URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 13 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
22 Noiembrie 2023, 20:00

Pădurile din România vor fi supravegheate cu sateliți. Cât va costa softul

Pădurile din România vor fi supravegheate cu sateliți. Cât va costa softul (fotografie din arhivă, cu caracter ilustrativ)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Furturile de lemne din păduri se vor vedea din satelit. Ministerul Mediului a comandat un sistem de monitorizare a pădurilor prin intermediul imaginilor satelitare, pentru care va plăti unei asocieri de firme peste 37 de milioane de lei.

La licitația anume organizată, asocierea firmelor Rartel SA, Essensys Software SRL, Terrasigna SRL și e-Geos SpA a avut oferta câștigătoare, a anunțat miercuri Ministerul Mediului. Contractul nu s-a semnat încă, procedura continuând cu un termen de 10 zile pentru contestații.

Softul va identifica suprafețele de păduri care dispar și pentru care nu există autorizații de tăiere.

„Acest contract presupune dezvoltarea unui sistem care va analiza imagini satelitare succesive, pentru a identifica zonele din care a dispărut pădurea. Acestea vor fi comparate cu baza de date SUMAL, pentru a stabili legalitatea tăierilor efectuate în perimetrele respective. În suprafețele tăiate pentru care nu se găsesc date în SUMAL vor fi generate alerte ce presupun verificări suplimentare cu ajutorul unui set secundar de imagini satelitare de înaltă rezoluție sau a personalului de teren. Echipele de teren vor fi dotate cu 4 autovehicule de teren și 4 drone echipate cu camere optice, termice și senzor Lidar. Capacitatea tehnică a ministerului și a gărzilor forestiere va fi întărită prin dotarea cu 15 stații de lucru performante și 15 laptopuri ce vor permite efectuarea de analize avansate în teren, la locul faptei. Toate aceste investiții vor duce România alături de țările ce utilizează cele mai moderne tehnologii pentru monitorizarea stării pădurilor”, a explicat ministrul Mediului, Mircea Fechet.

Investiția de 31,5 milioane de lei fără TVA, respectiv 37,5 mil cu TVA, este finanțată printr-un proiect al Ministerului derulat în Programul Național de Redresare și Reziliență.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
Cu lacrimi......
Hahahaha!!!!!!!!
Postat 24 Noiembrie 2023, 14:13 de iahim
A fost odata bine pt paduri, rau pt hoti! Intre timp s-a corecta
In urma cu ceva ani padurile erau pazite de jandarmi! Era bine pt paduri, dar si pt jandarmi. Oricat ar fi fumat/prizat, din padure plecau cu mintea cat de cat limpezita.
Postat 24 Noiembrie 2023, 09:41 de pinonel
Padurile Coului
O sa se stranga satelitii la o bere deasupra Vascaului la cat trafic de lemn furat e acolo. Pana si angajatul Garzii Forestiere face trafic cu lemn. Primaria nu are lemn deoarece ii lasa pe trepadusii sa vanda la negru lemnul de pe bonuriile alocate familiilor. Acolo nu o sa se termine niciodata furtul deoarece toti hotii, incepand cu primarul, au masterul terminat in Hotie.
Postat 23 Noiembrie 2023, 10:07 de Victorvlad12
România Digitală nu se dezminte.
Pe când casele de pensii vor avea instalat softul necesar înregistrării și vizualizării dosarelor recalculate? Că până acum nici măcar achiziția nu e demarată.
Postat 23 Noiembrie 2023, 08:30 de KP
Bostanaria
Nu e mai ieftin daca Ocoalele silvice fac abonament la satelit ?!!!!!
Postat 23 Noiembrie 2023, 08:29 de GORON
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON