URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 04 FEBRUARIE 2025
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De curând, prin zona Beiușului au apărut lupii, alți protejați, un fel de pensionari speciali ai regnului animal. Mănâncă vaci, porci, ba chiar și câinii care au curajul să-i latre. Aici treaba este și mai încurcată. Lupii sunt protejați și de ecologiști, dar și de votanții suveraniștilor, dacă aduc adeverință că sunt lupi dacici.
Zic şi eu
Adrian Cris
De vinerea trecută numai proștii, conspiraționiștii și haterii mai pot spune că șeful DGASPC Bihor, Călin Puia - despre care BIHOREANUL a dezvăluit că a patronat furtul unor mari cantități de carne de bizon donate pentru centrele de copii și adulți cu dizabilități, dar transformate în produse din carne de porc, mai ieftine și în cantitate mai mică -, ar fi „ținut în brațe” de cineva, că are „spate” politic, așa cum se laudă, pentru că are carnet de membru PNL (ca și cum în partide, inclusiv în PNL, n-ar fi și lichele).
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre măsurile de reducere a posturilor și eficientizare la Senatul României, care au stârnit vâlvă după ce au fost anunțate de Ilie Bolojan?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Zilele acestea se discută în spațiul public despre demararea, de către unele partide politice, a procedurii de suspendare a Președintelui României. În acest context, este important de înțeles cât de legală (constituțională) și mai ales cât de eficientă poate fi o asemenea procedură.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
31 August 2021, 10:55

Parcare eco: Centrală electrică fotovoltaică, în parcarea noii Săli polivalente din Oradea

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Proiect ambiţios în parcarea de lângă noua Sală Polivalentă din Oradea, de pe strada Traian Blajovici.

Primăria a anunţat luni că va fi construită o centrală electrică fotovoltaică, cu rol de copertină pentru maşinile din parcare, dar şi pentru a asigura alimentarea cu energie electrică a staţiei termice şi a staţiilor auto din zona respectivă.

"Centrala va fi ca o copertină deasupra maşinilor din parcare şi le va proteja inclusiv de soare, ploaie sau ninsoare, iar panourile fotovoltaice vor produce curent electric care va fi folosit la viitoarea staţie geotermală din zona Sălii Polivalente. Staţia geotermală consumă aproximativ 1,1 megawaţi de curent, iar această centrală fotovoltaică va produce aproximativ 0,85 megawaţi, deci rămâne un cost de aproximativ 20% pe care va trebui să-l acoperim noi. Centrala va fi construită pe fonduri norvegiene, pe care le-am accesat inclusiv pentru a introduce încălzirea prin apă geotermală la Sala Polivalentă. Termenul limită de depunere a proiectului este 7 septembrie", a declarat primarul Florin Birta.

Valoarea totală a proiectului este de 2.154.000 de euro, contribuţia din fonduri norvegiene fiind "de peste 1.730.000 de euro", restul - 424.000 de euro - fiind asiguraţi de oraş.

Reprezentanţii municipalităţii estimează că, după procedura de proiectare şi execuţie, noua centrală fotovoltaică ar urma să fie construită în anul 2022.

"Proiectul este încadrat în zona de sud-vest a municipiului Oradea, în vecinătatea amplasamentului noii Săli Polivalente din oraş, limitele fiind cuprinse între străzile Traian Blajovici, Islazului şi hipermarket Auchan. Se vor instala aproximativ 1.480 de module fotovoltaice, cu o putere de aproximativ de 858,4 kWp. Modulele vor fi montate pe o structură metalică fixă, cu fundaţii de beton şi vor fi orientate spre sud-est, sud-vest, la un unghi de înclinaţie de 10 grade, grupate în şiruri şi apoi pot fi conectate la invertoare de 20 de kVA, distribuţie, după o configuraţie definitivă de către proiectant", arată un comunicat al Primăriei.

Fondurile sunt atrase prin "Programul pentru energie în România", Domeniu de interes Energie Regenerabilă, Apel de Proiecte -Apel 3-Capacitate crescută pentru furnizarea energiei regenerabile - Alte surse de energie regenerabilă (SRE). Programul intenţionează să stimuleze şi să dezvolte relaţii de colaborare pe termen lung între Islanda, Liechtenstein, Norvegia şi România, încurajând parteneriatele bilaterale care au ca obiect dezvoltarea de proiecte, au mai transmis reprezentanţii municipalităţii.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Nu "în parcare". Chiar parcarea însăși va fi "fotovoltaică".
Doar că, soluția tehnică este incorectă, iar furnizorul panourilor trebuie dat afară din proiect. Pentru că, este total învechită tehnologia asta, care e de eficiență scăzută la calculul primar de 1.000 mp (panouri) > 0,5 MWh (ieșire brut) > 1.000.000 Euro (investiție). La o astfel de cheltuială nu amortizezi nici după 11-12 ani, în contextul în care această tehnologie și echipamentele aferente, sunt funcționale cca. 10 ani cel mult. Există deja panouri fotovoltaice care nu se bazează pe razele soarelui, ci pe luminozitatea din atmosferă, iar asta face ca eficiența să se dubleze ori chiar să se tripleze uneori.
Postat 31 August 2021, 12:18 de KP
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.8595 RON
  • 1 EUR = 4.9766 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON