URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 02 NOIEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când fostul primar Ilie Bolojan a introdus supraimpozitarea imobilelor nerenovate cu 500%, au intrat la bugetul local bani cu nemiluita, mai ales pe seama unor fabrici sau clădiri monumentale.Poșta Română are în buricul târgului o hardughie care zace în paragină de ani buni. Și cam tot de atunci, onor Poșta plătește anual un milion de lei bugetului local, ca taxă de dărăpănătură.
Zic şi eu
Adrian Cris
Șeful DGASPC Bihor este cercetat de comisia de disciplină a Consiliului Județean. După cum BIHOREANUL arăta recent, Călin Puia a fost acuzat de o angajată de abuz. Speța e următoarea: în primăvară, Camera de Conturi a constatat că Direcția a fost prejudiciată cu 325.000 lei prin „decontarea unor cheltuieli de personal care nu reflectă realitatea”, dar directorul n-a făcut mare tam-tam pe chestia asta, ci, ca să se răzbune pe câteva funcționare „vinovate” că au „colaborat” cu predecesoarea lui în perioada 2018-2023 a inventat un alt „caz”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum arătam săptămânile trecute, în sistemul de drept românesc accesul la justiție, cu unele excepții, nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, cu titlu prealabil, trebuie să vâri, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
05 Martie 2024, 16:42

Palatul Lévay din Oradea va fi reabilitat, alături de alte două clădiri centrale (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Palatul Lévay din Oradea, situat în strada Libertăţii 2-4, lângă Podul Ladislau, va fi supus unei ample reabilitări. 

Clădire emblematică

În valoare de 2,5 milioane lei, lucrările de reabilitare a palatului au fost atribuite unei asocieri de firme reprezentate de Avasi Prodcom SRL din care mai face parte şi constructorul Euras.

Palatul Lévay a fost programat pentru reabilitare încă de acum trei ani, fiind inclus în bugetul aprobat al Primăriei Oradea, dar procedurile de licitaţie derulate anterior s-au încheiat fără succes, fie din lipsă de ofertanţi, fie din cauza unor ofertanţi necalificaţi", a transmis marţi Primăria Oradea, printr-un comunicat de presă.

Clădirea emblematică a orașului a fost construită în 1894, pe locul a două imobile, singurele care supraviețuiseră unei inundații din 1817, conform unor informații publicate de Fundația pentru Protejarea Monumentelor Istorice.

Proprietarul palatului a fost Zsigmond Lévay, iar arhitect Hazlián János.

Imobilul a fost ridicat în stil clasic, cu detalii specifice stilului eclectic. Construcția a făcut posibilă amenajarea corsoului de pe malul Crișului spre Parcul Libertății, mai arată fundația. 

Alte două clădiri din centru

În cadrul aceleiaşi proceduri de achiziţie, municipalitatea orădeană a atribuit tot asocierii de firme reprezentate de Avasi Prodcom lucrările de refacere a clădirii din strada Iosif Vulcan 3, pentru suma de 604.000 lei, şi companiei Vitan Exim lucrările de reabilitare a clădirii din strada Aurel Lazăr 3, în valoare de 900.000 lei.

Conform contractelor încheiate cu executanţii, lucrările de pe cele trei şantiere vor trebui închise în termen de un an.

"Vor fi reabilitate atât faţadele principale, cât şi cele din curtea interioară. Totodată vor fi reabilitate învelitorile, şarpantele, cât şi partea de tâmplărie a imobilelor", se menţionează în comunicatul Primăriei Oradea.

Imobilul de pe strada Iosif Vulcan nr. 3

Încep lucrările

Lucrările de refacere a celor trei palate, aflate într-o accentuată stare de degradare, vor fi cofinanţate de municipalitate prin "Programul multianual de reabilitare a clădirilor situate în ansamblul urban - Centrul istoric Oradea", demarat de municipalitate în anul 2014.

Execuţia efectivă a lucrărilor va demara încă de luna aceasta. „Semnarea contractului de execuție a lucrărilor a avut loc vineri. Constructorul trebuie să își constituie garanția pentru lucrări și în cel mult două săptămâni vom da ordinul de începere a lucrărilor”, a declarat pentru BIHOREANUL șeful Direcției Patrimoniu Imobiliar, Lucian Popa.

Potrivit directorului, în acest interval municipalitatea va definitiva cu proprietarii apartamentelor din cele trei clădiri sumele pe care le va plăti fiecare, drept cofinanțare, proporționale cu suprafața deținută.

Reabilitare pe zone

Clădirile care vor intra în reabilitare au fost alese în funcție de importanță și zonele în care sunt amplasate.

„La alegerea imobilelor care vor intra în reabilitare s-a ţinut cont de zonele în care acestea sunt situate", a declarat Adriana Lipoveanu, directoarea adjunctă a Direcţiei Arhitectului Şef și coordonatoarea programului de reabilitare a clădirilor istorice din oraș. 

Imobilul de pe strada Aurel Lazăr nr. 3

Potrivit acesteia, "clădirea de pe Aurel Lazăr nr. 3 a fost luată în considerare prin Programul multianual de reabilitare, atât datorită valorii ei arhitecturale, cât şi datorită pietonalizării şi modernizării recente a străzii Aurel Lazăr prin fonduri europene".

Imobilul de pe strada Aurel Lazăr nr. 4 a fost deja reabilitat, constructorii lucrează la casa Markovits Marheser 21, fostul sediu al Telekom de la numărul 17, şi la Hotelul Parc de la colţul străzilor Republicii şi Aurel Lazăr.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
afara-i vopsit gardul, inauntru paianjeni, gandaci si soareci
odata cu reabilitarea acestor palate, nu ar fi normal si logic ca proprietarii imobilelor sa curete panzele de paianjen din interior/scara, sa curete/inlocuiasca/vopseasca balustradele interioare, sa isi goleasca beciurile imputite, sa isi spele geamurile?
Postat 05 Martie 2024, 19:10 de roger
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5757 RON
  • 1 EUR = 4.9745 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON