Cele două instituții bihorene care răspund de pădurile județului, Direcția Silvică și Garda Forestieră, au prezentat marți bilanțul activității de anul trecut, în prima ședință de Colegiu Prefectural din acest an.
Din prezentările celor doi directori – Teodor Suciu (Direcția Silvică) și Stelian Pantea (Garda Forestieră) – au ieșit la iveală două motive de îngrijorare: cantitatea descoperită de lemne tăiate ilegal în păduri anul trecut aproape s-a dublat și foarte mulți arbori, inclusiv din păduri ocrotite, sunt afectați de dăunători, așa că trebuie puși la pământ.
Dublu față de 2020
În inspecțiile făcute de Direcția Silvică Bihor, 1.344 la număr, în pădurile din județ a fost depistat un volum de 1.561 metri cubi de lemne tăiate ilegal.
Prin comparație, în anul 2020, potrivit datelor DS Bihor, volumul depistat a fost de doar 845 mc. Anul trecut, Direcția a depistat 181 de infracțiuni de tăieri ilegale de arbori (față de doar 39, în 2020) și a impus pădurarilor un prejudiciu total de 200.795, semnificativ mai mare decât în anul precedent (65.729).
Suciu nu a precizat și câți angajați ai ocoalelor silvice au fost dați afară din pricina furturilor de lemne depistate. În schimb, a menționat că fenomenul este îngrijorător. „Se impune în continuare o activitate de prevenire susținută în ceea ce privește fenomenul contravențional și infracțional pe linie silvică, deoarece din analiza datelor se evidențiază o creștere a presiunii ilicite asupra materialului lemnos”, a spus Suciu (foto), în fața conducerii Prefecturii și a șefilor din celelalte instituții deconcentrate din Bihor.
Complementar lemnelor furate depistate de Direcția Silvică, Garda Forestieră Oradea a raportat că, în urma a 65 de controale, a depistat un volum de 1.186 mc de lemne tăiate ilegal, în valoare de peste jumătate de milion de lei (587.270) în toate județele în care are activitate (Bihor, Satu Mare, Sălaj și Arad). GFO a făcut șapte plângeri penale pentru lemnele furate.
Păduri bolnave
Pădurile din Bihor sunt decimate nu doar de hoți, ci și de dăunători. Anul trecut, Direcția Silvică Oradea a inventariat un volum de 117.000 mc de masă lemnoasă infestată cu ipide, un gândac care afectează scoarța arborilor. O parte dintre lemne au fost tăiate și scoase la licitații publice, procedură ce va continua și în acest an.
Conform estimărilor Gărzii Forestiere Oradea, volumul de lemne afectate de ipide este chiar mai mare, de circa 190.000 mc, iar o parte se află în arii protejate, de unde este mai greu de scos, ceea ce contribuie la răspândirea insectelor.
„Aproximativ 30.000 de mc se suprapun pe suprafețele ale Parcului Natural Apuseni, unde avem greutăți privind actul de punere în valoare”, a precizat șeful Gărzii Forestiere, Stelian Pantea (foto). Fiind o zonă ocrotită, lemnele se pot elimina doar cu acordul consiliului științific al parcului.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.