URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 04 FEBRUARIE 2025
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De curând, prin zona Beiușului au apărut lupii, alți protejați, un fel de pensionari speciali ai regnului animal. Mănâncă vaci, porci, ba chiar și câinii care au curajul să-i latre. Aici treaba este și mai încurcată. Lupii sunt protejați și de ecologiști, dar și de votanții suveraniștilor, dacă aduc adeverință că sunt lupi dacici.
Zic şi eu
Adrian Cris
De vinerea trecută numai proștii, conspiraționiștii și haterii mai pot spune că șeful DGASPC Bihor, Călin Puia - despre care BIHOREANUL a dezvăluit că a patronat furtul unor mari cantități de carne de bizon donate pentru centrele de copii și adulți cu dizabilități, dar transformate în produse din carne de porc, mai ieftine și în cantitate mai mică -, ar fi „ținut în brațe” de cineva, că are „spate” politic, așa cum se laudă, pentru că are carnet de membru PNL (ca și cum în partide, inclusiv în PNL, n-ar fi și lichele).
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre măsurile de reducere a posturilor și eficientizare la Senatul României, care au stârnit vâlvă după ce au fost anunțate de Ilie Bolojan?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Zilele acestea se discută în spațiul public despre demararea, de către unele partide politice, a procedurii de suspendare a Președintelui României. În acest context, este important de înțeles cât de legală (constituțională) și mai ales cât de eficientă poate fi o asemenea procedură.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
20 Aprilie 2023, 14:01

Parcul Științific și Tehnologic, aproape la jumătate. Bolojan: Scopul e nu să avem o clădire, ci aici să se facă cercetare aplicată (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Șeful CJ Bihor, Ilie Bolojan, a vizitat joi șantierul din strada Ceyrat unde compania Construcții Erbașu ridică Parcul Științific și Tehnologic Bihor, un edificiu care deja încorporează tehnologii și materiale moderne, alături de ministrul Cercetării, Sebastian Burduja, care și-a exprimat sprijinul pentru acreditarea cât mai rapidă a viitorului centru de cercetare.

Scopul investiției, a spus Bolojan, nu e ca județul să aibă o clădire, ci ca aici specialiștii Universității și ai companiilor locale să lucreze în cercetare aplicată, ale cărei rezultate să fie transferate în economia locală pentru ca în final aceasta să fie mai productivă și să ofere salarii mai mari.

O construcție inteligentă

Directorul Erbașu Transilvania, Călin Roman, i-a informat pe cei doi oficiali că derularea lucrărilor începute în luna iulie a anului trecut și care trebuie finalizate în toamna acestui an „este în grafic”, mai precis a ajuns la un stadiu de execuție de 45% din volumul proiectat.

Reprezentantul firmei care desfășoară lucrările în asociere cu Abed Nego a prezentat principalele caracteristici tehnice ale construcției, care va avea două etaje, o suprafață desfășurată de 5.549 metri pătrați, una construită de 2.139 mp și una utilă de 4.949 mp. „Structura este realizată 100%, iar șarpanta 90%, acum lucrăm la instalațiile electrice și sanitare. Lucrările merg bine, suntem în grafic, la 45% stadiu de execuție”, a spus Călin Roman (foto jos).

Acesta a explicat, însă, și că imobilul însuși încorporează deja tehnologii și materiale de construcții moderne, „de exemplu pentru termoizolarea pardoselii (n.r. – așa încât transferul de căldură și respectiv de frig în și din sol să fie cât mai redus) folosim spumă de sticlă (n.r. – un material extrem de ușor, obținut din reciclarea ambalajelor din sticlă), iar pentru climatizare clădirea va avea un sistem cu pompe de căldură - apa va fi extrasă din trei puțuri și apoi reinjectată în sol, tot în trei puțuri”.

De asemenea, directorul Erbașu Transilvania a arătat că imobilul va avea laboratoare, birouri, un amfiteatru cu 300 de locuri, o parcare pentru 70 autoturisme, dar și una pentru biciclete, complet acoperită, cu o capacitate de 200 locuri în rastele.

Bolojan: „N-am făcut nimic!”

Președintele CJ Bihor, care a ajuns pe șantier împreună cu ministrul Cercetării după ce amândoi participaseră la o întâlnire cu reprezentanții Universității din Oradea, a afirmat că viitorul Parc Științific și Tehnologic, pe care îl va gestiona împreună cu instituția de învățământ superior, are menirea de a crea „condiții pentru dezvoltarea economică”. „Este foarte important să avem o economie mai complexă, cu o productivitate cât mai mare, care să ofere oamenilor câștiguri cât mai mari, iar acest lucru este posibil doar prin investiții și prin colaborarea cu Universitatea și cu mediul economic”, a spus Ilie Bolojan.

„Consiliul Județean creează o infrastructură în care să se întâlnească nevoia companiilor de a-și crește competivitatea cu ajutorul tehnologiilor moderne cu capacitatea Universității de a furniza servicii de cercetare și de transfer tehnologic. Cea mai mare grijă a noastră nu este să finalizăm o construcție, ci ceea ce facem de anul viitor aici. Dacă nu vom avea o simbioză între cercetare și mediul economic, n-am făcut nimic”, a punctat șeful administrației județene, adăugând că rolul viitorului Parc Științific și Tehnologic este să asigure ca rezultatele cercetărilor să fie transferate în economia reală.

Sprijin de la Minister pentru acreditare

Și ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, Sebastian Burduja (foto jos), a accentuat că la nivelul întregii Românii „trebuie să avem nu o cercetare de dragul cercetării, ci o cercetare aplicată”, care să contribuie la dezvoltarea economică prin creșterea productivității.

Oficialul a afirmat că anul acesta bugetul pentru cercetare a crescut cu 70% față de cel de anul trecut, „cea mai mare creștere din istoria României”, însă a adăugat că „un păcat tradițional este că s-a investit în cercetarea fundamentală (n.r. – teoretică), dar cel mai mare beneficiu este atunci când transferi rezultatele cercetării din laborator în economia reală”.

De altfel, în cazul concret al viitorului Parc Științific și Tehnologic, Bolojan a lămurit că scopul vizitei ministrului în Bihor este tocmai sprijinirea acestuia, pentru a putea funcționa legal cât mai curând posibil. „Parcul va trebui acreditat, se lucrează deja la documentație și beneficiem de consultanță în acest sens de la Minister”, a spus președintele CJ Bihor.

În altă ordine de idei, dar în același context, Burduja a spus că Ministerul Cercetării lucrează la un program, finanțat cu fonduri din PNRR, pentru stimularea financiară a cercetătorilor români. „Avem cea mai importantă resursă a unei țări, materia cenușie, creiere, trebuie să avem capacitatea de a ne păstra aceste creiere în țară sau, dacă au plecat, să se întoarcă în țară”, a spus ministrul, afirmând că în următoarele două luni de acest program vor beneficia „cel puțin 200 de cercetători”, cu burse de câte 1,4 milioane euro.

Cum pot profita firmele din parcurile industriale

Prezent și el la vizita pe șantier, vicepreședintele CJ Bihor Mircea Mălan (în foto sus, alături de Burduja) a dat un exemplu privind modul în care firmele din parcurile industriale ale județului pot profita de fonduri nerambursabile importante dacă se adaptează și utilizează noi tehnologii.

„În parcurile de specializare inteligentă, cei care urmează să se locheze pot primi fonduri nerambursabile între 200.000 și 2,5 milioane euro, o condiție esențială este capacitatea companiilor de a inova un produs, de exemplu, sau un serviciu”, a spus Mălan.

După cum BIHOREANUL a mai scris, Parcul Științific și Tehnologic Bihor, în care mediul universitar și mediul de afaceri vor colabora pentru a realiza transferuri tehnologice și inovări în economia locală, este un obiectiv a cărui construire se face cu fonduri europene nerambursabile din Programul Operațional Regional, valoarea investiției fiind de 20,958 milioane lei, echivalentul a peste 4,25 milioane euro.

Proiectul a fost conceput pentru a favoriza în special inovarea în domeniul nanotehnologiilor și materialelor avansate, în tehnologiile informaționale și de comunicații, energie, sănătate, mediu și bioeconomie.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
11 Comentarii
Pt sandu 2100
Si care e problema ta ca am avut ocazia sa vad tara asta? Afla ca in Vaslui sunt trotuare cu pavaj, asa cum de abia acum face bolovanul prin piatetele de cartier. Calitatea asfaltului e mai buna ca in Oradea. Mai iesi si tu din cotetul ala de Sarcau. Si mai termina cu minciunile si propaganda .Dar voi preotii numai asta stiti, propaganda, lingeti partidul sa va pice.
Postat 22 Aprilie 2023, 05:45 de adi13
adi13-bolnăvel
Daca ai fost la Vaslui atunci de ce nu te muti acolo???
Postat 21 Aprilie 2023, 22:16 de Sandu2100
sandu mincinosu, Pinochio
Ce ai ma cu Vasluiul ala, eu chiar am fost prin Vaslui, am trecut prin el si chiar arata ok orasul. Mai bine te-ai ocupa de treburile bisericii, ca pentru un popa ai un comportamnet de frustrat, se vede si pe mutra ta ca nu esti cu toate tiglele pe cap. Dar hop tie iti trebuie cercetare, parca biserica e impotriva stiinteti si cercetarii, nu cumva biserica ne vrea prosti ca sa ne puteti manipula mai usor?
Postat 21 Aprilie 2023, 20:02 de adi13
adi13 aka Petre93
Pt ca sa fi mai deștept, deocamdată dai dovadă de cultură de Vaslui :::))
Postat 21 Aprilie 2023, 15:26 de Sandu2100
sandu mincinosu, Pinochio
De ce avem nevoie de aceasta investitie, mai speriatule? Ti-o promis Bolo ceva loc acolo sa faci cercetari bisericesti? Cu specimene ca tine niciodata nu se va face in veci. Ce sa cercetati ma, fara bani, pentru cercetare trebuie fonduri , fonduri enorme. Doar tarile dezvoltate isi permit sa finanteze cercetarea adevarata. Romania niciodata nu a fost buna in cercetare din simplul motiv ca daca in primul an nu descoperi"roata" urmatorul an ti se taie fondurile, nu exista rbdare. Asa cum a distrus fotbalul, cultura, educatia si toata viata in acest oras, nu va face nimic sprancenatul cu aceasta cladire. Doar va iesi la Kanal D sa se laude cu marea investitie in "beton".
Postat 21 Aprilie 2023, 14:38 de adi13
Drop/sandu
Cercetarea nu se face cu oameni puisi de partid, si cu cheltuieli minime. Deci cladirea e importanta, arata bine la Kanal D si la propaganda. Sigur sandu era nevoie, fiecare oradean se bucura. Tu o fii seful cercetarii
Postat 21 Aprilie 2023, 06:03 de Petre93
Să fie și cadre de calitate
Dacă universitatea ține pe posturi profesori de tip Mang în care toată treaba, bună sau rea, o face asistentul și stimabilul profesor vine când are chef și discută doar politică, probabil vom inventa și noi COADA LA LOPATĂ prin 2500. Dacă nu se pune accentul pe calitatea cadrelor și dăruirea lor, degeaba avem clădiri și studenți. Profesori cu 50 de funcții și 500 de cărți care nu știu să monteze un bec = zero valoare transmisă studenților.
Postat 20 Aprilie 2023, 22:53 de georgemarian
Foarte bine
Avem nevoie de acesta investiție, poate asa PROPAGANDISTII or sa învețe ceva, sa alba si ei un lic de muncă.
Postat 20 Aprilie 2023, 19:51 de Sandu2100
Prezentare.....
Stimati domni de la ERBASU, vedeti ca la firmele care se respecta gen STRABAG, MaxBögl, Implenia nu mai face nimeni prezentare pe hartie aratand cu batul pe listari de niste randari si trantind niste arii. E totul digital si la interior, nu in soare (daca ploua??). Sper ca nu-mi iau cu hate! Poate ne mai trecem in randul lumii. Cat despre investitii...toate sunt bine venite fie mici fie mari.
Postat 20 Aprilie 2023, 15:14 de Christa
VREM DRONE CU 120`000 EURO BUCATA DE LA MIHAI JURCA!!!
Nu vrem scoala!!! Nu vrem cercetare!!!VREM DRONE CU 120`000 EURO BUCATA DE LA MIHAI JURCA!!!
Postat 20 Aprilie 2023, 14:55 de Tigrul
Un impocrit bolovanu
O MINCIUNA. SCOPUL E CLADIREA, BETONUL, CU OAMENI CAT MAI PUTINI, LINGAI DE PARTID SLAB PREGATITI. CERCETAREA IMPLICA CHELTUIELI FOARTE MARI, PE CARE BOLOVANUL NU LE VREA. eXACT CA SI LA SPITALE, SA AIBA CLADIRI NOI, DAR NU ANGAJEAZA DOCTORI IN PLUS. VREM STADION NOU, DAR ACUM SE PANICHEAZA CA PRMOVEAZA ECHIPA, DECI DESFIINTAM IAR ECHIPA SA PUTEM FACE STADION. EL A CALCAT IN PICIOARE OAMENII PESTE TOT, PRIORITATE A FOST BETONUL. CATA IMPOCRIZIE
Postat 20 Aprilie 2023, 14:55 de Mihaita
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.8595 RON
  • 1 EUR = 4.9766 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON