URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 03 FEBRUARIE 2025
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De curând, prin zona Beiușului au apărut lupii, alți protejați, un fel de pensionari speciali ai regnului animal. Mănâncă vaci, porci, ba chiar și câinii care au curajul să-i latre. Aici treaba este și mai încurcată. Lupii sunt protejați și de ecologiști, dar și de votanții suveraniștilor, dacă aduc adeverință că sunt lupi dacici.
Zic şi eu
Adrian Cris
De vinerea trecută numai proștii, conspiraționiștii și haterii mai pot spune că șeful DGASPC Bihor, Călin Puia - despre care BIHOREANUL a dezvăluit că a patronat furtul unor mari cantități de carne de bizon donate pentru centrele de copii și adulți cu dizabilități, dar transformate în produse din carne de porc, mai ieftine și în cantitate mai mică -, ar fi „ținut în brațe” de cineva, că are „spate” politic, așa cum se laudă, pentru că are carnet de membru PNL (ca și cum în partide, inclusiv în PNL, n-ar fi și lichele).
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre măsurile de reducere a posturilor și eficientizare la Senatul României, care au stârnit vâlvă după ce au fost anunțate de Ilie Bolojan?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Zilele acestea se discută în spațiul public despre demararea, de către unele partide politice, a procedurii de suspendare a Președintelui României. În acest context, este important de înțeles cât de legală (constituțională) și mai ales cât de eficientă poate fi o asemenea procedură.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
26 Septembrie 2024, 18:07

Parcul Nicolae Bălcescu din Oradea intră în șantier: Restaurantul actual va fi demolat, iar în locul lui va fi amenajată o cafenea cu terasă (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Primarul Oradiei, Florin Birta, a anunțat joi că unul dintre cele mai vechi parcuri din oraș, Nicolae Bălcescu, va fi modernizat, așa cum de altfel se va întâmpla și cu alte zone verzi aflate în centrul orașului.

Printre altele, în parcul Bălcescu, azi aflat într-o stare precară, se vor pava alei cu porfir, vor fi amenajate noi locuri de joacă, cu materiale naturale, iar clădirile care acum găzduiesc un restaurant și o toaletă publică vor fi demolate, pentru a face loc unei cafenele cu terasă și unor toalete cu sisteme de auto-curățare.

Teatrul de vară va fi reabilitat

Proiectul de modernizare și revitalizare a parcului Nicolae Bălcescu, cu o suprafață totală de 23.800 mp, a fost aprobat, joi, de Consiliul Local Oradea și prevede că aleile pietonale vor fi amenajate cu piatră de tip porfir, în jurul statuilor din parc și în centrul zonei verzi se vor amenaja zone de întâlnire sub formă de piațete publice, iar teatrul de vară, cu o suprafață de 112 mp, va fi reabilitat.

Locul de joacă va rămâne pe aceeași poziție, dar va fi dotat cu echipamente realizate în mare parte din materiale naturale.

Parcul are și o stație de pompare a Companiei de Apă pentru sistemul de canalizare din zonă, care va fi mascată cu o structură pe care vor crește hortensii cățărătoare. De asemenea, mobilierul urban din parc va fi înlocuit și se va introduce un sistem de irigație, care fie va fi conectat la rețeaua de apă a orașului, fie va fi alimentat din propriul foraj, Primăria căutând cea mai bună soluție din cele două opțiuni.


În prezent, parcul Bălcescu nu arată prea bine, cu gazon uscat sau dispărut în urma numeroaselor săpături la rețele, fără prea multe flori și cu mobilierul urban învechit

Parc cu magnolii, stejari, arbori de gumă

Reabilitarea parcului va presupune și plantarea a 116 arbori din diferite specii, mutarea a 16 copaci tineri în alte zone din parc, dar și transplantarea a 13 frasini în afara parcului.

„Arborii existenți maturi și bătrâni care sunt propuși spre păstrare vor fi scanați toți cu un tomograf care ne va da starea de sănătate a lor și ce trebuie să facem în continuare pentru a-i păstra”, a declarat primarul Florin Birta, într-o conferință de presă ținută înaintea ședinței de Consiliu Local.

Printre speciile alese pentru plantări în parcul Bălcescu se numără măr decorativ, arborele de gumă (liquidambar), mesteacăn, stejar și magnolie.

Despăgubiri pentru restaurant

Parcul are în prezent o clădire care funcționează ca restaurant (foto jos) și o alta cu toalete publice, dar nefuncționale. Ambele construcții vor fi demolate, a anunțat Birta.

„Acele clădiri vor fi propuse pentru demolare. În cadrul parcului vor fi amplasate toalete cu auto-spălare, la fel cum sunt amplasate și în celelalte parcuri din municipiul Oradea”, a declarat Birta.

În locul restaurantului, Primăria vrea o cafenea cu terasă, așa cum de altfel a comandat și în alte parcuri pe care le modernizează, cum e Petőfi.

Pentru demolarea restaurantului, Primăria va plăti despăgubiri firmei care îl deține. Potrivit lui Birta, firma respectivă folosea terenul din parc în baza unui contract care a expirat în urmă cu doi ani, iar acum municipalitatea va comanda un raport de evaluare, pentru despăgubirea proprietarilor.

Când vor începe lucrările

După finalizarea lucrărilor de reabilitare, parcul Nicolae Bălcescu nu va mai fi împrejmuit cu gardul metalic, a mai spus Birta. De altfel, pe latura dinspre strada Evreilor Deportați, zona verde nu mai are deja gard, ceea ce îi dă un aspect mai aerisit.

Pentru protecția copiilor, însă, s-a optat pentru trasarea limitelor parcului cu gard verde.

Proiectul de reabilitare este fundamentat pe un studiu istoric făcut asupra parcului, a mai spus Birta. „Înainte de realizarea indicatorilor necesari modernizării Parcului Nicolae Bălcescu, am efectuat un studiu istoric pentru acest parc, situat în zona istorică protejată a municipiului. S-au studiat toate aspectele zonei și au fost stabilite intervențiile necesare. Estimăm că lucrările vor începe în a doua jumătate a anului viitor și vor fi finalizate la sfârșitul anului 2026, când toate parcurile din municipiu vor fi modernizate”, a precizat primarul.

Valoarea totală a investiției este estimată la 27,1 milioane lei, inclusiv TVA, iar durata preconizată a lucrărilor este de 8 luni.

De Rhédey ne vom aminti?

Întrebat de BIHOREANUL dacă parcul Bălcescu ar putea primi numele primului său proprietar, groful Rhédey Lajos, care a donat orașului terenurile pe care le deținea în zonă, cu scopul de a fi păstrată destinația de grădină publică, primarul Florin Birta a spus că o decizie va fi luată doar când parcul va fi reamenajat, stadionul din vecinătate ridicat, iar zona din fața Zoo Oradea va fi reamenajată. 

„După finalizarea investițiilor în zonă, la stadion, parc și așa mai departe, vom avea discuții pe acestă temă. Întâi, hai să modernizăm, să arate bine zona”, a declarat Birta.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
10 Comentarii
bune si rele, esenta in detalii, lipseste input de la cetateni
Oradea-Porfir, si o zic ca o lauda, nu ca sa critic. Daca alt oras sa zicem Budapesta-Marmura isi placheaza spatiile publice asa, ajunge sa ii fie in identitatea locala, specific orasului, renumit ptr asa ceva. Pe de alta parte, ma tem ca vor taia multi copaci "batrani si bolnavi", in loc sa ii intretina, sau in loc sa planteze de pe-acum altii, si sa lase aia batrani inca 10 ani, si atunci sa ii taie doar, dupa ce actualii s-au prins, si au crescut nitel. De laudat, te bucuri ca au facut studiu istoric, dar ar fi fost fain sa fie pus in centrul reabilitarii, si integrat mai bine, dat fiind ca nici nu se stie sigur inca dupa studiul facut daca ne mai amintim de statuia lui Rhedey. Poate ca nu e considerata o reabilitare majora, dar nu av vazut sondaje de opinie, concursuri de proiecte, input de la cetateni in privinta a ce vor incluse in zona asta: loc de citit? idei noi? Altfel, e interesant ca au analizat ce sa faca cu gardul, e bun pe marginea soselei gardul viu, si la sud e si o perdea de copaci. Pe partea nordica, in centrul parcului insa perdeaua de copaci lipseste :(
Postat 27 Septembrie 2024, 19:04 de unu
KP
Doar dacă ești bolnav cu capul, în rest e bine
Postat 27 Septembrie 2024, 16:07 de Sandu2100
Sando ...
... față de tine sunt "doctor honoris cauza" în orice (sâc).
Postat 27 Septembrie 2024, 13:11 de KP
KP
Esența e ca tu nu ești expert în parcuri, în Copou e multe panseluțe, dar am avut si noi destule pe vremea lui Filip și pe vremea ai stând in trafic aveam destul timp sa le admiram, acum Bolojan și Birta au făcut si fac infrastructura, nu mai stam în trafic și nu mai avem timp sa admiram PANSELUTELE. Tu nu zici sa nu se face, tu zici sa se facă după capul tău și atunci ar fi vai si amar de ea de Orade. Iti face Bolojan și coridor verde, bineînțeles in capul tău nu e bine nici asta. Tu zici indirect sa nu se facă.
Postat 27 Septembrie 2024, 10:47 de Sandu2100
Sando ... iar nu pricepi esența și logica din comentarii.
Nu a spus nimeni să nu se facă. Să se facă cât mai repede chiar. Dar nu de ăștia, de la primăria birtinezilor care, fiind veniți de la coada vacii și de la câmpul cu știuleți direct în administrație, sunt total paraleli cu peisagistica și cu modul cum trebuie să funcționeze un parc public. De aroganți și proști ce sunt acești "neterminați", pe ei nu-i duce mintea decât la ce văd pe Facebook, în loc să meargă până la Iași spre exemplu ca să vadă cum arată Copou, sau la Craiova unde parcul Central, spre exemplu, bate prin amenajări și scară dimensională până și lacul cu nuferi din Felix. Cel din Craiova este inclus chiar și în lista europeană a exemplelor de bună practică, fiind cotat între primele zece de pe continent, la capitolul diversitate, peisagistică și mărime ... dar culmea, prin absorbția a doar 110.000 Euro, adică echivalentul în bani pentru câțiva arbuști și copăcei din pc. Petöfi.
Postat 27 Septembrie 2024, 08:25 de KP
Băi...
Estimăm că lucrările vor începe în a doua jumătate a anului viitor și vor fi finalizate la sfârșitul anului 2026, când toate parcurile din municipiu vor fi modernizate”, a precizat primarul. De ce dracu trebuie să mai așteptăm un an...????
Postat 27 Septembrie 2024, 06:44 de Taxi-driver
Mă gusturilor de mai jos
Acum un an comentați a nu se investește in parcul Bălcescu, amu nu-i bine.
Postat 26 Septembrie 2024, 22:42 de Sandu2100
cafenea.
o sa fie o cafenea draguta pentru un antreprenor penelist?
Postat 26 Septembrie 2024, 22:27 de denis
..................
Te ia râsul citind asta cu tomograful știută fiind experiența parcului Petofi unde muncitorii au intrat cu utilajele că Godzila in New York rupând tot în cale iar apoi tranșeele pt iluminat și țevi de apa le-au trasat de parcă ar fi fost un concurs între ei cine sapa mai aproape de trunchiul pomilor.Sa sperăm că au învățat ceva din tot ce s-a întâmplat acolo și vor fi mai atenți la cine atribuie aceste contracte de reabilitare parcuri.
Postat 26 Septembrie 2024, 22:22 de Robert
Gata, a venit rândul parcului Bălcescu ...
... să fie făcut una cu pământul, urmând ca masacrul să se facă pe banii contribuabililor orădeni.
Postat 26 Septembrie 2024, 19:53 de KP
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7959 RON
  • 1 EUR = 4.9767 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON