Două din coridoarele verzi pe care Primăria Oradea le amenajează pe bani europeni, din terenuri degradate, sunt aproape finalizate.
Într-o conferinţă de presă susţinută marţi pe teren, viceprimarul Florin Birta a prezentat ambele parcuri, a oferit explicaţii despre întârzierile în amenajarea lor şi despre lucrările care au mai rămas de făcut.
Joacă, fugă, relaxare...
Parcul de pe strada Aurel Covaci, din cartierul Soareului, se întinde pe 31.217 mp şi este amenajat de asocierea firmelor sătmărene Saminstal şi B&T Artă şi Arhitectură. Marţi la prânz, muncitorii încă lucrau la însămânţarea gazonului, iar pista din tartan, pentru alergare, abia ce a fost finalizată, aşa că orădenilor li se cere să n-o folosească încă.
Viceprimarul Birta a explicat că în ambele parcuri s-a optat pentru însămânţarea gazonului, nu montarea de covoare de iarbă, din cauza suprafeţelor verzi mari. Edilul a promis însă că orădenii vor putea călca gazonul nestingheriţi sau se vor putea întinde pe el, fireşte, odată ce firele verzi vor prinde rădăcini. Pentru ca gazonul să aibă o viaţă lungă, întreg parcul are un sistem de irigat.
Amenajat pe locul unde, pe vremuri, se excava pentru materia primă necesară în fabrica de cărămidă, parcul din cartierul Soarelui era, până anul trecut, o groapă imensă.
"Această zonă era degradată, abandonată, din care fabrica de cărămidă îşi extrăgea materia primă pentru cărămidă. Acum doi ani de zile, în zonă era o groapă imensă. Primăria Municipiului Oradea s-a ocupat de umplerea cu pământ din excavarea lucrărilor din oraş, în acest moment putându-ne să ne bucurăm de acet minunat spaţiu verde", a declarat Birta.
Parcul este brăzdat de alei asfaltate care duc în trei zone: spre un teren de baschet, o zonă de relaxare cu bănci şi un sector dedicat copiilor, unde urmează să fie montate aparate de joacă. "Am plantat aproximativ 256 de arbori de dimensiuni de cel puţin 4 metri – arţar, mesteacăn, fag, magnolia, stejar, cedru şi chiparos – şi 3.490 de arbuşti ornamentali care vor înfrumuseţa zona", a precizat Birta.
În jurul parcului, se întinde o pistă de alergare, lungă de 650 m şi lată de 1,2 metri, din tartan, similară celei din parcul Brătianu.
Lucrările au costat 4 milioane de lei, fără TVA, iar contractul a fost semnat în august 2019. Termenul de predare a parcului, 20 iulie 2020, a fost depăşit, dar asta pentru că, a spus viceprimarul, lunile mai şi iunie au fost prea ploioase şi nu s-a putut lucra la amenajarea spaţiului verde.
Încă se lucrează
Al doilea coridor verde aproape finalizat este cel mărginit pe ambele laturi de strada Barcăului, unde au lucrat firmele Construcţii Bihor şi Edildrum Construct. Întins pe o suprafaţă de 3,8 ha, acesta a fost la rându-i împărţit în trei zone: una dedicată "odihnei active" (în partea spre strada Oneştilor), cu aparate de fitness în aer liber şi bănci fără spătar, inclusiv câteva în forme inedite, de cleme de rufe (foto), o zonă în care prioritară este joaca micuţilor, dotată cu mobilier şi aparate specifice (zona centrală), şi una dedicată "odihnei pasive", adică plimbărilor ori relaxării la firul ierbii (în capătul spre şoseaua de centură).
Deocamdată, însă, nici acest parc n-are iarbă decât pe o mică suprafaţă, deoarece abia ce a fost însămânţată. În schimb, au fost plantaţi 385 de arbori (arţar, mesteacăn, fag, magnoliu, stejar, cedru, chiparos), 12.262 bucăţi de arbuşti (în special, gard viu) şi 700 de flori perene.
Şantierul nu este încă închis în parc, deoarece muncitorii mai au de amenajat o pistă de alergare lungă de 2,5 km, tot din tartan, care va înconjura întreg amplasamentul. Amenajarea acesteia nu este cuprinsă în proiectul pe fonduri europene, ci este finanţată din bugetul local, iar iniţial trebuia să fie chiar la marginea parcului, lângă carosabil. Pentru ca alergătorii să nu fie accidentaţi de şoferi, Primăria a decis să mute pista spre interiorul parcului, creând o fâşie între zona de alergare şi carosabil, unde în campania de toamnă vor fi plantaţi copaci.
Pista şi acest scuar urmează să fie amenajate în viitor, la fel cum la intersecţia parcului cu strada Meşteşugarilor urmează să fie amenajat un sens giratoriu, motiv pentru care locul a rămas cu un aspect neterminat.
O dotare inedită din parc este o tiroliană (foto jos), pe care copiii o vor putea folosi nestingheriţi.
Valoarea proiectului european din parcul Barcăului este de 7,7 milioane de lei, fără TVA. Şi acest parc trebuia finalizat mai devreme, mai precis în iunie, însă Primăria şi-a asumat întârzierile, pe de-o parte, din cauza verii ploioase, iar pe de alta din cauza modificărilor la proiect, privind pista de alergare.
Toalete publice moderne
Un detaliu care, în sfârşit, nu eomis în amenajările publice este grija faţă de persoanele cu dizabilităţi locomotorii. În parcul Barcăului, s-au montat aparate de sport dedicate adulţilor cu handicap (foto) şi leagăne în care pot urca şi copiii în scaun cu rotile.
De asemenea, parcul are două toalete publice, din care una accesibilă şi persoanelor cu handicap. În plus, cele două toalete sunt unice în Oradea prin faptul că sunt automatizate.
Concret, orădenii vor avea acces în ele cu o taxă plătită în monede - a cărei cuantum încă nu a fost stabilit -, care va deschide automat uşa. În interior, toaletele au un WC şi o chiuvetă, fiind racordate la reţeaua de apă şi de canalizare, iar uşile se deschid după un anumit număr de minute, la fel, încă nestabilit. Odată cu ieşirea "clientului", toaleta declanşează un program de autocurăţare şi dezinfectare.
"Taxa va fi stabilită în perioada următoare, pentru că aceste toalete vor fi folosite cu fise. Vor avea un timp de utilizare, de aproximativ 3 minute, după care se deschid uşile automat. Sunt toalete cu autospălare, destul de robuste, antivandalism. După ce vom vedea cum rezistă şi cum se comportă, vom lua decizia dacă se vor amplasa şi altele în zonele de parcuri", a spus Birta. Un astfel de WC public costă circa 10.000 de euro.
Articol comandat de PNL Bihor, cod mandatar financiar 21200012
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.