URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 03 FEBRUARIE 2025
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De curând, prin zona Beiușului au apărut lupii, alți protejați, un fel de pensionari speciali ai regnului animal. Mănâncă vaci, porci, ba chiar și câinii care au curajul să-i latre. Aici treaba este și mai încurcată. Lupii sunt protejați și de ecologiști, dar și de votanții suveraniștilor, dacă aduc adeverință că sunt lupi dacici.
Zic şi eu
Adrian Cris
De vinerea trecută numai proștii, conspiraționiștii și haterii mai pot spune că șeful DGASPC Bihor, Călin Puia - despre care BIHOREANUL a dezvăluit că a patronat furtul unor mari cantități de carne de bizon donate pentru centrele de copii și adulți cu dizabilități, dar transformate în produse din carne de porc, mai ieftine și în cantitate mai mică -, ar fi „ținut în brațe” de cineva, că are „spate” politic, așa cum se laudă, pentru că are carnet de membru PNL (ca și cum în partide, inclusiv în PNL, n-ar fi și lichele).
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre măsurile de reducere a posturilor și eficientizare la Senatul României, care au stârnit vâlvă după ce au fost anunțate de Ilie Bolojan?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Zilele acestea se discută în spațiul public despre demararea, de către unele partide politice, a procedurii de suspendare a Președintelui României. În acest context, este important de înțeles cât de legală (constituțională) și mai ales cât de eficientă poate fi o asemenea procedură.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
08 August 2023, 09:00

Parcul 1 Decembrie din Oradea este pe jumătate defrișat în urma furtunii (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Curăţat aproape integral de copacii şi crengile doborâte de furtuna din 25 iulie, Parcul 1 Decembrie, din centrul Oradiei, arată defrişat ca în palmă. 

Imaginile dezastrului

În locul perdelei verzi sub care orădenii se adăposteau de soarele canicular, acum se întinde o pătură galbenă de iarbă uscată.

Vijelia a lovit îndeosebi jumătatea parcului delimitată de Statuia Ostaşului Român şi Casa de Cultură a Sindicatelor. „Dinspre statuie spre clădirea Colegiului Emanuil Gojdu este dezastru. Vântul a doborât arborii mari, maturi, iar în cădere rădăcinile lor au smuls dalele trotuarului", a povestit duminică un riveran pentru BIHOREANUL.

În locul rădăcinilor au rămas zeci de gropi şi dale din piatră dislocate. Stâlpi de iluminat rupţi ca nişte beţe de chibrit, măsuţe dislocate şi bănci rupte mărturisesc şi acum forţa vântului care a ajuns la o viteză de 140 kilometri la oră.

Minimum şase camioane de copaci rupţi pe zi!

Parcul 1 Decembrie este curăţat de copaci doborâţi, crengi rupte şi dale dislocate cu ajutorul OTL, care a dat o mână de ajutor Primăriei.

"În primele două zile de după furtună, am lucrat cu câte 60 de oameni. Am început dinspre zona de joacă pentru a putea fi folosită de copii. Acum, avem 20 de oameni care scot din parc între 6 şi 12 transporturi de arbori şi crengi pe zi", a declarat pentru BIHOREANUL directorul OTL, Adrian Revnic.

Copacii masivi sunt tăiaţi cu drujbele şi încărcaţi în camioane cu buldo-excavatorul. "Marţi, la prânz, urmează să terminăm", a spus Revnic.

Imaginea deplorabilă este întărită de şanţurile săpate pentru înlocuirea reţelelor de termoficare, în pregătirea lucrărilor de reabilitare a parcului, de maldărele de moloz şi de gardurile de protecţie strâmbate de vânt.

În loc de arbori, cioturi...

La fel de trist arată şi parcul Petőfi Sándor, unde vijelia a pus la pământ îndeosebi arborii maturi. Cioturi de copaci se iţesc ici şi colo printre şanţurile săpate de constructorul desemnat să modernizeze parcul cu 7 milioane de lei.

Firma Dumexim a înconjurat zona cu garduri de sârmă pentru a împiedica accesul trecătorilor. În spatele plasei se pot vedea luminişuri dese de unde copacii au dispărut şi gropi din care au fost dislocate rădăcinile.

Parcul I.C. Brătianu, până de curând cel mai umbros din Oradea, a fost chelit de vijelie. În locul trunchiurilor doborâte, au rămas doar cioturile. Vântul a distrus stâlpii de iluminat, băncile şi a descoperit estrada din zona centrală.

Deasupra parcului se roteau duminică seara pâlcuri de ciori în căutarea cuiburilor distruse odată cu doborârea copacilor.

Până în urmă cu o săptămână, municipalitatea inventariase la nivelul municipiului peste 840 de arbori doborâţi la sol şi peste 2.000 de trunchiuri rupte. Furtuna a afectat mai ales arborii maturi din speciile castan, tei, paltin argintiu, prunus, platan şi thuya.

Potrivit primelor estimări, pagubele provocate de furtuna din 25 iulie la nivelul municipiului Oradea, pe domeniul public, depăşesc suma de un milion de euro.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7959 RON
  • 1 EUR = 4.9767 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON