URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 30 OCTOMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu cred că există un cetățean care ar dori să-și vadă casa distrusă numai pentru că acolo trebuie să treacă un drum ori să se facă un pasaj sau un sens giratoriu. Și chiar dacă sumele oferite drept despăgubire sunt generoase, ceea ce nu e cazul la scârțara Primărie Oradea, tot mai rămâne disconfortul de a-i scoate pe oameni din rutina zilnică.
Zic şi eu
Adrian Cris
Șeful DGASPC Bihor este cercetat de comisia de disciplină a Consiliului Județean. După cum BIHOREANUL arăta recent, Călin Puia a fost acuzat de o angajată de abuz. Speța e următoarea: în primăvară, Camera de Conturi a constatat că Direcția a fost prejudiciată cu 325.000 lei prin „decontarea unor cheltuieli de personal care nu reflectă realitatea”, dar directorul n-a făcut mare tam-tam pe chestia asta, ci, ca să se răzbune pe câteva funcționare „vinovate” că au „colaborat” cu predecesoarea lui în perioada 2018-2023 a inventat un alt „caz”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum arătam săptămânile trecute, în sistemul de drept românesc accesul la justiție, cu unele excepții, nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, cu titlu prealabil, trebuie să vâri, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
31 August 2021, 14:33

Parcul Petőfi din Oradea intră în şantier: va avea o cafenea, o grădină japoneză, toalete cu autocurăţare şi bănci „inteligente” (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Unul dintre cele mai vechi parcuri din Oradea, Petőfi, va fi modernizat. Consilierii locali au aprobat luni studiul de fezabilitate şi indicatorii tehnico-economici pentru reabilitarea spaţiului verde întins pe o suprafaţă de 2,5 hectare. Investiţia, estimată la 10,8 milioane lei, va fi finanţată printr-un proiect european.

Primarul Florin Birta a făcut anunţul într-o conferinţă de presă care a precedat şedinţa de CL.

„Dacă în etapa trecută de finanțare am reușit să transformăm pe fonduri europene anumite zone degradate din oraș, precum Coridorul verde Barcăului, Parcul Ion Bogdan sau cel din zona Grigorescu, în spații verzi amenajate corespunzător, în această perioadă de finanțare, finanțatorul ne permite să reabilităm și parcurile pe care deja le avem în oraș. Astfel, primul studiu de fezabilitate finalizat este cel pentru modernizarea Parcului Petőfi. Va urma organizarea procedurii de licitație pentru proiectarea și execuția lucrărilor, estimând că anul viitor în primăvară să înceapă efectiv lucrările. Totodată, se lucrează la SF aferent reabilitării Parcului 1 Decembrie, urmând să înceapă lucrul și la documentațiile necesare modernizării Parcului Brătianu și a Parcului Bălcescu”, a declarat primarul Florin Birta.

Parc istoric

Intervenţiile în parcul istoric au fost condiţionate de recomandările studiului istorico-arhitectural și de avizul Direcției Județene pentru Cultură Bihor.

„Astfel, au fost păstrate traseele aleilor și caracterul amenajărilor moștenite de la ultima reconfigurare a parcului. Totodată s-a îmbunătățit raportul dintre cuantumul suprafeței verzi și a amenajărilor de tip mineral (asfaltări, pavări etc)”, a transmis Primăria, printr-un comunicat de presă.

Lista lucrărilor cuprinde asfaltarea aleii de tranzit, situate la limita sudică a parcului și paralelă cu strada Petőfi Sandor; amenajarea cu piatră cubică a aleilor principale și cu piatră spartă a celor secundare; reamenajarea locului de joacă pentru copii, cu pardoseală din tartan pentru aria de joc și zona de siguranță, și gazon pentru restul suprafeței; restaurarea parapetelor şi a zidurilor de sprijin din piatră, a pergolei și zonei cu iaz și a grădinii japoneze prin utilizarea materialelor naturale (piatră); refacerea zidurilor de sprijin și înlocuirea confecției metalice din zona de pergole și amenajarea cu plante cățărătoare şi montarea de bănci cu elemente de tip smart (wi-fi, posibilitate încărcare telefoane, staţionare biciclete); reamenajarea zonei centrale prin dezafectarea fântânii decorative și pregătirea amplasamentului (asigurare utilități) pentru posibilitatea amplasării unui spaţiu de alimentaţie publică (cafenea).

Toalete moderne

Primăria susţine că amenajările au la bază un studiu peisagistic care vizează intervenții pe 11 zone din parc, fără a afecta arborii maturi cu valoare dendrologică şi istorică.

De asemenea, studiul de fezabilitate prevede realizarea iluminatului public și a sistemului de curenţi slabi (necesari pentru montare camere video, wifi), realizarea sistemului de irigație automatizat, montarea mobilierului urban (bănci, coșuri de gunoi, indicatoare de orientare, rastel biciclete), dar și amplasarea unor toalete moderne cu sistem de auto-curățare.

„În total, suprafața verde amenajată va fi de 18.079 mp, a aleilor pietonale asfaltate de 849,11 mp, suprafața aleilor pietonale cu piatră cubică 1.794,94 mp, suprafața aleilor pietonale cu piatră spartă 95,18 mp, suprafața de tartan a locului de joacă 318,78 mp, iar suprafața bazinului japonez de 310,93 mp”, a mai transmis Primăria.

Valoarea totală a investiției este de 10,8 milioane de lei. Municipalitatea nu a comunicat ce procent din această sumă va fi suportat de orădeni şi cât va reprezenta finanţarea europeană.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Parc cu birtul cărui liberal ori sponsor PNL?
"Neterminaților" nu le mai ajunge cu turnatul de beton, în beneficiul firmelor "de casă". Acum vor să ocupe și parcurile cu afacerile lor. Băi, țăranilor care ați ocupat orașul. Parcu-i parc. Relaxare și liniște. Nu muzică, băutură și țigară la terasă.
Postat 31 August 2021, 18:26 de KP
Copaci???
Am aflat suprafața asfaltată, cea cu piatră cubică, cea cu piatră spartă. Piatră, beton, asfalt, gard... Fântână dezafectată în loc să fie refăcută. Cârciumă pe care locuitorii zonei n-o doresc. Și o vagă prome că vor păstra (din) copaci.... Păi bine, dar e vorba de un parc!!! M-ar fi interesat suprafața proaspăt gazonată, câți copaci noi se vor planta și din ce specii, flori și arbuști ornamentali (pe modelul de pe Aleea Anna Marossy). Ei, nenea primar?
Postat 31 August 2021, 18:09 de BlackCrow
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6036 RON
  • 1 EUR = 4.9747 RON
  • 1 HUF = 0.0123 RON