În cartierul Nufărul, orădenii vor avea o zonă verde inedită. Cu bani europeni, Primăria vrea să amenajeze lângă complexul comercial Lotus o grădină urbană întinsă pe 5 hectare, care va conţine o casă tropicală cu plante şi animale, un muzeu al fluturilor şi unul botanic, un restaurant cu bibliotecă, dar şi spaţii de joacă pentru copii.
Planuri de viitor
Realizarea viitoarei grădini urbane a fost aprobată marţea trecută de Consiliul Local cu unanimitate de voturi. "Urmează să finalizăm studiul de fezabilitate pentru realizarea acestui proiect, să generăm procedura de expropriere a terenului pentru uz de utilitate publică şi, după ce vom deveni proprietarii terenului, să depunem aplicaţia pentru atragerea finanţării europene", a declarat primarul Ilie Bolojan. Investiţia va fi derulată în următoarea perioadă de finanţare, care va începe în 2020.
Terenul vizat este cuprins între clădirea Trade Center şi străzile Meiului şi Vavilov, peste drum de Parcul Salca. Împreună, cele două zone verzi vor forma cel mai mare parc din oraş.
Cu grădină botanică
Grădina va fi deopotrivă un loc educativ şi recreativ, urmând să fie dotată cu funcţiuni noi pentru Oradea. "Grădina urbană ar urma să cuprindă inclusiv o grădină botanică de tip tropical, care ar prelua toate plantele de la sera de pe malul Crişului Repede, care este în administrarea Universităţii, dar în stare proastă", a declarat Bolojan.
Viitorul parc va mai cuprinde spaţii distincte corespunzătoare diferitelor zone geografice din lume, precum şi trasee de promenadă. Tot aici, vizitatorii vor găsi o casă a fluturilor, un centru de cercetare, un restaurant cu bibliotecă botanică, un muzeu botanic, locuri de joacă pentru copii de vârste diferite şi un pavilion pentru organizarea unor evenimente, de la petreceri de vară până la concerte.
VOCEA STRĂZII:
Ce părere aveţi despre amenajarea unei grădini botanice lângă parcul Salca?
Mi se pare un proiect minunat, visez cu ochii deschişi până la finalizarea lui. Va fi o plăcere să ne plimbăm pe acolo.
Daniela Alb
Ideea este bună, dar clădirile care se vor construi trebuie să fie moderne şi colorate vesel, că este prea mohorât oraşul.
Andi
În sfârşit aud ceva bun de la Primărie, nu numai betoane şi pietre. Vrem un oraş verde, nu unul gri şi plin de pietre.
Maria
Pare un proiect făcut să închidă gura celor care spun că Oradea nu are spaţii verzi. Pe acest teren se potrivea mai bine o şcoală.
Ovidiu Caba
Ideea îmi place, dar spaţiul mi se pare insuficient pentru un asemenea proiect. Cred că, până la urmă, va fi cam înghesuit.
Luca Rada
Mă bucur să aud de casa fluturilor, e ceva unic. Super proiect, Oradea merită o grădină botanică adevărată.
Ionuţ Gheorghe
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.