URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 03 FEBRUARIE 2025
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De curând, prin zona Beiușului au apărut lupii, alți protejați, un fel de pensionari speciali ai regnului animal. Mănâncă vaci, porci, ba chiar și câinii care au curajul să-i latre. Aici treaba este și mai încurcată. Lupii sunt protejați și de ecologiști, dar și de votanții suveraniștilor, dacă aduc adeverință că sunt lupi dacici.
Zic şi eu
Adrian Cris
De vinerea trecută numai proștii, conspiraționiștii și haterii mai pot spune că șeful DGASPC Bihor, Călin Puia - despre care BIHOREANUL a dezvăluit că a patronat furtul unor mari cantități de carne de bizon donate pentru centrele de copii și adulți cu dizabilități, dar transformate în produse din carne de porc, mai ieftine și în cantitate mai mică -, ar fi „ținut în brațe” de cineva, că are „spate” politic, așa cum se laudă, pentru că are carnet de membru PNL (ca și cum în partide, inclusiv în PNL, n-ar fi și lichele).
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre măsurile de reducere a posturilor și eficientizare la Senatul României, care au stârnit vâlvă după ce au fost anunțate de Ilie Bolojan?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Zilele acestea se discută în spațiul public despre demararea, de către unele partide politice, a procedurii de suspendare a Președintelui României. În acest context, este important de înțeles cât de legală (constituțională) și mai ales cât de eficientă poate fi o asemenea procedură.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
01 Decembrie 2019, 09:04

Parc-şcoală: Primăria vrea o grădină botanică în Parcul Salca. Ce cred orădenii despre asta?

Parc-şcoală: Primăria vrea o grădină botanică în Parcul Salca. Ce cred orădenii despre asta? ÎN AER LIBER. Grădina botanică va completa zona Salca, unde deja există un parc uriaş şi terenuri de sport. Noua investiţie va fi amenajată pe amplasamentul delimitat de parcul sportiv, Trade Center şi străzile Vavilov şi Meiului
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În cartierul Nufărul, orădenii vor avea o zonă verde inedită. Cu bani europeni, Primăria vrea să amenajeze lângă complexul comercial Lotus o grădină urbană întinsă pe 5 hectare, care va conţine o casă tropicală cu plante şi animale, un muzeu al fluturilor şi unul botanic, un restaurant cu bibliotecă, dar şi spaţii de joacă pentru copii.

Planuri de viitor

Realizarea viitoarei grădini urbane a fost aprobată marţea trecută de Consiliul Local cu unanimitate de voturi. "Urmează să finalizăm studiul de fezabilitate pentru realizarea acestui proiect, să generăm procedura de expropriere a terenului pentru uz de utilitate publică şi, după ce vom deveni proprietarii terenului, să depunem aplicaţia pentru atragerea finanţării europene", a declarat primarul Ilie Bolojan. Investiţia va fi derulată în următoarea perioadă de finanţare, care va începe în 2020.

Terenul vizat este cuprins între clădirea Trade Center şi străzile Meiului şi Vavilov, peste drum de Parcul Salca. Împreună, cele două zone verzi vor forma cel mai mare parc din oraş.

Cu grădină botanică

Grădina va fi deopotrivă un loc educativ şi recreativ, urmând să fie dotată cu funcţiuni noi pentru Oradea. "Grădina urbană ar urma să cuprindă inclusiv o grădină botanică de tip tropical, care ar prelua toate plantele de la sera de pe malul Crişului Repede, care este în administrarea Universităţii, dar în stare proastă", a declarat Bolojan.

Viitorul parc va mai cuprinde spaţii distincte corespunzătoare diferitelor zone geografice din lume, precum şi trasee de promenadă. Tot aici, vizitatorii vor găsi o casă a fluturilor, un centru de cercetare, un restaurant cu bibliotecă botanică, un muzeu botanic, locuri de joacă pentru copii de vârste diferite şi un pavilion pentru organizarea unor evenimente, de la petreceri de vară până la concerte.


VOCEA STRĂZII:

Ce părere aveţi despre amenajarea unei grădini botanice lângă parcul Salca?

Mi se pare un proiect minunat, visez cu ochii deschişi până la finalizarea lui. Va fi o plăcere să ne plimbăm pe acolo.

Daniela Alb

Ideea este bună, dar clădirile care se vor construi trebuie să fie moderne şi colorate vesel, că este prea mohorât oraşul.

Andi

În sfârşit aud ceva bun de la Primărie, nu numai betoane şi pietre. Vrem un oraş verde, nu unul gri şi plin de pietre.

Maria

Pare un proiect făcut să închidă gura celor care spun că Oradea nu are spaţii verzi. Pe acest teren se potrivea mai bine o şcoală.

Ovidiu Caba

Ideea îmi place, dar spaţiul mi se pare insuficient pentru un asemenea proiect. Cred că, până la urmă, va fi cam înghesuit.

Luca Rada

Mă bucur să aud de casa fluturilor, e ceva unic. Super proiect, Oradea merită o grădină botanică adevărată.

Ionuţ Gheorghe

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7959 RON
  • 1 EUR = 4.9767 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON