Deputatul Florica Cherecheş a anunţat joi că a înregistrat un proiect de modificare a Legii 273/2004 privind adopţiile, având ca scop creşterea numărului de adopţii în condiţiile în care, potrivit statisticilor oficiale, în 2012 în orfelinatele din România erau instituţionalizaţi 57.480 copii şi doar 1.400 de familii deţineau aşa-numitul atestat de persoană sau familie aptă să adopte, fără de care adopţia nu este posibilă.
"Este evident că sistemul funcţionează greoi şi trebuie găsite soluţii pentru asigurarea celerităţii procedurii de adopţie a copiilor abandonaţi", şi-a justificat Cherecheş demersul, într-o conferinţă de presă, adăugând că propunerile sale ar contribui la asigurarea unei familii pentru copiii abandonaţi prin simplificarea legislaţiei.
Între modificările vizate de proiect se numără mărirea de la 1 an la 2 ani a perioadei de valabilitate a atestatului de persoană sau familie aptă să adopte (pentru ca aceste persoane să nu mai fie puse pe drumuri pentru prelungirea atestatului), reducerea de la 1 an la 6 luni a perioadei în care copilul se află "în protecţie" (pentru integrarea cât mai rapidă în cadrul unei familii, nefiind în interesul copilului să "zacă" inutil într-un orfelinat) şi abrogarea prevederii legale care le interzice adopţia persoanelor implicate direct în identificarea unui copil adoptabil (cum sunt, de exemplu, medicii, asistenţii sociali, educatorii, voluntarii).
De asemenea, în condiţiile în care în prezent e necesar acordul pentru adopţie a tuturor rudelor unui copil până la gradul IV (acestea fiind greu nu doar de convins, ci şi de găsit), deputatul liberal doreşte ca acceptul pentru adopţie să fie exprimat doar de rudele de până la gradul III.
Potrivit Oficiului Român de Adopţii, în cursul anului trecut 1.033 de familii din cele 1.575 cu atestat doreau să adopte doar copii clinic sănătoşi şi doar 353 familii au fost de acord să adopte copii rromi. În schimb, adopţiile internaţionale aprobate de autorităţile române au vizat în majoritatea cazurilor copii de etnie rromă, un copil adoptat de o familie din străinătate fiind cu handicap mediu, iar patru cu întârzieri de dezvoltare.
"Prin încurajarea adopţiei, statul român, pe lângă faptul că ar facilita dezvoltarea armonioasă a copiilor, ar realiza şi economii la buget", a încheiat deputatul Florica Cherecheş.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.