URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 04 FEBRUARIE 2025
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De curând, prin zona Beiușului au apărut lupii, alți protejați, un fel de pensionari speciali ai regnului animal. Mănâncă vaci, porci, ba chiar și câinii care au curajul să-i latre. Aici treaba este și mai încurcată. Lupii sunt protejați și de ecologiști, dar și de votanții suveraniștilor, dacă aduc adeverință că sunt lupi dacici.
Zic şi eu
Adrian Cris
De vinerea trecută numai proștii, conspiraționiștii și haterii mai pot spune că șeful DGASPC Bihor, Călin Puia - despre care BIHOREANUL a dezvăluit că a patronat furtul unor mari cantități de carne de bizon donate pentru centrele de copii și adulți cu dizabilități, dar transformate în produse din carne de porc, mai ieftine și în cantitate mai mică -, ar fi „ținut în brațe” de cineva, că are „spate” politic, așa cum se laudă, pentru că are carnet de membru PNL (ca și cum în partide, inclusiv în PNL, n-ar fi și lichele).
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre măsurile de reducere a posturilor și eficientizare la Senatul României, care au stârnit vâlvă după ce au fost anunțate de Ilie Bolojan?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Zilele acestea se discută în spațiul public despre demararea, de către unele partide politice, a procedurii de suspendare a Președintelui României. În acest context, este important de înțeles cât de legală (constituțională) și mai ales cât de eficientă poate fi o asemenea procedură.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
12 August 2021, 20:31

Panouri fotovoltaice şi pompe de căldură. Lucrările de reabilitare termică a Spitalului Judeţean au fost realizate în proporţie de 35% (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Lucrările de reabilitare a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Oradea au fost realizate în proporţie de 35%.

Soluţii de energie regenerabilă...

Până acum, constructorul a reuşit, printre altele, hidroizolarea terasei din zona heliportului şi anveloparea clădirii cu înlocuirea ferestrelor de la faţadă, uşilor de acces şi lifturilor.

"Lucrările au constat în realizarea termoizolării cu vată bazaltică şi montarea foliei pentru hidroizolaţia terasei în zona heliportului. De asemenea, s-au efectuat lucrări de anvelopare a clădirii, au fost înlocuite ferestrele la faţadă, uşile de acces şi lifturile", se menţionează într-un comunicat al Primăriei.

Potrivit comunicatorilor municipalităţii, "totodată, au fost montate 280 de bucăţi panouri fotovoltaice, s-au montat pompele de căldură – sol-aer/apă de la centrala termică, s-au montat canale de ventilaţie refulare aer viciat şi admisie aer proaspăt, precum şi recuperatoare de căldură în băi".

Consum mai mic de curent şi apă...

După cum BIHOREANUL a mai scris, lucrările presupun "reabilitarea termică a anvelopei clădirilor prin dispunerea termosistemului de faţadă, dispunere de tâmplărie performantă termic, reabilitarea termică a acoperişului terasei prin refacerea izolaţiilor".

Cu ocazia lucrărilor, sistemul de încălzire şi ventilaţie a spitalului bazat pe plăci de gipscarton montate pe tavan va fi înlocuit cu unul modern, cu recuperarea căldurii.

La fel, reabilitarea instalaţiilor sanitare s-a făcut prin înlocuirea bateriilor de lavoar cu baterii cu senzor pentru economisirea apei.

Proiectul mai implică reabilitarea instalaţiilor electrice, înlocuirea actualelor corpuri de iluminat cu altele, mai economicoase, de tip LED şi implementarea unui sistem de producţie de energie regenerabilă compus dintr-un sistem de panouri fotovoltaice.

Acesta din urmă va fi dublat de un sistem de stocare a energiei electrice produsă suplimentar şi monitorizat de un sistem de monitorizare, control şi management energetic BMS (Building Management Sistem).

Lucrările în valoare de 30,3 milioane lei - finanţate în proporţie de 98% din fonduri europene sunt realizate de asocierea firmelor formate din Drum Asfalt, Nord Conforest, Trameco şi Termoline - urmează să fie finalizate anul viitor.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.8595 RON
  • 1 EUR = 4.9766 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON