URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
19 Septembrie 2017, 11:40

Parc pentru căţei: Orădenii din Rogerius şi Oncea cer Primăriei să le amenajeze un loc de plimbare pentru patrupede

Parc pentru căţei: Orădenii din Rogerius şi Oncea cer Primăriei să le amenajeze un loc de plimbare pentru patrupede ÎNCROPEALĂ. Municipalitatea a montat la intrarea pe terenul CFR din strada Secarei aparatele de joacă direct pe pământ, lângă un şanţ de scurgere a apelor. "Lucrarea nu este încă terminată", şi-a scuzat subalternii viceprimarul Florin Birta (foto)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Stăpânii de căţei din zonele Rogerius şi Oncea cer Primăriei să le dea un loc în care să poată să-şi plimbe liberi câinii.

Orădenii încearcă să profite de faptul că municipalitatea amenajează un loc de joacă la intrarea pe fostul teren de sport al CFR din strada Secarei şi pretind ca acesta să devină parc pentru patrupede. "Nu avem unde să ne plimbăm căţeii, pentru că toate parcurile sunt aglomerate", a reclamat o orădeancă.

Părculeţul

Luna trecută, Primăria a montat 35 de aparate de joacă, de la tobogane la balansoare, în 15 amplasamente din oraş. Nu de toate copiii se bucură, însă. Spre exemplu, locul de joacă din strada Secarei, amenajat pe fostul teren de sport închiriat de la CFR, aduce a improvizaţie. Jocurile au fost puse direct pe pământ, pe un loc în pantă, la doar câţiva metri de un şanţ de colectare a apelor!

"Lucrarea nu este finalizată. Vom nivela, vom aduce pietriş şi nisip, vom monta bănci pentru odihnă şi vom îngrădi locul de joacă", a promis viceprimarul Florin Birta, în timpul unei vizite la faţa locului. Edilul a admis că municipalitatea nu poate face investiţii mari în amplasament, pentru că terenul este închiriat pe un an de la CFR, dar se va îngriji ca măcar acesta să fie curat. Poziţie care convine locuitorilor zonei...

"O idee bună"

Orădenii cer municipalităţii să transforme locul în parc pentru câini. "În Oncea nu ai unde-ţi plimba căţelul, iar în Rogerius toate parcurile sunt aglomerate", reclamă o orădeancă.

Amplasamentul, pe care în prezent sunt plimbaţi zilnic cam 30 de căţei, este cu atât mai potrivit cu cât, delimitat de linia ferată şi depoul CFR printr-o perdea de arbuşti, este izolat şi nu necesită investiţii. "Nici nu trebuie îngrădit! Cu un coş de gunoi ai rezolvat problema", zice femeia.

Viceprimarul Florin Birta nu exclude posibilitatea să dea curs cererii localnicilor, cu atât mai mult cu cât amplasamentul este departe de spaţiile de locuit, iar lătratul câinilor nu va deranja. "Vom analiza situaţia şi vom lua o hotărâre. Un parc pentru câini ar fi o idee bună. Oricum nu putem investi mulţi bani aici", a spus Birta.

Conform evidenţelor municipalităţii, în Oradea sunt înregistraţi undeva la 11.000 de câini de curte sau de companie, pentru care există mai puţin de zece locuri amenajate pentru plimbare.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
memo sau robocop
ce sa faca memo sau robocop vicele 'Pirta', e de ajuns sa ii vezi moaca!
Postat 19 Septembrie 2017, 13:21 de User anonimizat
“Nici nu trebuie ingradit” pe truda!
Ba uite ca trebuie.
Postat 19 Septembrie 2017, 12:25 de unu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON