URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 04 FEBRUARIE 2025
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De curând, prin zona Beiușului au apărut lupii, alți protejați, un fel de pensionari speciali ai regnului animal. Mănâncă vaci, porci, ba chiar și câinii care au curajul să-i latre. Aici treaba este și mai încurcată. Lupii sunt protejați și de ecologiști, dar și de votanții suveraniștilor, dacă aduc adeverință că sunt lupi dacici.
Zic şi eu
Adrian Cris
De vinerea trecută numai proștii, conspiraționiștii și haterii mai pot spune că șeful DGASPC Bihor, Călin Puia - despre care BIHOREANUL a dezvăluit că a patronat furtul unor mari cantități de carne de bizon donate pentru centrele de copii și adulți cu dizabilități, dar transformate în produse din carne de porc, mai ieftine și în cantitate mai mică -, ar fi „ținut în brațe” de cineva, că are „spate” politic, așa cum se laudă, pentru că are carnet de membru PNL (ca și cum în partide, inclusiv în PNL, n-ar fi și lichele).
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre măsurile de reducere a posturilor și eficientizare la Senatul României, care au stârnit vâlvă după ce au fost anunțate de Ilie Bolojan?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Zilele acestea se discută în spațiul public despre demararea, de către unele partide politice, a procedurii de suspendare a Președintelui României. În acest context, este important de înțeles cât de legală (constituțională) și mai ales cât de eficientă poate fi o asemenea procedură.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
02 August 2012, 14:51

Până în 30 octombrie, vom avea heliport la Spitalul Judeţean!

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Într-o conferinţă de presă susţinută joi, managerul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Oradea, dr. Gheorghe Carp, şi şeful Unităţii de Primire a Urgenţelor şi al SMURD, dr. Hadrian Borcea, au anunţat că, din 30 octombrie, Spitalul Judeţean va avea un heliport, dar şi un sistem performant care va permite aparţinătorilor să urmărească situaţia unui pacient în urgenţe.

Cele două proiecte au o valoare de 20.000 de euro, respectiv 10.000 de euro, şi beneficiază de finanţare prin Fundaţia Rompetrol. Ele au demarat, practic, la 1 august şi trebuie implementate în termen de cel mult 3 luni, deci până la 30 octombrie, promotorul acestora fiind Hadrian Borcea, atât prin funcţia de şef al UPU, cât şi prin Asociaţia SARTISS, specializată în situaţiile de salvare speciale. De acestea vor beneficia pacienţii Spitalului judeţean, dar nu numai.

În ce priveşte construcţia heliportului, managerul Carp a amintit că pentru amplasarea acestuia există două variante: fie deasupra ambulatoriului Spitalului Judeţean, fie în spatele clădirii, ambele soluţii urmând să fie supuse spre avizare Inspectoratului General de Aviaţie, care, în baza unor studii bine fundamentate, va decide.

Acces direct

Varianta cea mai bună ar fi cea de pe acoperişul clădirii mici a spitalului, caz în care pacientul ar putea fi dus la elicopter de la etajul 4, care are accces la lift, dar şi direct, dintr-unul din cele două lifturi exterioare ce urmează să fie construite de spital, care vor fi destinate strict pacienţilor din urgenţe sau celor care merg spre blocurile operatorii.

"Anul trecut am primit finanţare de 9 miliarde de lei, pentru construcţia a două lifturi exterioare", a spus Carp, arătând că unul dintre aceste două lifturi ar putea fi folosit pentru transportul pacienţilor din urgenţe la heliport. Pentru finalizarea investiţiei mai sunt necesari încă 80.000 de euro, bani care se speră că vor veni fie de la Ministerul Sănătăţii, fie de la administraţia locală sau judeţeană, ori chiar din sponsorizări.

Pentru tot judeţul

La rândul său, doctorul Borcea a precizat că heliportul va fi unul de tip militar, adică nu va efectua şi transporturi civile, şi că va fi al doilea din ţară care va asigura şi decolări/aterizări pe timp de noapte. Construcţia lui pe acoperiş ar fi o premieră naţională.

În prezent, Bihorul este deservit de elicopterul de la Arad, care vine cel puţin o dată pe zi pentru a transporta pacienţi la Cluj sau Timişoara. Prin construcţia heliportului la Judeţean, elicopterul SMURD va putea deservi şi spitalele din celelalte oraşe din judeţ. Dacă Salonta are deja un loc unde se poate ateriza, spitalele din Beiuş şi Marghita sunt în curs de amenajare pentru această facilitate.

În acest context, managerul Gheorghe Carp a anunţat că va discuta cu municipalitatea şi cu Consiliul Judeţean şi va relua demersurile pentru ca judeţul Bihor să aibă propriul elicopter.

Revoluţionar pentru sistemul sanitar, heliportul s-ar putea să nu fie pe placul locuitorilor din zona spitalului, având în vedere zgomotul provocat de numărul curselor de elicopter care va fi destul de ridicat. Cei doi medici fac, însă, apel la raţiunea acestora şi îi roagă să înţeleagă că heliportul este necesar şi că de acesta va putea beneficia oricine, inclusiv membrii din familiile celor afectaţi.

Comunicare eficientă

Cel de-al doilea proiect implementat cu ajutorul fundaţiei Rometrol va rezolva problema lipsei de comunicare între medici şi pacienţii din UPU. Acesta vizează implementarea unui sistem informatic performant, cu ajutorul căruia aparţinătorii vor vedea în orice moment ce se întâmplă cu pacientul în urgenţe, pe baza unui cod unic.

Sistemul va consta în ampalsarea a trei terminale în UPU, a unui info chioşc, unde, ajutate de o asistentă, familiile pacienţilor vor putea să vadă ce fel de investigaţii i se fac bolnavului şi unde. "Este, practic, o axă a timpului, de-a lungul căreia se vor plasa momente. Familia va şti astfel când pacientul va fi la recoltare de sânge ori aşteaptă în triaj", a explicat Borcea. Datele vor putea fi accesate atât de la UPU, câd şi de acasă, printr-o aplicaţie pe internet.

În cadrul acestui proiect, pe un LCD vor rula, la orice oră, numărul pacienţilor din urgenţe, pentru ca oricând să se vadă cât de solicitaţi sunt medicii de aici, dar şi informaţii generale, despre ce înseamnă anumite proceduri medicale, ca de pildă efectuarea unei radiografii.

Citeşte pe această temă şi articolul "SMURD la înălţime: Acoperişul Spitalului Judeţean s-ar putea transforma în pistă pentru elicopter"

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Heliportul lui văru'
Văru' ăsta al meu, pentru care 80.000 euro nici nu contează dacă e din banul public, zicea iniţial că vrea heliport pe acoperişul clădirii spitalului. Adică peste etajul 9 sau 10, că depinde de unde te uiţi. După ce a văzut că e încadrat la categoria gibon, tot el a adus ideea de heliport peste ambulatoriu, adică etajul 3 sau 4, tot de unde te uiţi. Pentru că a fost avansat în categoria primatelor, tot el a spus de existenţa unei alte variante pentru heliport, adică la sol, aşa cum i-am zis de la început, în spatele clădirii, la cca. 50 m de o uşă nouă de acces către UPU. Aşadar, dragă vere, recunoşti că eşti cam dus cu pluta, când "ieftin şi bun" se putea din prima ?
Postat 02 August 2012, 21:55 de Carp III
Aha
La schimb cu medicamentele care nu mai vin si care asa nu vor mai veni vreodata ?
Postat 02 August 2012, 18:03 de q
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.8595 RON
  • 1 EUR = 4.9766 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON