În ultimele luni, în fiecare săptămână, numărul locurilor de muncă vacante în Bihor a crescut, iar asta pentru că firme care fac producţie industrială, cele de transporturi ori cele care fac diverse livrări la domiciliu au tot mai multe comenzi.
„În industria uşoară, în firmele de producţie industrială, cum sunt multinaţionalele, numărul comenzilor a crescut faţă de anul trecut. Există o creştere clară, care a provocat şi o creştere în domeniul transporturilor. Am crede că lucrurile merg bine, dar de fapt traversăm şi un paradox: tot mai multe firme suspendă activitatea temporar sau reduc programul de muncă, pentru că au o problemă de aprovizionare cu materii prime”, a declarat Békési Csaba, şeful Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Bihor, pentru BIHOREANUL.
Nu doar faimoasa criză a cipurilor afectează companii din Bihor, ci şi criza containerelor, ale căror costuri de transport în lume cresc de la o săptămâna la alta. „Firmele din automotive, electronică şi electrotehnică, dar nu numai, sunt serios afectate de aceste probleme de supply chain (n.r. lanţ de aprovizionare). Dacă acum un an, transportul unui container costa 7.000 de dolari, acum costă şi 20.000. De aceea, firmele din Europa caută să lucreze cât mai mult cu firme tot de pe continent, dar apoi intervine criza transporturilor, cu şoferi tot mai greu de găsit”, a mai spus Békési.
Aprovizionarea dificilă cu materii prime determină firmele să suspende temporar activitatea sau să reducă programul de lucru al angajaţilor, mai ales că pot primi un sprijin de la Statul Român, prin aşa-numita măsură Kurzarbeit. Angajatorul poate reduce durata de muncă cu până la 80%, iar Guvernul subvenţionează 75% din diferenţa între salariul complet şi cel pentru programul redus.
În luna septembrie, aferent activităţii din august, 71 de firme din Bihor au primit ajutor, pentru 806 angajaţi (pentru care Statul a plătit 1.034.763 lei). În octombrie, şeful AJOFM se aşteaptă ca solicitările să fie mai multe, pentru că tot mai multe firme s-au interesat de această oportunitate.
„Este un paradox, avem o subproducţie. Avem ce să producem, dar nu avem cu ce. În plus, firmele trebuie să facă angajări, să fie pregătite în momentele în care au asigurată materia primă”, a mai spus Békési.
În această săptămână, în Bihor, sunt disponibile aproape 1.500 de locuri de muncă.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.