URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 02 NOIEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când fostul primar Ilie Bolojan a introdus supraimpozitarea imobilelor nerenovate cu 500%, au intrat la bugetul local bani cu nemiluita, mai ales pe seama unor fabrici sau clădiri monumentale.Poșta Română are în buricul târgului o hardughie care zace în paragină de ani buni. Și cam tot de atunci, onor Poșta plătește anual un milion de lei bugetului local, ca taxă de dărăpănătură.
Zic şi eu
Adrian Cris
Șeful DGASPC Bihor este cercetat de comisia de disciplină a Consiliului Județean. După cum BIHOREANUL arăta recent, Călin Puia a fost acuzat de o angajată de abuz. Speța e următoarea: în primăvară, Camera de Conturi a constatat că Direcția a fost prejudiciată cu 325.000 lei prin „decontarea unor cheltuieli de personal care nu reflectă realitatea”, dar directorul n-a făcut mare tam-tam pe chestia asta, ci, ca să se răzbune pe câteva funcționare „vinovate” că au „colaborat” cu predecesoarea lui în perioada 2018-2023 a inventat un alt „caz”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum arătam săptămânile trecute, în sistemul de drept românesc accesul la justiție, cu unele excepții, nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, cu titlu prealabil, trebuie să vâri, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
22 Octombrie 2021, 15:11

Paradox pe piaţa muncii din Bihor: Firmele au de lucru, dar n-au cu ce şi n-au cu cine

Paradox pe piaţa muncii din Bihor: Firmele au de lucru, dar n-au cu ce şi n-au cu cine În lanţul mondial de aprovizionare, de câteva luni se resimte aşa-numita criză a containerelor, care se scumpesc de la o săptămână la alta (sursa foto: Getty Images)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În ultimele luni, în fiecare săptămână, numărul locurilor de muncă vacante în Bihor a crescut, iar asta pentru că firme care fac producţie industrială, cele de transporturi ori cele care fac diverse livrări la domiciliu au tot mai multe comenzi.

„În industria uşoară, în firmele de producţie industrială, cum sunt multinaţionalele, numărul comenzilor a crescut faţă de anul trecut. Există o creştere clară, care a provocat şi o creştere în domeniul transporturilor. Am crede că lucrurile merg bine, dar de fapt traversăm şi un paradox: tot mai multe firme suspendă activitatea temporar sau reduc programul de muncă, pentru că au o problemă de aprovizionare cu materii prime”, a declarat Békési Csaba, şeful Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Bihor, pentru BIHOREANUL.

Nu doar faimoasa criză a cipurilor afectează companii din Bihor, ci şi criza containerelor, ale căror costuri de transport în lume cresc de la o săptămâna la alta. „Firmele din automotive, electronică şi electrotehnică, dar nu numai, sunt serios afectate de aceste probleme de supply chain (n.r. lanţ de aprovizionare). Dacă acum un an, transportul unui container costa 7.000 de dolari, acum costă şi 20.000. De aceea, firmele din Europa caută să lucreze cât mai mult cu firme tot de pe continent, dar apoi intervine criza transporturilor, cu şoferi tot mai greu de găsit”, a mai spus Békési.

Aprovizionarea dificilă cu materii prime determină firmele să suspende temporar activitatea sau să reducă programul de lucru al angajaţilor, mai ales că pot primi un sprijin de la Statul Român, prin aşa-numita măsură Kurzarbeit. Angajatorul poate reduce durata de muncă cu până la 80%, iar Guvernul subvenţionează 75% din diferenţa între salariul complet şi cel pentru programul redus.

În luna septembrie, aferent activităţii din august, 71 de firme din Bihor au primit ajutor, pentru 806 angajaţi (pentru care Statul a plătit 1.034.763 lei). În octombrie, şeful AJOFM se aşteaptă ca solicitările să fie mai multe, pentru că tot mai multe firme s-au interesat de această oportunitate.

„Este un paradox, avem o subproducţie. Avem ce să producem, dar nu avem cu ce. În plus, firmele trebuie să facă angajări, să fie pregătite în momentele în care au asigurată materia primă”, a mai spus Békési.

În această săptămână, în Bihor, sunt disponibile aproape 1.500 de locuri de muncă.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Dumnezeii cu contul in iad
Aud restricții peste restricții,dar cei care circulați sâmbătă și vedeți autobuze pline cu muncitori, v-ați intrbati câți din acele firme își cheamă oamenii legal la muncă? ITM le da lecții la patronii numiți de unii "dumnezei" cum sa-si țină sclavi muncitorii.In industria ușoară sâmbetele sunt obligatorii,ore suplimentare dar salariul este minim Deci corupții de la ITM de ce își iau banii?Sper sa vina timpul când cei de la ITM alaturi de acești patroni sa fie judecați.
Postat 23 Octombrie 2021, 20:31 de Cezarivan
e n-au.....
sa spuna direct conditiile salariale si atunci iese la iveala gogoasa!
Postat 22 Octombrie 2021, 16:40 de Christa
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5757 RON
  • 1 EUR = 4.9745 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON