Centrul istoric al municipiului Oradea îşi va recăpăta strălucirea de altădată.
Şapte clădiri în 2020!
Potrivit unui comunicat al Primăriei, Comisia de coordonare a "Programului de reabilitare a faţadelor clădirilor situate în ansamblul urban – Centrul Istoric Oradea" s-a întrunit miercuri pentru a analiza ritmul lucrărilor.
"Am analizat atât reuşitele pe care le-am obţinut datorită deschiderii pe care o avem faţă de proprietarii acestor imobile prin facilităţile pe care le acordăm, dar şi problemele întâmpinate în diferite situaţii", a declarat viceprimarul Arina Moş, coordonatorul comisiei.
Conform evidenţelor municipalităţii, anul acesta au fost supuse reabilitării 17 clădiri din centrul istoric orădean, iar în unele cazuri lucrările au fost încheiate.
"Ne bucurăm că anul acesta am reuşit să finalizăm reabilitarea a cinci clădiri", a declarat Moş, subliniind că "este important ca acest proiect să continue, indiferent de contextul în care ne aflăm sau de creşterea preţurilor pe piaţa construcţiilor".
Urmează palatele Ullman şi Adorian...
În cadrul şedinţei, membrii comisiei au analizat situaţia clădirilor care urmează să fie reabilitate în cursul anului următor.
"Comisia doreşte închiderea şantierelor din zonele pietonale Aurel Lazăr, Iosif Vulcan şi Libertăţii cu reabilitarea faţadelor clădirilor care încă nu au fost cuprinse în program", se menţionează în comunicat.
În plus, în momentul de faţă se află în pregătire documentaţiile sau chiar licitaţiile pentru atribuirea lucrărilor de reabilitare a palatelor Ullman (Piaţa 1 Decembrie 9) şi Adorjan (strada Patrioţilor 4), ambele aflate într-o avansată stare de degradare.
La fel, vor intra în lucru clădiri importante situate în străzile Libertăţii 2 – 4, Madacs Imre 1 – 4 şi Aurel Lazăr 19 – 21.
De menţionat că în cazul clădirilor din centrul istoric incluse în programul multianual de reabilitare, Fundaţia pentru Protejarea Monumentelor Istorice asigură gratuit proiectele tehnice şi documentaţiile necesare pentru realizarea lucrărilor, iar proprietarii pot beneficia de granturi de până la 30%.
Începând din anul 2014, când a demarat programul, şi până în prezent, în Oradea au fost reabilitate 34 de clădiri din centrul istoric.
Vezi mai jos lista clădirilor reabilitate, a celor aflate în lucru și a celor în curs de desemnare a constructorilor, conform evidențelor municipalității!
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.