URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 02 NOIEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când fostul primar Ilie Bolojan a introdus supraimpozitarea imobilelor nerenovate cu 500%, au intrat la bugetul local bani cu nemiluita, mai ales pe seama unor fabrici sau clădiri monumentale.Poșta Română are în buricul târgului o hardughie care zace în paragină de ani buni. Și cam tot de atunci, onor Poșta plătește anual un milion de lei bugetului local, ca taxă de dărăpănătură.
Zic şi eu
Adrian Cris
Șeful DGASPC Bihor este cercetat de comisia de disciplină a Consiliului Județean. După cum BIHOREANUL arăta recent, Călin Puia a fost acuzat de o angajată de abuz. Speța e următoarea: în primăvară, Camera de Conturi a constatat că Direcția a fost prejudiciată cu 325.000 lei prin „decontarea unor cheltuieli de personal care nu reflectă realitatea”, dar directorul n-a făcut mare tam-tam pe chestia asta, ci, ca să se răzbune pe câteva funcționare „vinovate” că au „colaborat” cu predecesoarea lui în perioada 2018-2023 a inventat un alt „caz”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum arătam săptămânile trecute, în sistemul de drept românesc accesul la justiție, cu unele excepții, nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, cu titlu prealabil, trebuie să vâri, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
16 Decembrie 2021, 14:01

Pajiştile, pe cale de dispariţie: În 12 ani, România a pierdut pajişti pe o suprafaţă cât Oradea şi alte trei oraşe mari laolaltă

Pajiştile, pe cale de dispariţie: În 12 ani, România a pierdut pajişti pe o suprafaţă cât Oradea şi alte trei oraşe mari laolaltă Pajiște de înaltă valoare naturală | Foto: Tibor Sos
Pajiştile, pe cale de dispariţie: În 12 ani, România a pierdut pajişti pe o suprafaţă cât Oradea şi alte trei oraşe mari laolaltă Jaleș (Salvia nutans) în pâlc de colilie (Stipa sp.), specii protejate și reprezentative pentru pajiștile uscate | Foto: Krisztina Havadtő
Pajiştile, pe cale de dispariţie: În 12 ani, România a pierdut pajişti pe o suprafaţă cât Oradea şi alte trei oraşe mari laolaltă Laleaua pestriță (Fritillaria meleagris), specie ocrotită ca monument al naturii, crește pe pajiști umede din lunci și depresiuni | Foto: Krisztina Havadtői
Pajiştile, pe cale de dispariţie: În 12 ani, România a pierdut pajişti pe o suprafaţă cât Oradea şi alte trei oraşe mari laolaltă Arnică (Arnica montana), plantă medicinală și specie protejată Natura 2000, (Directiva Habitate - Anexa 5) pe o pajiște montană | Foto: Tibor Sos
Pajiştile, pe cale de dispariţie: În 12 ani, România a pierdut pajişti pe o suprafaţă cât Oradea şi alte trei oraşe mari laolaltă Vaci din rasa Brună de Maramureș la Vatra Dornei | Foto: Laura Turdean
Pajiştile, pe cale de dispariţie: În 12 ani, România a pierdut pajişti pe o suprafaţă cât Oradea şi alte trei oraşe mari laolaltă Căpițe de fân la Roșia Montană | Foto: Laura Turdean
Pajiştile, pe cale de dispariţie: În 12 ani, România a pierdut pajişti pe o suprafaţă cât Oradea şi alte trei oraşe mari laolaltă Habitate reprezentative cu pajiști protejate din România | Asociația “Grupul Milvus”
Pajiştile, pe cale de dispariţie: În 12 ani, România a pierdut pajişti pe o suprafaţă cât Oradea şi alte trei oraşe mari laolaltă Regiunile biogeografice din România | Asociația “Grupul Milvus”
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Una dintre cele mai bogate ţări europene în pajişti, păşuni şi fâneţe, cu 22% din suprafaţa ţării acoperită de ele, România a intrat pe un trend descendent în conservarea acestora. În 12 ani, ţara noastră a pierdut 46.000 de hectare de pajişti, cât suprafaţa oraşelor Oradea, Satu Mare, Timişoara şi Târgu Mureş.

Tocmai de aceea, un ONG a demarat un proiect cu finanţare din străinătate, pentru salvarea pajiştilor, în cadrul căruia se va face o cercetare sociologică inclusiv în Bihor, menită să scoată la iveală soluţii.

„În ultimii ani, am fost martorii degradării și dispariției pajiștilor din România, singura țară din Uniunea Europeană care cuprinde cinci zone biogeografice (panonică, continentală, stepică, alpină și pontică) și care adăpostește pajiști de o biodiversitate remarcabilă, datorată în mare parte și practicilor tradiționale (cosit, păstorit). (...) Dacă până acum am acționat răzleț pentru a opri degradarea unor habitate de pajiști amenințate de transformarea lor în terenuri arabile sau în locații pentru diverse proiecte de construcții, din acest an ne putem concentra mai bine forțele pentru a le proteja”, se arată într-un comunicat transmis de Grupul Milvus.

În parteneriat cu Societatea Carpatină Ardeleană - Satu Mare şi cu sprijinul financiar Active Citizens Fund România, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia, ONG-ul a demarat un studiu sociologic pentru a evalua cauzele care duc la pierderea pajiştilor, cercetare care se face în şapte judeţe (Arad, Bihor, Cluj, Covasna, Mureș, Satu-Mare, Timiș), unde sunt interogaţi fermieri care folosesc pajişti şi reprezentanți ai unor instituții vizate (autorități locale, APIA). De asemenea, folosindu-se de tehnici de aerocartografie și teledetecție, Milvus verifică un studiu care vizează suprafețele acoperite de pajiști din România, a creat un site dedicat pajiştilor (http://pajisti.milvus.ro/) şi va deschide un proces pentru distrugerea ilegală a unei pajiști dintr-o arie protejată.

De ce sunt importante

Pajiştile adăpostesc valori naturale deosebite şi au un aport semnificativ în ameliorarea efectelor negative ale schimbărilor climatice.

Ele sunt ecosisteme care, evoluând timp de (zeci de) mii de ani, sunt capabile să susțină și să adăpostească numere impresionante de viețuitoare (de la plante și bacterii la fungi și animale), dar în același timp sunt printre cele mai periclitate de pe planeta noastră. Conservarea pajiștilor este importantă atât pentru biodiversitate, cât și pentru comunitățile care le gestionează și care depind de aceste ecosisteme pentru subzistență.

Micii fermieri din România gestionează pajiști, dintre care unele prezintă valoare naturală deosebită. Statisticile, în schimb, arată că ei cu greu pot face față presiunilor economice și au nevoie de sprijin pentru a păstra această categorie de utilizare și pentru a le menține într-o stare de conservare favorabilă.

Agricultura extensivă, bazată pe ferme mici care practică tehnici tradiționale, joacă un rol deosebit de important în conservarea biodiversității și a peisajului cultural rural.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Iar onj ul lu peste prăjit
O sa ajungem o țară in care totul e protejat de la păduchi la buruieni absolut totul e protejat mai puțin oameni .
Postat 16 Decembrie 2021, 14:48 de sss
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5757 RON
  • 1 EUR = 4.9745 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON