URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 02 NOIEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când fostul primar Ilie Bolojan a introdus supraimpozitarea imobilelor nerenovate cu 500%, au intrat la bugetul local bani cu nemiluita, mai ales pe seama unor fabrici sau clădiri monumentale.Poșta Română are în buricul târgului o hardughie care zace în paragină de ani buni. Și cam tot de atunci, onor Poșta plătește anual un milion de lei bugetului local, ca taxă de dărăpănătură.
Zic şi eu
Adrian Cris
Șeful DGASPC Bihor este cercetat de comisia de disciplină a Consiliului Județean. După cum BIHOREANUL arăta recent, Călin Puia a fost acuzat de o angajată de abuz. Speța e următoarea: în primăvară, Camera de Conturi a constatat că Direcția a fost prejudiciată cu 325.000 lei prin „decontarea unor cheltuieli de personal care nu reflectă realitatea”, dar directorul n-a făcut mare tam-tam pe chestia asta, ci, ca să se răzbune pe câteva funcționare „vinovate” că au „colaborat” cu predecesoarea lui în perioada 2018-2023 a inventat un alt „caz”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum arătam săptămânile trecute, în sistemul de drept românesc accesul la justiție, cu unele excepții, nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, cu titlu prealabil, trebuie să vâri, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
21 Decembrie 2021, 19:30

Parada brazilor de Crăciun: Elevii unei şcoli din Oradea au transformat deşeurile în bucurie de iarnă (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Nelipsit în decorul de Crăciun, bradul poate fi unic nu doar prin decoraţii, ci prin însăşi structura lui.

Elevii Liceului Tehnologic Sanitar Vasile Voiculescu din Oradea şi-au pus imaginaţia la lucru şi au confecţionat brazi din diverse obiecte care altfel ar fi ajuns la gunoi. Rezultatul? Zeci de brăduţi mari şi mici, care mai de care mai ingenios, toţi coloraţi şi, mai ales, nu au produs o pagubă mediului înconjurător!

Ideea a avut-o învăţătoarea Dana Baltsavias (foto), care i-a provocat pe elevi să confecţioneze brazi "eco-friendly", adică prietenoşi cu natura. "Anul trecut am iniţiat acest proiect pentru clasele primare, acum l-am extins la nivelul întregii şcoli şi au fost foarte mulţi doritori", a declarat dascălul pentru BIHOREANUL.

De la cei mai mici la cei mai mari, ajutaţi de fraţi şi surori, de părinţi sau de bunici, elevii au confecţionat acasă brazi alternativi. Fiecare a folosit ce şi-a imaginat că e mai potrivit.

"Au folosit diverse materiale reciclabile: fire textile, capace de plastic, pungi, chiar şi un lanţ de bicicletă sau globuri vechi", a precizat Dana Baltsavias. Mesajul pe care elevii au vrut să-l transmită a fost acelaşi: nu este nevoie să fie sacrificată viaţa pădurii, unde cresc brazi falnici şi puternici, pentru capriciul oamenilor de a simţi mireasma de cetină în casă.

O parte din brazi au fost expuşi la Biblioteca Judeţeană Gheorghe Şincai, unde vor putea fi admiraţi până pe 3 ianuarie 2022.

Locul a fost anume ales, pentru că, pe de-o parte, "parada brazilor" face parte din acţiunile cuprinse în proiectul "Biblioteca – Univers al culturii", derulat de şcoală şi coordonat de învăţătoarea Baltsavias.

"Este un proiect care încearcă să menţină o legătură foarte strânsă între şcoală şi bibliotecă. De aceea, o parte din brazi au fost expuşi la bibliotecă, iar elevii sunt îndemnaţi să meargă să-i vadă, dar şi să împrumute o carte", a explicat cadrul didactic.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5757 RON
  • 1 EUR = 4.9745 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON