Strategia verde a Oradiei prevede că, până în anul 2030, nouă orădeni din zece ar trebui să aibă un parc la cinci minute de mers pe jos de acasă, iar pentru asta Primăria a identificat zeci de terenuri care trebuie amenajate. Unele dintre ele sunt deja spaţii verzi, dar neîngrijite, aşa că municipalitatea şi-a propus să investească fonduri europene în amenajarea lor.
Spectacolul naturii
Un astfel de exemplu este Lacul dintre dealuri sau Lacul Izvor, cum este cunoscută o mică acumulare de apă aflată între străzile Izvorului şi Nicolae Beldiceanu. Deţinut de Universitatea din Oradea, lacul este folosit doar de pescarii care, uneori, îşi încearcă norocul la undiţă, şi de câţiva dintre vecini, care se mai plimbă pe malurile lui.
"Ar fi frumos dacă cineva ar curăţa stuful din apă şi bălăriile de pe margini, ar amenaja alei şi ar pune nişte bănci. Vara, este plin de raţe sălbatice, de rândunici şi de broaşte, e un adevărat spectacol", spune Istvan Veres (foto), un orădean care stă la câţiva paşi distanţă de lac.
Pe latura nordică a lacului, se întinde o mini-pădure, care a crescut sălbatic şi unde orădenii s-ar putea desfăta în aer liber. "Acum nu coboară nimeni acolo, e mizerie", zice bărbatul.
Parc în staţiune
Primăria a iniţiat discuţiile cu Universitatea, pentru a prelua lacul şi păduricea. "Conducerea Universităţii este de acord să amenajăm acolo un parc", spune primarul Florin Birta. La fel se va întâmpla şi cu staţiunea pomicolă de pe strada Louis Pasteur, întinsă pe un hectar.
Municipalitatea va aplica aceeaşi reţetă şi pe alte terenuri. "Vrem să folosim zonele care deja au un cadru natural plăcut şi unde trebuie doar să facem câteva amenajări pentru recreere", mai spune Birta. De exemplu, la intersecţia străzilor Murelor şi Caişilor este o pădurice întinsă pe 0,8 hectare, cu potenţial de a deveni o zonă de relaxare în aer liber, la fel cum este şi curtea fostului cămin cultural din Podgoria, întinsă pe 0,5 hectare. Un alt parc va fi amenajat pe malul stâng al Peţei, în zona străzilor Bumbacului şi Ion Bradu.
Pentru toate aceste investiţii, Primăria va depune proiecte de finanţare nerambursabilă, în următorul exerciţiu financiar european, când amenajările verzi vor fi prioritare. Spre norocul orădenilor...
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.