URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 03 FEBRUARIE 2025
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De curând, prin zona Beiușului au apărut lupii, alți protejați, un fel de pensionari speciali ai regnului animal. Mănâncă vaci, porci, ba chiar și câinii care au curajul să-i latre. Aici treaba este și mai încurcată. Lupii sunt protejați și de ecologiști, dar și de votanții suveraniștilor, dacă aduc adeverință că sunt lupi dacici.
Zic şi eu
Adrian Cris
De vinerea trecută numai proștii, conspiraționiștii și haterii mai pot spune că șeful DGASPC Bihor, Călin Puia - despre care BIHOREANUL a dezvăluit că a patronat furtul unor mari cantități de carne de bizon donate pentru centrele de copii și adulți cu dizabilități, dar transformate în produse din carne de porc, mai ieftine și în cantitate mai mică -, ar fi „ținut în brațe” de cineva, că are „spate” politic, așa cum se laudă, pentru că are carnet de membru PNL (ca și cum în partide, inclusiv în PNL, n-ar fi și lichele).
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre măsurile de reducere a posturilor și eficientizare la Senatul României, care au stârnit vâlvă după ce au fost anunțate de Ilie Bolojan?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Zilele acestea se discută în spațiul public despre demararea, de către unele partide politice, a procedurii de suspendare a Președintelui României. În acest context, este important de înțeles cât de legală (constituțională) și mai ales cât de eficientă poate fi o asemenea procedură.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
20 Noiembrie 2024, 16:32

Parlamentul a aprobat înființarea a două comisii de anchetă pentru cazul Nordis și cheltuielile lui Iohannis 

Parlamentul a aprobat înființarea a două comisii de anchetă pentru cazul Nordis și cheltuielile lui Iohannis  Foto: Inquam Photos / George Călin
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Camera Deputaților și Senatul, reunite miercuri în plen comun, au aprobat înființarea a două comisii de anchetă, una pentru investigarea "mafiei imobiliare" legate de cazul Nordis, iar alta pentru verificarea cheltuielilor Administrației Prezidențiale din perioada mandatului lui Klaus Iohannis, conform HotNews.ro.  

Cazul Nordis

Prima comisie, propusă de PNL, va analiza posibile nereguli în cazul vânzării de către compania Nordis a unor locuinţe aflate în stadiu de proiect şi totodată aceeași companie ar fi vândut, în unele cazuri, aceeaşi locuinţă mai multor persoane. 

Pentru înfiinţarea comisiei care va număra 15 membri au fost înregistrate 256 de voturi "pentru" şi două "împotrivă", transmite Agerpres.

De asemenea, vor fi investigate mecanismele prin care dezvoltatorii imobiliari din Nordis Group ar fi redus ilegal TVA-ul sau ar fi falimentat firmele de construcţii, păgubind totodată numeroşi cumpărători.  

Dezvăluirile jurnaliştilor Recorder arată că Nordis, companie deţinută de Vladimir Vicol, soţul fostei deputate PSD Laura Vicol, ar fi luat sume mari de bani de la clienţi pentru apartamente care nu au fost construite. În prezent, Nordis Group este în insolvenţă, iar peste o mie de persoane fizice şi juridice din România şi diaspora susţin că au fost păgubite.

Merită precizat că publicaţia G4Media a publicat luni un document care arată că Marcel Ciolacu, premierul României şi candidat la funcţia de preşedinte al ţării, a călătorit în 2022 în Monaco împreună cu Sorin Grindeanu, ministrul Transporturilor, Alfred Simonis, liderul deputaţilor PSD, şi familia Vicol-Ciorbă, cu un avion privat închiriat de Nordis, pe banii companiei.

În acest context, preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, preşedinta USR, Elena Lasconi, şi Mircea Geoană, toţi candidaţi la funcţia supremă în stat, îi cer demisia premierului Ciolacu, după dezvăluirile G4Media.

Banii cheltuiți pentru Iohannis

Cea de-a doua comisie, iniţiată de PSD, va analiza sumele cheltuite pentru deplasările externe şi interne ale preşedintelui Klaus Iohannis, în timpul mandatului de şef de stat, din 2014 până în 2024.

Comisia urmează să stabilească motivele care au dus la secretizarea documentelor cu privire la cheltuielile Administraţiei Prezidenţiale, precum şi baza legală în care s-a făcut această secretizare. 

De asemenea, comisia va verifica sumele achitate pentru închirierea de avioane private de lux utilizate în cadrul deplasărilor externe şi interne ale preşedintelui, cheltuielile pentru plata cazării în străinătate în condiţii deosebite, precum şi numărul total de deplasări externe efectuate de preşedinte în perioada 2014 – 2024, chestiuni puse pe tapet de-a lungul timpului de presa centrală. 

De altfel, comisia îşi propune determinarea cheltuielilor efectuate în vederea reamenajării preferenţiale a spaţiilor de locuit puse la dispoziţia preşedintelui potrivit legii, "generate de hobby-urile şi preferinţele preşedintelui", a cheltuielilor efectuate cu amenajarea terenurilor de golf aferente Vilei Lac 3 şi vilei de protocol de la Neptun, precum şi a cheltuielilor pentru renovarea Vilei Lac 3 şi reamenajării vilei de lux din Bulevardul Aviatorilor nr. 86, despre care Recorder a dezvăluit că a fost pregătită în secret pentru ca Iohannis să o ocupe după ce-și termină mandatul. 

Urmează să fie stabilite şi cheltuielile din bugetele instituţiilor conexe Administraţiei Prezidenţiale ocazionate de vacanţele de schi ale preşedintelui, precum şi să se verifice bugetele instituţiilor conexe care ar fi putut efectua cheltuieli pentru protocol, deplasări, escale, făcute special la Sibiu, în folosul preşedintelui.

Comisia de anchetă este formată din 15 membri: şapte de la PSD, patru de la PNL, doi de la USR şi câte unul de la AUR şi UDMR, iar activitatea acestora va fi reglementată printr-un calendar şi obiective clare stabilite de Parlament.  

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7959 RON
  • 1 EUR = 4.9767 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON