URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 02 NOIEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când fostul primar Ilie Bolojan a introdus supraimpozitarea imobilelor nerenovate cu 500%, au intrat la bugetul local bani cu nemiluita, mai ales pe seama unor fabrici sau clădiri monumentale.Poșta Română are în buricul târgului o hardughie care zace în paragină de ani buni. Și cam tot de atunci, onor Poșta plătește anual un milion de lei bugetului local, ca taxă de dărăpănătură.
Zic şi eu
Adrian Cris
Șeful DGASPC Bihor este cercetat de comisia de disciplină a Consiliului Județean. După cum BIHOREANUL arăta recent, Călin Puia a fost acuzat de o angajată de abuz. Speța e următoarea: în primăvară, Camera de Conturi a constatat că Direcția a fost prejudiciată cu 325.000 lei prin „decontarea unor cheltuieli de personal care nu reflectă realitatea”, dar directorul n-a făcut mare tam-tam pe chestia asta, ci, ca să se răzbune pe câteva funcționare „vinovate” că au „colaborat” cu predecesoarea lui în perioada 2018-2023 a inventat un alt „caz”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum arătam săptămânile trecute, în sistemul de drept românesc accesul la justiție, cu unele excepții, nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, cu titlu prealabil, trebuie să vâri, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
19 Martie 2024, 09:43

Parcurile care ne dezbină

Parcurile care ne dezbină Foto generic, arhivă
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

De când au venit liberalii la conducerea Oradiei, numai de dezbinare avem parte. Se face un pod nou peste Criş: de ce se face? Şi dacă se face, de ce are doar o bandă pe sens? La ce ne trebuie drum expres când pe terenurile alea vegetaţia creştea liniştită încă de pe vremea lui Ladislau Întemeietorul? Iar se fac pasaje supra şi subterane? E scandalos cum se intervine la renovarea parcurilor, nu era mai bine înainte?!

Dar aţi auzit astfel de reproşuri până în 2008, până să vină Bolojan? Era o linişte pe vremea lui Filip şi a regretatului Sturza de ne ţiuiau urechile.

Acum se ascut criticile cu privire la parcurile Oradiei. Şi e bine că se discută despre asta, pentru că ar fi greşit ca, după renovare, spaţiul verde să fie mai mic decât înainte. Dar asta se poate verifica simplu, că matematica e una pentru toţi.

În schimb, există puncte de vedere ireconciliabile. Dacă vei întreba un purist, va cere ca aleile să fie din pietriş, că e material natural. Nu acelaşi lucru ţi-l va spune, însă, o doamnă care iese pe tocuri în oraş sau o mamă care împinge un cărucior.

Unii nu doresc parcuri împrejmuite, o dată pentru că ar fi o cheltuială consistentă, apoi că iar am avea betoane şi fier. Un iubitor de câini preferă, însă, ca parcul să fie împrejmuit, la fel şi bunicii care nu mai pot alerga după nepoţei, ca aceştia să nu scape printre maşini. Unde mai pui că îngrădirea îi sperie puţin şi pe vandali.

Există, totuşi, un numitor comun. Parcurile, distruse din greşelile edililor şi de nenorocita de furtună de anul trecut, trebuie "mobilate" cu copaci deja bine crescuţi. Dacă aşteptăm să crească crenguţele firave înfipte în pământ din motive de economie, cei din ale căror impozite se fac investiţiile nu vor apuca să se bucure niciodată de umbra binemeritată.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Ce nu ați înțeles ma?
Parcurile vechi întra în renovare
Postat 19 Martie 2024, 20:14 de Sandu2100
Nu o sa mai avem parcuri.
Priviti poza din articol, ala e parc. Puneti o poza cu parcurile chelului, cu copaci ce dupa 50 de ani vor avea maxim 3 metri, si totul e betonat. De ex noul parc Salca e plin de copaci mici, care nu vor creste niciodata la dimensiunea unui bloc. Asa ca sa va bagati parcurile undeva
Postat 19 Martie 2024, 19:38 de sanduivanov
@BIHOREANUL
Pe vremea lui Filip s-au pus garduri la parcuri, asa ca nu era chiar asa liniste! Si aratau mai bine parcurile pe vremea aia, aveau COPACI. Acum parcurile au betoane, avem parcuri BETON
Postat 19 Martie 2024, 16:12 de vasi13
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5757 RON
  • 1 EUR = 4.9745 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON