspeţii vor fi aşteptaţi în Valea Dâlbii şi cu mai multe food truck-uri cu tot soiul de bunătăţi, inclusiv produse tradiţionale. Petrecăreţii se vor putea delecta cu bere şi vinuri de soi, de la Bers Nova şi respectiv Familia Darabont.

Cei care vor să se bucure din plin de SculptFest pot căuta cazări în zonă (la Roşia, Beiuş), căci în Căbeşti, situată la circa 70 de kilometri de Oradea, nu există pensiuni. În schimb, pot rămâne în comună cu corturi, gazdele pregătind două zone de campare. 

De altfel, ar fi păcat ca petrecăreţii să nu-şi rezerve mai mult timp în zona pitorească de la poalele Munţilor Pădurea Craiului, cu peşteri, trasee de cicloturism şi, mai nou, de via ferrata. Astfel, distracţia poate fi urmată de aventuri sau destindere în natură, după pofta oricui... 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Cetӑţene,
...spune-i cenzorului ca CEDO a statuat încă din anul 2000 în cauza Özgür Gündem contra Turciei „că autorităţile unui stat democratic trebuie să tolereze critica chiar şi atunci când aceasta este considerată provocatoare sau insultătoare”.
Postat 03 Iulie 2023, 18:39 de pinonel
RE: Cetӑţene,
Cunoaștem, cunoaștem...
Postat 04 Iulie 2023, 02:13 de Moderator
Finut.
Nu am zis ca "am fost un finut". Dar doamna/domnisoara in cauza este persoana publica si ar trebui sa accepte si comentariile negative.
Postat 02 Iulie 2023, 17:05 de User anonimizat
RE: Finut.
... dacă ele ar fi legate de activitatea ei de persoană publică! Dar nu erau.
Postat 04 Iulie 2023, 02:12 de Moderator
Comunisti.
Oare de ce se sterg comentariile ,fara sa fie obscene, insultatoare...etc ?
Postat 01 Iulie 2023, 18:37 de User anonimizat
RE: Comunisti.
Ce vorbești? Te pomenești că ai fost un finuț...
Postat 02 Iulie 2023, 16:10 de Moderator
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON