O evadare din tumultul oraşului şi o sărbătoare a meşteşugurilor, artei şi folclorului, tocmai în mijlocul naturii. Asta promite cea de-a doua ediţie a SculptFest, un festival iniţiat de o tânără primăriţă din Bihor care vrea să-şi promoveze comuna şi să atragă turişti.
Un platou dintre pădurile comunei Căbeşti va găzdui trei seri de concerte ale unor artişti care nu lasă folclorul să fie uitat de tinerele generaţii...
Concert de caval
Evenimentele principale ale SculptFest vor avea loc în perioada 28-30 iulie în Valea Dâlbii din Căbeşti, dar festivalul organizat de Primăria comunei, cu sprijinul Ministerului Culturii şi mai ales al unor sponsori, va începe mult mai repede.
Dacă ediţia inaugurală a prilejuit o tabără în care sculptori din mai multe zone ale ţării au realizat lucrări de mari dimensiuni, de tip land-art, de data aceasta, doi artişti apreciaţi, Eugen Petri şi Şerban Alexiu, au început încă din primele zile ale lunii iulie să realizeze un monument din marmură dedicat eroilor comunei. Apoi, patru meşteri din Maramureş vor sosi în Căbeşti, unde vor sculpta o poartă în stil maramureşean. Ambele creaţii vor fi amplasate în cimitirul din localitate. "Am dorit ca în această ediţie să promovăm arta şi meşteşugurile, dar şi să facem ceva folositor pentru comunitate", zice primăriţa Corina Ene (foto).
Mai mult, în perioada 24-28 iulie SculptFest va găzdui două ateliere realizate de Centrul Cultural Subcarpaţi: unul de confecţionat cavale, iar celălalt de cântat la acest instrument. Participarea va fi gratuită în limita a câte 10 locuri. Atelierul de cântat e destinat celor care stăpânesc deja noţiunile de bază şi vor să se perfecţioneze. "Cursul se va încheia cu un concert de caval în Peştera Meziad (n.r. - comuna Remetea)", spune Corina Ene.
Festival verde
Ediţia 2023 va fi mai amplă decât cea din anul precedent şi rivalizează cu festivaluri "de oraş", prin prisma invitaţilor pe care îi aduce să cânte în mijlocul naturii.
Primăriţa din Căbeşti spune că a chemat artişti şi trupe care pun accent pe muzica tradiţională şi o promovează în stil inedit, pentru noile generaţii. Astfel, între pădurile din Căbeşti, pe platoul din Valea Dâlbii, vor cânta din nou membrii trupei Subcarpaţi, care îmbină folclorul românesc, muzica electronică şi hip-hop-ul, Zdob şi Zdub, cu muzicieni celebri pentru energia lor şi pentru piesele inspirate de folclorul moldovenesc, şi Damian Drăghici & Brothers, care îmbină jazz, rock sau reggae cu muzica lăutărească autentică.
Subcarpaţi va urca pe scenă vineri, 28 iulie, Zdob şi Zdub sâmbătă, 29 iulie, iar Damian Drăghici şi trupa sa duminică, 30 iulie. În serile de festival, publicul va putea urmări şi muzicieni locali ca Fraţii Jdieri, Naty Loves Monday, DJ Klaus EB, DJ Dubase.
Invitaţie în natură
Oaspeţii vor fi aşteptaţi în Valea Dâlbii şi cu mai multe food truck-uri cu tot soiul de bunătăţi, inclusiv produse tradiţionale. Petrecăreţii se vor putea delecta cu bere şi vinuri de soi, de la Bers Nova şi respectiv Familia Darabont.
Cei care vor să se bucure din plin de SculptFest pot căuta cazări în zonă (la Roşia, Beiuş), căci în Căbeşti, situată la circa 70 de kilometri de Oradea, nu există pensiuni. În schimb, pot rămâne în comună cu corturi, gazdele pregătind două zone de campare.
De altfel, ar fi păcat ca petrecăreţii să nu-şi rezerve mai mult timp în zona pitorească de la poalele Munţilor Pădurea Craiului, cu peşteri, trasee de cicloturism şi, mai nou, de via ferrata. Astfel, distracţia poate fi urmată de aventuri sau destindere în natură, după pofta oricui...
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.