URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 19 IANUARIE 2025
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
După ce a părăsit postul de primar al Oradiei, Ilie Bolojan a ajuns președinte. Președinte al Consiliului Județean Bihor. Nu au trecut decât patru ani și din nou e președinte. Al Senatului. Dacă zarurile cad cum trebuie, în câteva săptămâni ar putea ajunge președinte de țară. Interimar. Iar cum nimic nu-i mai stabil decât interimatul, s-ar putea să stea mai mult pe la Cotroceni...
Zic şi eu
Adrian Cris
În nici două luni, Ilie Bolojan și-a zdrențuit imaginea la care a trudit 20 de ani ca prefect de Bihor, primar al Oradiei și președinte al Consiliului Județean. Din favoritul de astă-toamnă al unor șefi de partide - și „de stânga”, și „de dreapta” - pentru funcția de premier, a devenit el însuși șef de partid, ce-i drept interimar, iar PNL încă nu dă semne că s-ar fi hotărât să redevină liberal.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că intrarea în Spațiul Schengen este un lucru bun pentru români?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât discuțiile în sfera politică cu privire la formarea unui guvern sunt extrem de tensionate, este important de cunoscut modul în care funcționează un guvern după alegeri, pe de o parte, iar, pe de altă parte, cum „răspunde” un guvern în fața parlamentului pe durata întregului său mandat...
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
15 Aprilie 2024, 17:33

Parchetul Bihor, locul 1 la dosare economice: Peste 17 milioane lei recuperaţi de la evazionişti anul trecut

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Procurorii din Bihor şi poliţiştii Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice se situează pe primul loc în ţară, după Capitală, la numărul persoanelor trimise în judecată anul trecut în dosare economice, şi sunt pe locul 1 și la prejudiciile recuperate de la evazionişti, de peste 17 milioane de lei.

Informaţia a fost făcută publică luni, în prima conferinţă de presă organizată de Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor, după un deceniu de pauză, prin purtătorul de cuvânt al instituţiei, procurorul Cristian Ardelean, pentru a prezenta rezultatele obţinute în 2023, în principal în cauzele economice, unde judeţul a ajuns în topul național.

Plăteşte şi scapă!

Concret, Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor a trimis, anul trecut, în faţa instanţelor de judecată 161 de persoane acuzate de infracţiuni economice, cum ar fi evaziunea fiscală, delapidare, spălare de bani ori acces ilegal la sistem informatic.

„Suntem pe locul 1 pe ţară, după Bucureşti, pe dosare economice. Am depăşit chiar şi Bucureştiul în ceea priveşte aplicarea articolului 10 din Legea evaziunii fiscală care permite dezincriminarea faptei dacă prejudiciul este acoperit integral şi sunt plătite penalităţi. În anul 2023, am fost pe locul 1, în anul 2022, tot locul 1. Inculpaţii, simţind probabil că sunt şanse mari să fie pedepsiţi cu închisoarea, au venit şi şi-au plătit prejudiciile din proprie iniţiativă. Nu s-au mai pronunţat soluţii de condamnare, dar la dosarele acestea, mai ales de evaziune fiscală, contează foarte mult recuperarea prejudiciilor”, a spus Cristian Ardelean.

Potrivit acestuia, într-un clasament naţional privind dosarele economice, datele primite de la şeful Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice, comisarul şef Vlad Codreanu, mai arată că, în privinţa măsurilor preventive (arestări, arestări la domicliu, controale judiciare) dispuse în cauzele economice, judeţul Bihor se plasează pe locul 4, iar la sesizări din oficiu, pe locul 5.

„Ne putem concentra pe fapte noi”

În total, în cursul anului 2023, Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor a trimis în judecată 1.508 inculpați, din care 101 în stare de arest preventiv, iar dintre cauzele mai vechi de 5 ani, în prezent mai sunt în anchetă doar 2.

„Recent, ultimul caz pe care l-am avut, unde am şi formulat propunere de arestare preventivă, avea fapte comise până în septembrie-octombrie 2023. În prezent mai avem doar 2 dosare mai vechi de 5 ani. Ne putem concentra pe fapte noi”, a precizat Ardelean.

Acesta a făcut, în sinteză, o prezentare a activităţii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor şi a celor cinci din subordine, respectiv a parchetelor de pe lângă judecătoriile Oradea, Salonta, Beiuş, Marghita şi Aleşd.

Potrivit bilanţului pentru anul 2023, procurorii din parchetele locale din Bihor au avut de rezolvat peste 28.000 de dosare, dintre care 13.462 au fost noi, în scădere faţă de 2022, iar 15.183 erau nerezolvate din anii trecuți, între acestea numărându-se inclusiv dosare cu autori necunoscuţi.

Din totalul cauzelor soluţionate anul trecut (10.789), 327 au fost rezolvate în urmărire penală proprie - dosare de corupţie, de omor, de abuz în serviciu, cu 10% mai puţine decât în 2022, iar peste 10.400 au fost soluţionate în cadrul activităţii de supraveghere a cercetării penale, cercetările fiind făcute de Poliţie.

Rebuturi neimputabile

Anul trecut, procurorii din judeţ s-au lovit şi de probleme. Din totalul dosarelor trimise în judecată, două cauze (una a Parchetului Bihor şi una a Parchetului Oradea) au fost restituite de judecătorul de cameră preliminară pentru completarea urmăririi penale, judecătorii au respins un acord de recunoaştere al Parchetului Aleșd, dar şi nu mai puţin de 52 de ordonanţe de clasare. Cele mai multe, 40 la număr, au fost ale Parchetului de pe lângă Judecătoria Oradea.

Pe de altă parte, a mai arătat Ardelean, în 2023 au fost pronunţate 20 hotărâri judecătoreşti definitive de achitare, pentru 36 inculpaţi, dintre care un inculpat arestat preventiv. În 16 situaţii, soluţia a fost pronunţată cu justificarea că fapta nu există.

Solicitat de BIHOREANUL să comunice dacă vreuna dintre aceste achitări, restituiri ori soluţii de respingere ale clasărilor au fost imputabile anchetatorilor, purtătorul de cuvânt al Parchetului Bihor a negat. „S-au analizat toate aceste soluţii şi s-a stabilit că nu sunt imputabile procurorilor”, a declarat procurorul Cristian Ardelean.

Vezi mai jos rezultatele obţinute anul trecut de procurorii din Bihor: 

 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.8347 RON
  • 1 EUR = 4.9749 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON