Furturile de lemne din păduri se vor vedea din satelit. Ministerul Mediului a comandat un sistem de monitorizare a pădurilor prin intermediul imaginilor satelitare, pentru care va plăti unei asocieri de firme peste 37 de milioane de lei.
La licitația anume organizată, asocierea firmelor Rartel SA, Essensys Software SRL, Terrasigna SRL și e-Geos SpA a avut oferta câștigătoare, a anunțat miercuri Ministerul Mediului. Contractul nu s-a semnat încă, procedura continuând cu un termen de 10 zile pentru contestații.
Softul va identifica suprafețele de păduri care dispar și pentru care nu există autorizații de tăiere.
„Acest contract presupune dezvoltarea unui sistem care va analiza imagini satelitare succesive, pentru a identifica zonele din care a dispărut pădurea. Acestea vor fi comparate cu baza de date SUMAL, pentru a stabili legalitatea tăierilor efectuate în perimetrele respective. În suprafețele tăiate pentru care nu se găsesc date în SUMAL vor fi generate alerte ce presupun verificări suplimentare cu ajutorul unui set secundar de imagini satelitare de înaltă rezoluție sau a personalului de teren. Echipele de teren vor fi dotate cu 4 autovehicule de teren și 4 drone echipate cu camere optice, termice și senzor Lidar. Capacitatea tehnică a ministerului și a gărzilor forestiere va fi întărită prin dotarea cu 15 stații de lucru performante și 15 laptopuri ce vor permite efectuarea de analize avansate în teren, la locul faptei. Toate aceste investiții vor duce România alături de țările ce utilizează cele mai moderne tehnologii pentru monitorizarea stării pădurilor”, a explicat ministrul Mediului, Mircea Fechet.
Investiția de 31,5 milioane de lei fără TVA, respectiv 37,5 mil cu TVA, este finanțată printr-un proiect al Ministerului derulat în Programul Național de Redresare și Reziliență.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.