URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 04 FEBRUARIE 2025
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De curând, prin zona Beiușului au apărut lupii, alți protejați, un fel de pensionari speciali ai regnului animal. Mănâncă vaci, porci, ba chiar și câinii care au curajul să-i latre. Aici treaba este și mai încurcată. Lupii sunt protejați și de ecologiști, dar și de votanții suveraniștilor, dacă aduc adeverință că sunt lupi dacici.
Zic şi eu
Adrian Cris
De vinerea trecută numai proștii, conspiraționiștii și haterii mai pot spune că șeful DGASPC Bihor, Călin Puia - despre care BIHOREANUL a dezvăluit că a patronat furtul unor mari cantități de carne de bizon donate pentru centrele de copii și adulți cu dizabilități, dar transformate în produse din carne de porc, mai ieftine și în cantitate mai mică -, ar fi „ținut în brațe” de cineva, că are „spate” politic, așa cum se laudă, pentru că are carnet de membru PNL (ca și cum în partide, inclusiv în PNL, n-ar fi și lichele).
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre măsurile de reducere a posturilor și eficientizare la Senatul României, care au stârnit vâlvă după ce au fost anunțate de Ilie Bolojan?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Zilele acestea se discută în spațiul public despre demararea, de către unele partide politice, a procedurii de suspendare a Președintelui României. În acest context, este important de înțeles cât de legală (constituțională) și mai ales cât de eficientă poate fi o asemenea procedură.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
05 Noiembrie 2021, 16:04

Palatul Ullman şi alte patru clădiri din centrul istoric al Oradiei ar putea intra în reabilitare anul viitor (FOTO)

Centrul istoric al municipiului Oradea îşi va recăpăta strălucirea de altădată.

Şapte clădiri în 2020!

Potrivit unui comunicat al Primăriei, Comisia de coordonare a "Programului de reabilitare a faţadelor clădirilor situate în ansamblul urban – Centrul Istoric Oradea" s-a întrunit miercuri pentru a analiza ritmul lucrărilor.

"Am analizat atât reuşitele pe care le-am obţinut datorită deschiderii pe care o avem faţă de proprietarii acestor imobile prin facilităţile pe care le acordăm, dar şi problemele întâmpinate în diferite situaţii", a declarat viceprimarul Arina Moş, coordonatorul comisiei.

Conform evidenţelor municipalităţii, anul acesta au fost supuse reabilitării 17 clădiri din centrul istoric orădean, iar în unele cazuri lucrările au fost încheiate.

"Ne bucurăm că anul acesta am reuşit să finalizăm reabilitarea a cinci clădiri", a declarat Moş, subliniind că "este important ca acest proiect să continue, indiferent de contextul în care ne aflăm sau de creşterea preţurilor pe piaţa construcţiilor".

Urmează palatele Ullman şi Adorian...

În cadrul şedinţei, membrii comisiei au analizat situaţia clădirilor care urmează să fie reabilitate în cursul anului următor.

"Comisia doreşte închiderea şantierelor din zonele pietonale Aurel Lazăr, Iosif Vulcan şi Libertăţii cu reabilitarea faţadelor clădirilor care încă nu au fost cuprinse în program", se menţionează în comunicat.

În plus, în momentul de faţă se află în pregătire documentaţiile sau chiar licitaţiile pentru atribuirea lucrărilor de reabilitare a palatelor Ullman (Piaţa 1 Decembrie 9) şi Adorjan (strada Patrioţilor 4), ambele aflate într-o avansată stare de degradare.

La fel, vor intra în lucru clădiri importante situate în străzile Libertăţii 2 – 4, Madacs Imre 1 – 4 şi Aurel Lazăr 19 – 21.

De menţionat că în cazul clădirilor din centrul istoric incluse în programul multianual de reabilitare, Fundaţia pentru Protejarea Monumentelor Istorice asigură gratuit proiectele tehnice şi documentaţiile necesare pentru realizarea lucrărilor, iar proprietarii pot beneficia de granturi de până la 30%.

Începând din anul 2014, când a demarat programul, şi până în prezent, în Oradea au fost reabilitate 34 de clădiri din centrul istoric.

 Vezi mai jos lista clădirilor reabilitate, a celor aflate în lucru și a celor în curs de desemnare a constructorilor, conform evidențelor municipalității!

 

 

 

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.8595 RON
  • 1 EUR = 4.9766 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON