De anul viitor, parcările publice din Oradea vor avea tarife diferite. În centrul istoric al oraşului, o oră de parcare va costa 4 lei, cu un leu mai mult decât în restul oraşului, iar un abonament lunar 120 de lei, cu 20 de lei mai scump decât în cartiere.
Prevederea a fost cuprinsă în proiectul de taxe şi impozite locale pentru anul 2021, supus acum dezbaterii publice.
Oraş împărţit
Potrivit proiectului de hotărâre, la capitolul „Taxe pentru parcările publice cu plată (tichete, abonamente, plata cu telefonul mobil) tarife pentru ridicare și amenzi contravenționale” se propune implementarea unei taxări adaptate pe două zone.
Zona I va fi formată din centrul istoric al oraşului, delimitat de străzile B-dul Decebal, Calea Matei Basarab, Strada Sucevei, Strada Dimitrie Cantemir, Piata Emanuil Gojdu, B-dul Magheru, Strada Republicii, Strada Parcul Petofi, B-dul Dacia, B-dul Decebal, pe ambele părți. Zona a II-a va fi reprezentată de alte parcări publice decât cele din zona I.
Măsura a fost luată pentru a reduce traficul rutier din centru, pentru a descuraja parcarea pe termen lung în această zonă şi pentru a determina şoferii să folosească parcările supraetajate sau subterane din oraş.
Proiectul de HCL mai prevede că abonamentele pentru marcaj alb achitate pentru zona I vor fi valabile în zona II, dar nu şi invers. Aşadar, cine va plăti un abonament de parcare în cartiere, va trebui să plătească şi taxa de parcare, dacă îşi va lăsa maşina pe un loc alb din centrul oraşului.
„De asemenea, abonamentele eliberate în anul 2020 cu valabilitate pana în data de 30 martie 2021 vor fi considerate valabile pentru zona I și zona II”, se mai arată în proiect.
Preţurile din 2020 vor fi valabile, anul viitor, pentru zona II, în timp ce în zona I costurile de parcare vor creşte.
Te racordezi sau plăteşti!
Proiectul supus acum dezbaterii orădenilor mai prevede indexarea impozitelor şi tarifelor cu rata inflaţiei, adică 3,8%.
La capitolul noutăţi, se regăseşte propunerea de supraimpozitare cu 50% a clădirilor care nu s-au racordat la termoficare sau reţeaua de gaze, deşi au aceste utilităţi la poartă. Măsura a fost aprobată prin HCL 915/2019, cu termen de aplicare din 2021 şi, potrivit estimării Primăriei, circa 3.000 de orădeni care în prezent se încălzesc cu sobe sau cazane de lemne vor fi afectaţi.
O altă noutate este că municipalitatea vrea să aplice taxa de turism pentru toate unităţile de cazare din oraş, nu doar pentru cele cu cel puţin 5 camere, cum se întâmplă în prezent. Această taxă este de 50 de lei pe lună, iar pentru cele 170 de camere netaxate în prezent s-ar strânge în bugetul oraşului 85.000 de lei.
Puteţi transmite sugestii
Primăria Oradea propune şi introducerea unor taxe locale noi. De pildă, orădenii care vor cere pe loc un document care să arate bunurile şi obligaţiile de plată cu care figurează în evidenţele fiscale, vor plăti 30 de lei, iar pentru adeverinţe de la Instituţia Arhitectului Şef (cu excepţia celor care atestă schimbarea denumirii unei străzi), cetăţenii vor achita 100 de lei.
Proiectul de hotărâre privind stabilirea impozitelor, taxelor și tarifelor locale pentru anul 2021 va fi în dezbatere publică până pe 26 noiembrie şi poate fi consultat pe site-ul Primăriei, la secţiunea dezbateri publice. Propunerile, sugestiile şi opiniile se pot transmite cu menţiunea “Recomandare privind proiectul de hotărâre privind stabilirea impozitelor, taxelor și tarifelor locale pentru anul 2021” prin email pe adresa primarie@oradea.ro, prin fax la nr. 0259/437.544 sau prin poștă pe adresa Primăriei Municipiului Oradea, Piața Unirii, nr. 1. De asemenea, pot fi şi depuse la Centrul de relații cu publicul - Primăria Municipiului Oradea, Piața Unirii, nr. 1.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.