URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 03 NOIEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când fostul primar Ilie Bolojan a introdus supraimpozitarea imobilelor nerenovate cu 500%, au intrat la bugetul local bani cu nemiluita, mai ales pe seama unor fabrici sau clădiri monumentale.Poșta Română are în buricul târgului o hardughie care zace în paragină de ani buni. Și cam tot de atunci, onor Poșta plătește anual un milion de lei bugetului local, ca taxă de dărăpănătură.
Zic şi eu
Adrian Cris
Șeful DGASPC Bihor este cercetat de comisia de disciplină a Consiliului Județean. După cum BIHOREANUL arăta recent, Călin Puia a fost acuzat de o angajată de abuz. Speța e următoarea: în primăvară, Camera de Conturi a constatat că Direcția a fost prejudiciată cu 325.000 lei prin „decontarea unor cheltuieli de personal care nu reflectă realitatea”, dar directorul n-a făcut mare tam-tam pe chestia asta, ci, ca să se răzbune pe câteva funcționare „vinovate” că au „colaborat” cu predecesoarea lui în perioada 2018-2023 a inventat un alt „caz”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În situația în care cererea introdusă nu este timbrată, judecătorul îi va pune reclamantului în vedere că, în termen de maximum 10 zile de la data primirii notificării, are obligația să achite suma respectivă, sub sancțiunea anulării cererii. În această situație, însă, pe lângă plată, cetățeanul mai are două posibilități: fie să conteste modalitatea de stabilire a taxei, dacă aceasta este greșită, fie să formuleze o cerere de ajutor public judiciar, dacă se încadrează în limitele de venit legale pentru a obține această facilitate.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
24 Februarie 2021, 11:05

Palatul Sonnenfeld din Oradea este monument istoric. Ce planuri are proprietarul, o fundaţie înfiinţată de UDMR

Palatul Sonnenfeld din Oradea este monument istoric. Ce planuri are proprietarul, o fundaţie înfiinţată de UDMR sursa foto: https://www.oradeaheritage.ro/
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Patrimoniul arhitectural al Oradiei s-a îmbogăţit cu un nou monument istoric. Palatul şi Tipografia Sonnenfeld, de pe strada Moscovei, a fost clasat de Ministerul Culturii pe lista imobilelor care trebuie protejate. Ordinul 3473/2020 privind clasarea imobilului a fost publicat în Monitorul Oficial pe 17 februarie.

"Spaţiu civic cultural independent"

Construit între anii 1911 şi 1912 de membrii familiei Sonnenfeld, una dintre cele mai vechi şi importante familii de evrei din Oradea, palatul a găzduit o tipografie faimoasă.

Astăzi, construcţia este în proprietatea Fundaţiei pentru Şcoală, un ONG de casă al UDMR, care are în plan să-l renoveze în întregime, înainte de a-l transforma într-un centru cultural.

Potrivit unui comunicat al fundaţiei, remis presei locale maghiare, aici se va crea "un spaţiu civic cultural independent, unificat, care să unească întreaga comunitate, în care, pe lângă Teatrul Szigligeti care funcţionează deja acolo şi instituţiile sale, vor exista o bibliotecă, săli de curs, spaţiu expoziţional, pedagogic şi birourile asociaţiei culturale".

Intră în şantier

În comunicat se mai arată că, în paralel cu demersul de clasare a clădirii pe lista monumentelor istorice, proprietarul a cerut şi autorizaţia de construcţie pentru renovarea completă a imobilului.

Contractele tuturor chiriaşilor din clădire au expirat pe 31 decembrie 2020, iar din aprilie proprietatea va fi închisă publicului, deoarece vor începe lucrările de reabilitare, atât la clădirea de la stradă, cât şi la halele vechii tipografii, din curte.

"Pentru Fundaţia pentru Şcoală, când a fost planificată cumpărarea unei proprietăţi în Oradea, aspectul principal a fost caracterul maghiar al locului şi, de asemenea, că ar trebui să fie o proprietate cunoscută comunităţii maghiare din Oradea. Palatul şi tipografia Sonnenfeld, vechi de 100 de ani, au intrat în conştiinţa publicului ca un loc iconic datorită activităţilor Teatrului Szigligeti şi cafenelei Moszkva, printre altele. Scopul nostru a fost, de asemenea, să putem oferi un viitor previzibil organizaţiilor culturale care au funcţionat deja acolo şi să creăm altele noi", a declarat Nagy Levente Zoltán, preşedintele Fundaţiei.

Cu bani din Ungaria

Palatul Sonnenfeld a fost cumpărat de Fundaţia pentru Şcoală în 2019, cu bani de la Guvernul Ungariei. Potrivit comunicatului, ajutorul de la Budapesta se ridică la 2,47 miliarde de forinţi, adică peste 33 milioane de lei.

Fundaţia a fost înfiinţată de către Uniunea Democrată Maghiară din România în anul 1996, cu scopul declarat de a sprijini învăţământul, cultura şi dezvoltarea comunităţii maghiare din România. Preşedintele ONG-ului este Nagy Levente Zoltán, un apropiat al liderului UDMR, Kelemen Hunor.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5757 RON
  • 1 EUR = 4.9745 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON